Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nový majitel si nechce přepsat auto

Od: martinkopecky odpovědí: 26 změna:

Zdravím potřebuju poradit prodal sem auto a bylo na mně psaný a při prodeji sem chtěl že ať si to novej majtel přepíše a asi2x mně volal že to auto musí bejt v kupě na evidenčku že ho vyhazujou furt z evidenčky a tetka dělá mrtvího brouka jak mám postupovat? mám to nahlásit na policii třeba jako že to auto bylo kradený? já mám podezření že to auto nechce na sebe napsat a já to auto nechci mít na sebe psany když už ho nevlastním ale papírově je furt moje,děkuji za rady

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

prazskejpepik*
hodnocení

3x

máte smlouvu? tu co jsem si nechal podepsat já, tak na to pamatuje v jednom odstavci, kdy se kupující zavazuje, že vůz přihlásí do 10 dnů. pak je to porušení smlouvy a jestli smlouva není, tak Vám to auta zřejmě ukradl. teď jsem jedno auto kupoval a druhé prodával. v obou případech jsem si nechal napsat plnou moc a auta převedl sám. nikomu v ČR nevěřím, jen sám sobě a cizinci bych auto nikdy neprodal a pokud by chtěl jít na převod kupující/prodávající se mnou, stačí se domluvit kdy a kde. od 1.6.2017 to jde "kdekoliv". na evidenčce se kontroluje dle TP,OTP, VIN, reg.značka, tažné, zápis vyjímek, někde lékárnička, rozměr kol. asi jsem i něco zapomněl, ale nevím, kde by mohla být chyba. tuning.díly je nezajímali, to budou řešit na technický

hodnocení

0x
Pokud chcete, aby si to auto přihlásil na sebe, musíte na úřadě zapsat změnu do TP (že už auto nevlastníte).
A on pak bude moct auto přehlásit na sebe.
Podle mě mu na evidenčce řekli že Vy jste pořád majitel a pokud ten borec má velký i malý TP tak budete majitelem toho auta už napořád.

Nebudete. Hlavně jestli máte kupní smlouvu. Registr je jen evidenční záležitost.

A s tou změnou na úřadě už je to také jinak.

kuky, mýlíte se, takto přepis nefunguje. Radíte špatně.

martinkopecky
hodnocení

Auto je podotíkám v depozitu a kupec má velkej techničák a auto není pojízdné je komplet odstrojený,děkuji za radu s tím vystrašením zítra mu to napíšu a uvidí se jestli se lekne :)

hodnocení

0x

Tomu nerozumím. To se dělává tak, že se s kupcem sepíše kupní smlouva (která ovšem úřad vcelku nezajímá). Je-li možnost zajít společně na úřad, pak kupec odjíždí se zápisem ve velkém TP "vozidlo odhlášeno/převedeno"( na něho), malý TP má u sebe. Není-li to možné, kupec odjíždí s malým TP, velký si necháte, zajdete na úřad, tam do výše zmíněné kolonky zapíší jeho jméno atd. Ten velký TP mu pak pošlete např. poštou nebo jinak se k němu kupec dostane. Kupní smlouva je zajímavá jen pro pojišťovnu, abyste mohl zrušit povinné ručení, pokud vím. To je logické, že nový vlastník vozidla je povinen si je přihlásit na sebe, má-li onu kolonku vyplněnu. Co je tu myšleno tím, že auto má být na evidenčku v kupě, nevím, tam oni zkoumají auto a údaje o něm uvedené v papírech, vlastník by je zajímat neměl. Nenapsal jste, co jste vyřídili či ne, jaké papíry má kupec u sebe - snad ne velký TP, kde není vyplněno výše uvedené - to je pak těžko něco konkrétního poradit.

hodnocení

0x

Martine, snad tisíckrát popsaný postup na všech poradnách. Vy jako prodejce máte povinnost nahlásit převod vozidla, Na to potřebujet vozidlo, udělat evidenčku, a s kupcem na evidenci vozidel. Pokud někoho zmocníte, není to záruka, že on to udělá. Pokud máte sankce ve smlouvě, když neudělá převod, je text ve smlouvě zbytečný. Abyste vozidlo přepsal, musíte sehnat kupce a auto, pak vše napravit osobně.

Na policii nic nehlašte, tam Vám nepomůžou.

Ahoj Milane, není to jako v Kocourkově?

likin*
hodnocení

0x

Napiš mu, že pokud ho nepřepíše, tak zajdeš na úřad. necháš si vystavit duplikáty techničáků a auto zrušíš. ( s tím zrušením bez auta to není tak jednoduché, ale je velká pravděpodobnost,že se lekne :) )

danys*
hodnocení

0x
Na žádnou policii nechodte, už jste po... co se dalo. Ještě by vas pak mohli stíhat za krivou výpověď! Na rovinu,jste v kouři. Pokud to nahlasite na úřad tak vám hrozí sankce 50tisic!
Takže jediné dohnat kupujícího, nejlépe osobně a dojit to přepsat! Hodně štěstí

vanad1*
hodnocení

0x

Zajděte na DI u vás a poroberte to s nimi. Možná bude potřeba vyzvat nového majitele k neprodlenému přepisu, jinak že necháte auto zrušit. Řekl bych, že to je od něj nějaká chystaná bota. Např. čerpání PHM bez placení a řada dalších leváren.

