Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odhlášení nepojízdného vozidla

Od: karlosdos* odpovědí: 14 změna:

Jak je to správně s odhlášením? Nebudu jezdit dám sio auto bez TP k sobě na můj pozemek a značky odnesu do depozitu a jak potom dál? Mohu po 12měsících auto zrušit,nebo je stále v evidenci a musím ho ekolokicky zlikvidovat a donést potvrzení? Nerozumím tomu? Jaký je výklad zákona?

Děkuji za rady.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bambula*
hodnocení

1x

Pravděpodobně bude po 12 měsících vyřazeno z evidence, pokud jej máte na svém pozemku, tak je to váš majetek a můžete jej ekologicky zlikvidovat, neb si jej ponechat jako veterána

Nebude po 12 měsících vyřazeno z evidence, podmínky úředního zániku vozidla jsou jiné.

Vetráni mají rovněž své předpisy, takže ponechat si vozidlo jako veterána znamená si o tom něco přečíst a pak se proběhnout po úřadech.

Zánik vozidla na vaši žádost je podmíněn předložením dokladu o ekologické likvidaci.

hodnocení

0x

Řečeno současnou terminologií: K tomu, aby vozidlo zaniklo (dříve trvalé vyřazení z provozu) je třeba mj. na Registru vozidel předložit doklad o ekologické likvidaci vozidla, který vydá některý z pověřených subjektů, obvykle to bývá autovrakoviště. Jiná možnost podle zákona již není.

karlosdos*
hodnocení

Tak si mohou třeba za dva roky vzpomenout a oslovit mě,co je s vozidlem když mám STP v depozitu

1. Co je STP?

2. O depozitu v mé odpovědi nepadlo ani slovo.

3. Nemohou si třeba za dva roky vzpomenout, ale depozit (dočasné vyřazení) může trvat max. 18 měsíců, pak ho pod hrozbou sankce musíte ukončit. Jak, to už nikdo neříká.

karlosdos*
hodnocení

Omlovám se napsal jsem to špatně SPZ,to je někde psáno,že po 18 měsících to je potřeba pod hrozbou sankce ukončit?

I já jsem se upsal, těch 18 měsíců platí v trochu jiném případě. Správně má být 12 měsíců.

Podrobnosti najdete v zákoně č. 56/2001 Sb., §§12 a 13, sankce pak v §83.

doplněno 27.04.17 14:44:

Jen upřesním terminologii:

Vyřazení vozidla z provozu = depozit

Zánik vozidla = trvalé vyřazení vozidla z provozu

mnd®

I toto je špatně. SPZ už několik let neexistuje.

satak
hodnocení

0x
Tazatel měl asi na mysli,co se stane,když si to po 12(či 18) měsících nevyzvedne z depozitu...zda ho bude někdo někde nahánět...nebo se ptát,kde to auto stojí...nebo ho úřad trvale vyřadí z registru?A dotyčný ho bude moci dát aspoň do sběru?Dle mého se nestane nic,tedy dokuď se jim zase nezačnou hromadit auta v registru...auto nezanikne ani nebude vyřazeno...Ten co vymyslel tuhle ptákovinu určitě do budoucna vymyslí něco dalšího.
Spíše mě štve,že si hrajeme na nějaké emise a furt jezdím za kouřícími Tatrami,Liaz a PV3S...
mnd®

...Spíše mě štve,že si hrajeme na nějaké emise a furt jezdím za kouřícími Tatrami,Liaz a PV3S...

satak: Emise se musí dělat podle norem toho kterého roku,kdy bylo to auto vyrobeno.Takže staré kouřící Tatry a Liazky ( Trabant,Wartburg,Škoda,,motorky Jawa,Mustang,Simson,Babeta,traktory Zetor,různé druhy autobusů na dráze lokomotivy apod ) tady budou čmoudit ještě dlouho.Města a obce si ale můžou udělat emisní zóny do kterých tato stará auta nesmí vjet.Na silnicích a dálnicích je to sice horší,ale policie může odebrat malý techničák a poslat auto na emise a stk.Jinak s tím čmouděním aut nejde nic dělat.

Odhlášení nepojízdného vozidla
Odhlášení nepojízdného vozidla #2
Odhlášení nepojízdného vozidla #3

mnd, musíte ale uznat, že tolika kouřících aut již moc není. Občas se objeví Praga V3S, ale jen proto, že jiné auto nezvládne terén, co umí vetříeska. Obrázky jsou OK, ale asi odněkud jinde. Trabanta a Wartburga občas taky potkám, ale to je jen rarita ajsem rád, že si připomenu ty smrady, které již nemáme..

Přeji hezký víkend

doplněno 28.04.17 09:08:

mnd, to já svoji manželku přivážu řetezem, aby náhodou neulítla, páč kdo by se o mne staral. Lepší charitu mi nikdo nedá.

Hezký den.

mnd®

Jo,už jich moc není,ale Warbeca 353 má klučina ve vedlejší ulici a to je zvuk a smrádek,když nastartuje - mňam *smich* .Ale ještě když jsem měl 311,tak to byla paráda - zámek ze strany spolujezdce a pak se přes sedadlo dostat na místo řidiče,bez spojky a sešláplého plynu sám zrychloval,kvalty pod volantem a jiné krásné věci to autí mělo.Škoda ho *plac*,že tenkrát dosloužilo.

Taky přeji hezký víkend.Už se těším na neděli až manželka poletí z domu . Ještě ji musím na inv.vozík namontovat koště a sebrat navigaci,aby se náhodou nevrátila *smich* .

viviii
hodnocení

0x
Vozidlo můžete nechat dočasně vyřadit.. může být v tzv.depozitu i déle, avšak pokud je dočasně vyřazeno déle než 12 po sobě kalendářních měsíců, pak máte povinnost nahlásit adresu umístění vozidla a účel jeho využití. Pokud nenahlásíte, hrozí sankce, tuším, že je to přestupek. Jen připomenu, že jste povinen vozidlo zabezpečit, aby neohrožovalo a nepoškozovalo živ.prostředí a jste povinen neodstraňovat podstatné části vyřazeného silničního vozidla. Jak bylo zmíněno, k trvalému vyřazení vozidla (tedy zániku), je tžeba originál protokolu o ekologické likvidaci.

1. Dočasné vyřazení vozidla už neexistuje, jak jsem napsal výše včetně odkazu na příslušný předpis.

2 Adresu umístění vozidla a účel využití musíte hlásit každých 12 měsíců dokud je vozidlo vyřazeno z provozu, jinak hrozí sankce, které jsem už zda rovněž uvedl včetně odkazu na příslušný předpis.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]