Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Octavia II - teplota motoru

Od: sjirka* odpovědí: 12 změna:

Zdravím vás, mám dotaz na majitele Octavie II 1.6 Mpi. Auto se mi při běžném provozu po městě brzy ohřeje na provozní teplotu, kterou stále drží. Topí normálně. Ovšem pokud jedu někde po okruhu dle předpisů a otáčky motoru mám kolem 2000tis. teplota motoru mi spadne až někam na 70 st. Poté podle zatížení mototru kolísá někde 70-90 st. Při běžné jízdě zase drží těch 90 st. Je mi jasné, že je to otevíráním termostatu a chlazením přes okruh chladiče. Je to má první Octavia, tak nevím, je toto kolísání při nízkém zatížení motoru normální nebo je tedy vadný termostat, že zůstává otevřený? Podotýkám že při běžném režimu jízdy drží provozní teplotu...

Díky Jirka

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Vadný termostat. Ještě jsem neměl auto, kterému by nedržela (pokud se nejedná o diesel a není -20 °C) ručička teploměru uprostřed. Octavii II jsem měl také, akorát 2.0 FSI, a ručička byla rovněž pořád na středu.

pavel81

Zdravím Vás, mám teď nově octavii 2.0 FSI a rozsvítila se mi kontrola chyba motoru. Po příjezdu do servisu jsem zjistil, že teplota motoru přesahuhe už 100 stupňů. Usuzuji tedy, že termostat odešel. Můžete mi prosím poradit, jak vychází finančně nový? Na netu je příliš hodně druhů a nejsem si jist, který je právě v tété škodovce. Termostat je elektrický. Děkuji.

sjirka*
hodnocení

Tušil jsem, i když se mi to projevuje velmi zřídka, protože přeci jen jezdím víceméně po městě a to je teplota v pořádku. Přesto nechám vyměnit, díky.

hodnocení

0x

Zdravím,taky jsem měl uplně stejný problém.Když jsem jel třeba z kopce,tak teplota šla okamžitě dolu třeba aji na 55 stupňů.Jak byl kopec,nebo motor byl více v otáčkách,tak teplota šla okamžite na 90 stupňů.Vyměníl jsem termostat i teplotní čidlo,a výsledek byl bezezměny.U mě je termostát je furt otevření,protože to i hnedka topí. ;)

Neznám chladicí systém Octavie II, ale voda do topení obvykle nejde přes termostat nebo mívají některá auta kombinovaný termostat, kde voda do topení má samostatnou klapku. Proto ta vozidla prakticky skoro ihned topí. A jelikož topení bývá regulováno jen vzduchovou přívěrou, tak u dostatečně výkonných topných systému při více nebo úplně otevřené klapce topení jsou podobné výkyvy teploty (70-100°C) normální.

Podotýkám, že to říkám obecně, nevím, zda Octavia II nemá nějaké speciality.

hodnocení

0x

Teplota chladiacej kvapaliny môže ochladnúť aj cez blok a hlavu válcov.Pokiaľ sa vám kolíše teplota medzi 70-90 stupňov tak to neriešte a zbytočne nevyhadzujte peniaze.

sjirka*
hodnocení

0x
Jak moc toto autu škodí, když chvíli kolísá teplota?
Viděl bych to, že termostat po prvním zahřátí kapaliny otevře, ochladí kapalinu ale už pak asi nedovře a proto kolísá teplota. Avšak po nějaké době, kdy už se prohřeje i velký okruh, tak už drží stále těch 90 st.

Je to naprosto nrmální a motoru to neškodí. Jiná situace by byla, kdyby teplota klesala až pod 50-60°C, to už by vadilo.

vernon
hodnocení

0x
Tento motor má elektronický termostat, je to jen solenoid řízený jednotkou motoru. Ale jeho zavírání a otvírání může váznout, mohou tam být usazeniny.

Jako náhradní termostat se prodává obyčejná klasika. Řízený ventil mají pouze vozidla, vybavená nezávislým topením.

sjirka*
hodnocení

0x
Zatim to resit nebudu, dnes jiz bylo tepleji a zadne kolisani teploty se jiz neprojevolalo. Predtim teplota kolisala jen chvilku, nez se prohral i velky okruh a potom jiz drzelo 90 st.Necham to do zimy, nez se ochladi a pak uvidim, jak se to bude chovat. Diky vam vsem za rady.

007cz
hodnocení

0x

je to sice archivní dotaz ale nevěřím svym očím...co to tu plácáte že kolísání teploty je normální?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]