Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak chápat popisky disků kol

Od: vlk95® odpovědí: 8 změna:

Hezký víkend.

Dost se ztrácím v označení pneumatik a disků. Koupil jsem si letní pneu 195/65 R15 a chtěl bych mít dvoje disky, na zimní a letní, abych si je mohl měnit sám. Neumím se ale zorientovat ve všech parametrech disků. V technickém průkazu mám dovoleno 195/65 R15 91H na disky 6,5J 15-50 nebo dvě alternativy 205/60 R15 91V na disku 6,5J 15-50 a 205/55 R16 91V na disku 6,5J 16-50.

Má otazká je, co všchna čísla znamenají? Chápu velikost R15 a tím to asi končí. Co je 6,5J, 91V, 91H apod. a kde je uveden rozměr třeba díry pro šroub atd.

Budu rád, pokud mi to někdo lehce a srozumitelně vysvětlí. Na internetu jsem našel dost článků a informací, ale nedávají mi smysl. Potřebuju asi vysvětlení pro větší debily :D

Díky moc. ;)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Takže od začátku:

6,5J je šířka disku pro patku pneumatiky v palcích - viz zde pneumatiky.cz/... V odkazu zároveň najdeš vysvětlení posledního čísla v označení disku (50), je to tzv. ET. Zároveň tam najdeš rozteč děr pro šrouby, tzv. PCD

Ostatní označení na pneumatice (mj. 91V, 91H apod.) je polopaticky vysvětlené tady: goodyear.eu/...

Lépe to objasnit neumím, pokud ti něco nebude jasné, napiš, pokusím se vysvětlit.

hodnocení

2x

195/65R15 91H = 195 je šířka pneu v cm,65 je profilové číslo pneu R15 je půměr pneu v palích a 91H je rychlostní a hmotnostní index pneumatiky .6,5J 15 =6,5 je šířka disku v palcích J je typ dosedací patky 15 je opět průměr v palcích a 50 nwn ale dám odkaz kde si dozvíte víc : pneujavurek.cz/...

hodnocení

Jedné věci ještě asi nerozumím. Jakto, že na disk s šírkou 6,5J sedí pneu široká 65, 60 i 55? Vždyť je pneu jinak široká než disk.

doplněno 21.05.17 13:58:

Ne, je to jinak. Ale otázka je stejná, jen 55, 60 a 65 není šířka. Ale šířka je 205 a 195 ale pořád na ráfek 6,5J

65, 60 a 55 není šířka pneu, je to profilové číslo, které říká, kolik % z šířky pneu (např.195) je výška pneu. Kromě toho šířka pneu je udaná v mm a vztahuje se k nejširšímu místu pneumatiky. Oproti tomu šířka disku je udaná v palcích a vztahuje se k šířce pneu v místě patky (kde sedí pneu na disku).

doplněno 21.05.17 14:04:

Myslím, že z toho, co jsem uvedl, to dokážete pochopit. Prostě na disk 6,5J se dají "obout" pneumatiky o šířce od ... do..., ve vašem případě určitě i 205ky a 195ky.

hodnocení

Například zde: pneubazar.cz/...

Je uvedena ještě středová díra. Kde ale zjistím svou velikost středové díry, popřípadě se udajně kupují nějaké vymezovací kroužky.

doplněno 21.05.17 14:29:

Chtěl bych prostě disky, které jednoduše sám vyměním.

V tomhle odkazu pneumatiky.cz/... je i informace ke "středové"díře. Nejlepší je vzít posuvné měřítko (šupléru), změřit průměr originál otvoru a vyzbrojen informacemi se vydat na nákup.

Vymezovací kroužky se používají k Alu-diskům, ocelové mají obvykle průměr přímo k autu, pro které jsou určeny. Ale vždy má několik typů aut stejný průměr středového otvoru.

Napiš, co máš za auto, zkusím ti poradit konkrétně. Jen nevím, zda na to budu mít teď odpoledne čas, ale určitě se k tomu dostanu večer.

prazskejpepik*

šíře disku např.6,5J je v palcích (cca.16,5cm) a proto na to pasuje pneu v šíři od do. avšak u pneu je to v milimetrech.

hodnocení

Díky moc,

všechno jsem si opsal, kouknu na internetu a vše už se nějak spojí dohromady. Díky a hezký víkend.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]