Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

RZ v depozitu

Od: kakamilurb* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, prosím o informaci, pokud mám značky vozidla v depozitu, auto má propadlou technickou kontrolu, může stát před domem na ulici(veřejné komunikaci)? Pokud ano, je nutné mít zaplacené povinné ručení? Díky R.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Auto, stojící na veřejné komunikaci bez RZ podléhá mj. předpisům o zvláštním užívání komunikací, které povoluje Silniční úřad. Pokud by ti ho povolili, tak je to poměrně slušně zpoplatněné. Ale tady povolení nehrozí.

Prostě takové vozidlo musí být na jiném pozemku, než na veřejné komunikaci, nejlépe soukromém. Na ulici nemá co dělat.

Pokud je auto vyřazené z provozu, tzv. "v depozitu", není jediný důvod, proč platit povinné ruční.

vanad1*
hodnocení

0x

Značky v depozitu s propadlo STK je docela velký problém. Na ulici stát nesmíte, na STK po ose také ne a tak ušetřené peníze za ZP utratíte za odtahovku. V depozitu po 12 měsících musíte podat žádost o prodloužení uložení reg. značek, jinak po 18 měsících auto jde do vyřazení.

Správně, až na to vyřazení, to neplatí, ale naopak při nenahlášení platí něco o sankcích - pokutička;)

vanad1*

Kupoval jsem v lednu tohoto roku auto s reg.zn. v depozitu s propadlou STK. S tím vyřazením mě postrašili na evidenci vozidel a musel jsem pořádně hldat co s tím. než jsem opravil motor, nějaký čas uplynul. Nakonec jsem zjistil možnost prodloužení, což jsem za 50 Kč udělal a lhůtu dokdy musím zprovoznit auto jsem se na úřadě nedozvěděl. Snad to není omezené, předtím že vozidlo po uplynutí 18 měsíců vyřadí, protože je oficiální lhůta právě tolik. Je ale problém s STK, protože vozidlo po r.v. 2005 musí jít na test readiness kódu. Pokud vozidlo bylo v opravě, nejsou načteny kódy nebo je něco nefunkční, což není možno oficiálně napravit jízdou v řádech desítek nebo více km. Na STK mi nakonec řekli, že lze udělat STK na 30 dní, s tímto protokolem a zelenou kartou zajít na úřad, vyzvednout reg. značku, najet nějaké km, pokud to jde tak zkusmo načít readiness kód a podle výsledku opravit nebo jít na ostrou STK. Depozit tedy ušetří nějaké peníze původnímu majiteli, následně je to pak všechno dražší.

krtek6*
hodnocení

0x

zkrátím to...pokud auto nemá značky nesmí stát jinde než na soukromém pozemku...a je jedno jestli má nebo nemá STK

Nemáš pravdu. Co když ty značky někdo ukradl a já o tom nevím? Když půjdu prodávat auto a zároveň měnit RZ, tak podle tebe musím zaparkovat na soukromém pozemku, nesmí stát těch pár minut/hodin na ulici? A co když stojí na ulicijiné vozidlo, které nepotřebuje RZ, taky tam nesmí stát?

krtek6*

když to někdo ukradl tak je tzv. v pr*eli a policajta to nezajímá... když půjdeš na ouřad měnit značky tak se dá pochopit, že když stojíš před úřadem bez značek tak sis je šel vyměnit..když stojíš jinde tak opět...viz bod 1... a jaké vozidlo nepotřebuje RZ, aby tam mohlo stát?..zas melete kraviny.. bohužel naše zákony s takovýma detailama nepočítají..to, že takové auto někde stojí znamená akorát 2 věci..buď to, že to někomu nevadí a nehlásil to orgánům nebo to neví... jak jsem psal...bez značek jedině na soukromém..jinak odtah...