Jen si dovolím upřesnit: Dopravní inspektorát (DI) už pěkných pár let neexistuje, existuje Registr vozidel a Registr řidičů.

Všichni rádci bychom se měli snažit používat správné termíny, názvy, ale i fyzikální a jiné jednotky. Vím, že i mně občas něco uteče, ale snažím se poučit z chyb a dále je nedělat.

krtek6*

a není to jedno?..každý ví oč se jedná... já taky chodím do "mototechny" přitom u nás žádnou nemáme...pokud to není věc, která lze zaměnit nebo si ji s něčím splést tak bych to neřešil..

vanad1*

Přesně tak, použil jsem zkratku a je vše jasné. Někdo musí vypsat pero k podání informace... To platí u bývalé SPZ, dnešní Registrační značky. Nejsme u soudu, tak je to naprosto fuk.

Jak myslíte. Hlavně i tyhle detaily svědčí o úrovni rádce. A přitom může radit sebelépe.

Já musím souhlasit se satamem,

páč DI je toto:

policie.cz/...

Sice se občas najdou stránky: dopravni-inspektoraty.cz/...

kde někdo neznalý píše špatně, ale spousta lidí mu rozumí.

Hezký konec týdne

vanad1*

V lednu tohoto roku jsem v Litoměřicích kupoval Hyundai Sonatu NF s kleknutým motorem. Plná moc byla vystavena na autobazar. Na odtahovce vedla cesta na nejbližší STK a pak ne registr vozidel. Kupodivu jsem se zeptal, kde je odbor dopravy - registr vozidel, tak nikdo nevěděli, kdy ž jsem řekl místní dopravni inspektorát, tak jsem tam byl hned. Váš detail mi nebyl nic platný. A přitom je to úplně lhostejné, nemyslíte?

Ale DI lze zaměnit .Existuje stále ,ale neřeší převody MV a je součástí PČR nikoliv úřadu.

hodnocení

0x

Majetkové vztahy k vozidlu řeší kupní smlouva. Pokud mám platnou smlouvu, že jsem vozidlo dne tohoatoho prodal a kupci dal ověřenou plnou moc k převodu, tak už mě víc nic nezajímá. Povinné ručení zlikviduji, k tomu stačí ta kupní smlouva a tím pro mě vše končí.

Bylo by načase, aby se touto záležitostí začaly zabývat příslušné orgány a instituce a vymysleli takový předpis, který pod hrozbou tvrdých sankcí donutí tyto "bordeláře" udělat přepis vozidla, aniž by se do toho tahal původní majitel.

Satame, zde s Vámi již trošičku nesouhlasím.

"kupci dal ověřenou plnou moc k převodu, tak už mě víc nic nezajímá" Bohužel si to mnoho lidí takto myslí, ale je to chyba. Prodejce riskuje sankci od registru vozidel.

V novele zákona 56/2001 se sice podařilo prosadit malou změnu, ale bezzubou, jak tvrdí NU. Čas ukáže, jak se češi opět ukáží v obcházení zákona. Teď je v parlamentu ve druhém čtení novela 168/1999 a pokud projde, tak bývalí majitelé se budou opět divit, proč mají platit za něco, co již nevlastní.

doplněno 18.05.17 21:11:

Zákon 56/2001, §83, odstavec 1b, a odstavec 2.

To je typicky české zákonodárství. Místo aby do zákona zakotvili, že okamžikem podpisu kupní smlouvy se nový majitel stává majitelem se všemi právy, ale i povinnostmi, budou ze zákona nahánět toho, komu už věc nepatří. Kocourkov.

Na tu sankci od registru se kouknu, ale nejspíš budete mít pravdu, jak vás již trošku znám.

Totéž udělal můj syn a za 14 dní mu přišla pokuta ze stacionárního radaru, kterou podle vyjádření úředníka z Magistrátu hl.m. Ptrahy musel zaplatit. Na to kontaktoval toho kupce, který mu sdělil, že auto ještě dále prodal jinému, takže vyhledal toho toho dalšího kupce, s kterým provedl konečně osobně převod vozu na registru. Mohl mluvit o štěstí*ua*

Nezaplatil bych. Vozidlo není moje.

xx*

A dostane pokutu, že jako prodejce vozidlo nepřepsal.

A když to budu mít ošetřené v kupní smlouvě, tak stejně nezaplatím.

hodnocení

0x

Pokud prohledáte poradnu tak je tu dostateka kvalitních rad jak ve vašem případě na to jít!

Vy musíte sám za sebe podat žádost o zápis změny.Tzn vypíšete dle KS daný formulář na evidenci MV a předložíte jej pak úředníkovi. úřad pak, pokud se nenecháte odbýt ,vyzve kupce k dokončení zápisu změny ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]