Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
co jsem tak četl rady, nikdo nezmínil zkusit vyměnit kabel. Tím nemyslím hned kupovat nový kabel, ale prostě vezmu kabel z jiného auta, z domácích zásob bez ohledu na délku (jestli je delší nevadí) a zkusím ho namontovat. Pokud to pomůže, je zrada v kabelu, pokud nepomůže, jdu na rozdělovač.
Moje rada pochází z dob, kdy tyhle měřáky ještě nebyly, takže se postupovalo běžně metodou pokus - omyl, protože to bylo nejrychlejší. Dříve bývala velmi často příčina svíčka, fajfka, u mých milovaných wartburgů také cívka (byl tam systém každý válec má svoji cívku). Postup je jednoduchý - nejde některý z válců a nevím který, tak
1) nastartuju
2) postupně stahuju fajfky ze svíček - tím určím nefunkční válec - jde jiskra, je to svíčkou, nejde jiskra, je to před svíčkou
3) nejde jiskra - pootočím fajfkou, zkusím, pokud se to nezlepší, pootočím kabelem v rozdělovači, pokud opět nic, následuje
4) vyměním fajfku za jinou (pokud nemám jinou fajfku, prohodím fajfky mezi válci) - zkusím, pokud bez úspěchu, tak
5) vyměním kabel za jiný (pokud nemám a mám dostatečně dlouhé kabely, zkusím prohodit kabely mezi válci - pokus bez úspěchu, tak
6) rozdělovač (a zde už musí radit někdo jiný, tím moje radící schopnosti končí)
K testu výměnou kabelů jsem se propracoval časem - dříve byly kabely s drátky, když byla fajfka v pořádku, první práce byla vyjmout kabel a dotáhnotu fajfku, pořádně dorazit kabel do rozdělovače, případně konec o pár mm zastřihnout - většinou to pomohlo. S nástupem současných kabelů (uhlíkové?) jsem kolikrát marně hledal - jednou to šlo, za chvíli zase nešlo, takže sem se propracoval právě k testu výměnou kabelů než složitě něco hledat. Zatím můžu říct, že za posledních cca 20let když nešel nějaký válec, tak v 90% byl vždycky problém v kabelu.
Když přiložíte ke svíčce, tak jiskra skáče? Zkusil jste svíčku zkontrolovat/vyměnit? Může mít upálenou elektrodu, například.
Doufám, že je ti jasné, že závit svíčky při zkoušení musíš ukostřit. Jo ty ten kabel přikládáš na elektrodu zašroubované svíce? No tak to nemusí jiskřit, vyndej tu svíčku, nasaď fajfku a zkus to takhle
Proč si myslíte, že vás mám za hlupáka do háje. Snažím se radit. Taky se mi někdy stalo, že jsem něco dělal a pak si nadával do blbců, že jsem to měl udělat jinak. Možná svíce ve válci pálí, ale je vadný vstřikovač.
To, co kape z výfuku není benzín, ale kondenzovaná vzdušná vlhkost (voda)
Vysvětlení může být zcela jednoduché. Kabel může jiskru házet,ale napětí je příliš NÍZKÉ. Proto když připojíš svíčku,která má vestavěný odpor,už jiskru nehodí. Vyměň palec rozdělovače,to může být celý tvůj problém-pokud ostatní svíčky pálí,je to i velmi pravděpodobný. Nebo může být špatný zapalovací kabel,špatný kontakt-tak vysoký odpor že napětí sníží natolik,že už to na vytvoření jiskry na svíčce nestačí
Často se i stává,pokud má zapalování nízké napětí,svíčka vyndaná z motoru jiskru háže,ale když je v motoru a má pálit při kompresi,už nízké napětí na přeskočení jiskry nestačí
Vyměň i víko rozdělovače a kabely
Právě,kromě zapalovacího napětí-já sice nejsem autoelektrikář,ale to je docela podstatná veličina pro fungování svíčky. Dle mě ti bude odcházet cívka. Zkus někde vzít jinou a prohodit,uvidíš sám. Pokud jsi vyloučil závadu na kabelech a rozdělovači,je to jediná možnost. Nebo může odcházet i hall snímač
Tak jak to tu popisuješ (jaké auto? ...), tak nejlepší je s tím zajet do nějakého malého soukromého autoservisu. Věřím, že za 1/2 hodiny budou znát odpověď. Pokud má tvoje auto vstřikování, může být možností mnohem více. V org. servisu napojí na počítač a ten ukáže na chybu. Ale bývají drazí. Proto ti píšu, navštiv servis nějakého menšího soukromníka a máš to vyřešené. Tedy si myslím...
jasně
Z diagnostiky vyleze nejspíš leda tak "missfire" a mechanik to přeloží "vynechává ti válec a příčin může být asi tak 50" :D Za to dá pětikilo a začne kolečko pokus - omyl dokud se mechanik netrefí...
Podle popisu je pravděpodobné buď probité vinutí cívky = nízké napětí pro dobrou jiskru na svíci pod tlakem ve válci, nebo probíjí kabel a zase slabá jiskra (to že naměřil odpor kabelu OK neznamená že je v pořádku)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.