Prosím o příslušné zákonné ustanovení.

krtek6*

finance.idnes.cz/...

ruf.autoweb.cz/...

prerovsky.denik.cz/...

ještě mám hledat další?

doplněno 12.05.17 14:02:

edit:

tak ještě jednou: Silniční zákon totiž praví, že vozidlo bez státních poznávacích značek nemá na veřejných komunikacích co pohledávat. "Navíc zákon hledí na takováto vozidla jako na vraky,"upozornil Jiří Konečný z ministerstva dopravy

*dril*

doplněno 12.05.17 14:06:

edit 2: kdyby to náhodu bylo ještě málo:

Málokdo si ale uvědomuje, že pojem "vrak"má přesně legislativně stanovenou definici. Zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích v ustanovení § 19 písmenu g) stanoví, že vrakem je vozidlo, které je trvale technicky nezpůsobilé provozu a není opatřeno registrační značkou, nebo je zjevně trvale technicky nezpůsobilé provozu

Ano, zákonné ustanovení. Ani v jednom článku není a do článku si i právník (a JUDr. Beran obzvlášť) může napsat jakýkoli blábol.

doplněno 12.05.17 14:06:

Pořád nevidím to zákonné ustanovení, tzn. číslo zákona a příslušné §§.

Povídat si může kdo chce co chce.

doplněno 12.05.17 14:09: Ani jeden z důvodů nedělá z vozidla tazatele vrak. V první části věty jsou dvě podmínky "trvale technicky nezpůsobilé provozu a není opatřeno registrační značkou".Kromě toho není řeč o vraku, ale o něčem jiném, že?

Takže prosím o to zákonné ustanovení, které jasně říká, že auto bez RZ nesmí stát na ulici, popř. veřejné komunikaci.

krtek6*
pro Vás speciálně to napíšu ještě jednou, zvlášť... a naposled...Zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích v ustanovení § 19 písmenu g)UŽÍVÁNÍ POZEMNÍCH KOMUNIKACͧ 19Obecné užívání(2) Dálnice, silnice, místní komunikace, jejich součásti a příslušenství a veřejně přístupné účelové komunikace s vozovkou je zakázáno znečišťovat nebo poškozovat; veřejně přístupné účelové komunikace bez vozovky je zakázáno poškozovat takovým způsobem, že se tím znemožní jejich obecné užívání. Na dálnicích, silnicích a místních komunikacích je dále zakázánog) odstavovat silniční vozidlo, které je pro závady v technickém stavu zjevně technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích10) a obnovení způsobilosti by si vyžádalo výměnu, doplnění nebo opravu podstatných částí mechanismu nebo konstrukce silničního vozidla10) (dále jen "vrak"),dotaz tazetele: Dobrý den, prosím o informaci, pokud mám značky vozidla v depozitu, auto má propadlou technickou kontrolu, může stát před domem na ulici(veřejné komunikaci)? Pokud ano, je nutné mít zaplacené povinné ručení? Díky R.

Takže znovu prosím o to zákonné ustanovení, které jasně říká, že auto bez RZ nesmí stát na ulici, popř. veřejné komunikaci.

To, že auto nemá RZ a má propadlou technickou z něj pořád nedělá vrak, viz "které je pro závady v technickém stavu zjevně technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích".

krtek6*

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @ladinpraha z důvodu porušení pravidel poradny. ]

asd1

Pleteš se. Auto bez RZ není automaticky vrak.

Viz definice vraku. V zákonu je definice vraku "technicky A RZ" nebo "technicky" To písmeno A je důležité - kdyby tam bylo NEBO tak bys měl pravdu. Ovšem žádné NEBO tam není, je tam A ;)

doplněno 12.05.17 14:43:

"Další článek" je zjevně nepojízdné s RZ

Řeč je ale o vozidle které zjevně nepojízdné není, jen nemá RZ (takže ani nepoznáš jestli má nebo nemá platnou TK)

Konečně nekdo rozumný, díky.

krtek6*

jestli si tu chcete hrát na slovíča tak budiž...já už na to nemám nervy...praxe je ovšem taková jakou jsem tu v těch X článkách popsal...v momentě kdy bude na parkovišti auto bez značek a někdo zavolá policajty (protože mu tam zavazí)...máte listeček za oknem a 30dní na vyřešení..jinak nazdar! odtah ...a tomu dotyčnému je úplně jedno jestli je někde "A" nebo "NEBO" až tazateli to auto odtáhnou tak ho pošlu za Váma dvěma:)

To není o slovíčkách, to je o zákonné úpravě. A nevím, kde žiješ, ale u nás než by příslušné orgány riskovaly jakýkoli problém, raději nekonají. Konají pouze v případě, kdy to je tzv. na jistotu a vzhledem k předpisům je to hodně málokdy.

A jinak, za námi dvěma ho posílat nemusíš, už v mém prvním příspěvku sis mohl přečíst, že jeho auto na ulici nemá co dělat. Ale to souvisí s depozitem a ne s absencí RZ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]