Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu,
2x jsem nemohl nastartovat Favorita, jednou jsem v průběhu dne jezdil až jsem při dalším nastartování
nenastartoval, cvakalo, ale nic. Nová baterie, start hned napoprvé, vše se zdálo býti ok.
Po 14 dnech opět ta samá situace, na tuty to baterií nebude, asi alternator nedobíjí?
Poznám co je špatně? Startér, alternator? Po otočení klíčku cvaká, ale jinak nic.
Má cenu investovat do nového alternátoru? Díky za rady...
Bez měření je to hádání z křišťálové koule. Podle "cvakání" by to mohl být startér, v případě poruchy alternátoru by většinou svítila kontrolka dobíjení. Příčinou mohou být i zoxidované spoje silových kabelů (špatný kontakt). Ale to opravdu věštím. Je třeba změřit napětí na pólech alternátoru v okamžiku startování, pokud neklesně pod 10V, je baterie a tedy i dobíjení v pořádku a hlavní podezřelý je startér. Když klesne významně pod 10V, je něco v nepořádku s dobíjením a je třeba hledat dále.
Metoda pokus - omyl tě v tomhle případě bude jedině stát zbytečné peníze navíc. Zřejmě se v autoelektrice nevyznáš a pak bude nejlepší nechat opravu odborníkům.
Zainvestujte do alternátoru.Zejména je to vhodnější a "levnější" než k některému z autoeletrikářů!
Osobně bych se snažil přijít na příčinu-je AKB vybitá-není vybitá atd.Ale v první řadě očistil kontakty na AKB a pak i ukostření AKB a další.Pkd nerozumíte,tak žádné zjištování a místo toho autoeletrikář!
tak jestli jste dal novou baterii a chvíly startovala tak to bude alternátorem určitě dobíjí ale málo.Postačil by nějaký i levný voltmetr a změřit , měl by dávat min. 13,5 V i při zapnutých světlách...Možná by stačit vyměnit pouze regulátor (uhlíky) ,no chce to měřit a zjistit.Jestli investovat do nového? Jak dlouho toho favouša chcete mít? Favoritů a felicií je plné vrakoviště tak jestli nevzít odtud, ale je to taky riziko.
Já bych si dovolil tvrdit, že je nějaká neplecha v solenoidu nebo pastorku (drhne), solenoid cvakne, ale ne až dokonce aby se seply kontakty startéru.
honzas1:
Já vím, ale zde zatím nepadlo, že baterka je vybitá, navíc vybitou baterku, která jen cvaká pozná snad každý bez nějakého zkoumání, to už hodně zkomírají kontrolky
fík:
Nejsem si jist, zdali nesvítící kontrolka a slabé dobíjení jde zcela dohromady, možná jen v případě, že je žárovka v kontrolce prasklá.
Funguje ti kontrolka baterie? Pokud při jízdě nesvítí,alternátor dobíjí ale málo,proto za několik dní už to ta baterka nezvládne. Můžeš zkusit vyměnit uhlíky s regulátorem,drží jen na dva šroubky. Pokud to nepomůže tak repas nebo jiný alternátor
Tak tedy dodatek, jezdil jsem jezdil až jsem nenastartoval, jediné v co danou chvíli připadalo v úvahu ( situace na parkovišti, dál od domova) byla zajet MHD a koupit baterii novou.
Po namontovaní startovaní napoprvé, bezproblémové tak jako jízda a další jízdy ( cca 20 km, vypnutí, dalších 15 km a tak).
Takže dobití asi né učebnicové, ale na přesuny ok.
Po cca 14 - dnech jízdy s novou baterií ( pár dnů stání, poté zmíněných 20 km cca) a bum stejný problém.
Dle všeho alternátor, holt jsem dojel nabití baterie z obchodu a nově už se nenabíjela, dle všeho.
Kontrolky nic neukazují, fungují, ale žádné svícení během jízdy apod.
Ventilátor jsem taky pouštěl, na chlazení.
Novinka je, že po 3 hodinovém stání, šlo nastartovat, ale potom opět nic, cvakaní od startéru slyšitelné.
Tak se zeptám, co dělají kontrolky v okamžiku cvaknutí startéru? Pohasnou - je baterka vybitá, nepohasnou - zlobí startér.
honzas1:
...po tříhodinovém stání šlo nastartovat, pak zase nic...
vybitá baterka, která jen cvaká, se po třech hodinách nevzpamatuje aby šlo zase nastartovat, nebo asi špatné postavení hvězd
To že to šlo hned po výměně za novou, mohla být jen náhoda.
Než budete podle rad některých kupovat nový alternátor, tak nejdříve zkuste start mimo spínací skříňku. Opakovaná závada Škodovek byl ořech spínací skříňky. Opalují se tam poddimenzované kontakty a pak nejde do cívky potřebný proud. Spínačka stojí do 200 Kč a mění se mimo zámek. V některých servisech velice rádi mění komplet i s novým klíčem, což je hloupost.
Systém dobíjení si nikdy žádný laik nedá dohromady sám.Doporučuji zajet do odborného servisu a za pár korun(do 500) to dají "navěky" dohromdy.I alternátor za 1500 jde opravit za 100 Kč.Někdy stačí seřídit regulátor.Nejde to bez speciál měřidel.
JABRAKA
princip signalizace "nedobíjení" je natolik jednoduchý, že nelze předpokládat, že by nesignalizoval pokud je žárovka vpořádku. O tom že svítí za běžícího motoru zde nepadlo ani slovo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.