Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokuta za pás

Od: trnkajiri odpovědí: 10 změna:
Ahoj rádci,chci se zeptat dnes mě zastavila hlídka policie,spolujezdkyne neměla pas..,mě jako řidiče zkontrolovali povinná výbava a pod,vse ok poté začali řešit pás se spolujezdkyni.. hlídka udělila přímo ji pokutu (oprávněnou) částkou 100kc na blocek pac jsme zrovna u sebe fakt neměli :) jen by mě zajímalo když to řešili jen s ní zda z toho jsem tedy jako řidič čistej... Pac jsem koukal pokuta mohla bejt samozřejmě větší ale jsou tam i 3body ne...?díky za odpověď a vysvětlí..

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

danys*
hodnocení

2x

spolujezdec není připoután- přestupek §125c odst.1k, porušení §9 odst. 1a zákona 361/2000sb. - 0bodů, pokuta do 2000 kč

To není pravda. Že spolujezdec není připoután není jiný přestupek řidiče ve smyslu tebou citovaného zákonného ustanovení.

Naopak platí ust. § 9 odst. 1 písm. a z.č. 361/2000Sb.

satam, prosím o poučení, podle kterého písmene §125c bude spolujezdci udělana pokuta?

Děkuji

Pochopitelně podle písmene k. Proč asi myslíš, že jsem zvýraznil toho řidiče?

Pro mě z danyho příspěvku vyplývá, že má na mysli pokutu pro řidiče. Proto je taková moje reakce.

09.05.17 17:29

Děkuji

hodnocení

1x

Nevím jak probíhalo projednání přestupku, co jste vše napovídali. Spolujezdec dostane jen pokutu, páč není řidič. Bez bodu. Vy rovněž bez bodu. Vy ale můžete dostat pokutu, že jste nepoučil osobu starší 3 let, ale to by Vás musel spolujezdec napráskat.

trnkajiri
hodnocení

Nene ja nic nedostal ani mě kolega neprask :) mě normál zkontrolovali doklady a pod a pak už se věnovali jenom moji spolukolegyni :D
vanad1*

V odkazu se tato problematika popisuje. Řidič neodpovídá za nepoužití pásu spolujezdce. PrJeho povinnost je neohrožovat spolujezdce, nikoli být jejich otcem.

srovnator.cz/...

Ten odkaz je komerční záležitost, určitě vědí, ale nenapsali toto:

Řidič motorového vozidla je kromě povinností uvedených v § 4 a 5 dále povinen:

poučit osoby starší 3 let nebo osoby je doprovázející přepravované ve vozidle kategorie M2 a M3 2), které je vybaveno zádržným bezpečnostním systémem, o povinnosti použít zádržný bezpečnostní systém, pokud tato informace není zajištěna jiným způsobem.

hodnocení

0x

Těžko říct, ale když neřídila, tak by se na ni snad bodový systém neměl vztahovat. Doporučuji za měsíc-dva zajít na CzechPoint a dotázat se tam na stav bodů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]