Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
už mě omrzely orezlé chromované ráfky na motorce, chtěl bych je černé mat. Ale jak na to? jakou použít barvu? děkuji
chrom "nepřebarvovat"(ono to ani není dost dopře možné),ale odstranit-pokud je ještě k dispozici Barvožrout(barvy Hostivař) vyrobený před rokem a dříve(pak museli změnit recepturu a už to není ono),tak fajn...,jinak mechanicky-opískování...,výjde to pořád levnějí než kupovat nové ráfky(nu-to umí každej...)
nápad je koupit celá kola od někoho kdo je má s dobrým chromem, a ta orezlá prodat na aukru...když to dáš opískovat a stříknout komaxitem, bude to vypadat hnusně, tak nejlepší bude obrousit rez, srazit vrchní vrstvu chromu, odmastit, rez natřít antikorozní základovkou, srovnat jemným smirkem a pak stříknout dvakrát kvalitním sprejem na disky kol, já tak udělal dvě jawetty a stadiona, včetně zlaté linky a vypadalo to dobře, ale ta práce...a celé kolo - replika se dalo sehnat za 1200 - 1500...
Jiank i na omaštěném trochu zdrsněném chromu ta barva držela dobře a drží už 5 let
podívej se na stránky jawamanie nebo na dlší fichtlkluby či fichtkramek, pošle tě to na dalí diskuse, na staré pařezy se dají sehnat slušné repliky, i zachovalé originály
Kdysi jsem si nechal na velké jawě pochromovat nádrž, také poniklovat nějaké kastlíkly, předtím se to namáčelo v nějaké kyselinové lázni, ta to vše sežrala, asi chlorovodíková, původní barvu a daslší vrstvy rozpustila, ale také nějaký svár, musel jsem to pak svařit, jinak jsem měl kanystr jakéhosi trichloru, jak tomu říkali ve fabrice kde se v tom odmašťovala nějaké příze
ale podívej na ty jawamaníky, tam něco najdeš, teď jsem dělal starou babetu a koupil jsem na inzerát další asi za 1300, kola jsou ok, motor také, zbytek prodám
Trichlor-v malém byl ke koupení jako Čikuli (nevím jeho složení,ale asi to nebyl čistý) - čistič skvrn na oděvech.Stejně poslouží i toluen.
V Mototechnách když dělávali generálky motorek, rozpoušteli barvy v lázni vařícího louhu. Viděl jsem to na vlastní oči a také jsem si svého času takovou lázeň udělal, jen menší. V Mototechnách tam dávali i rámy. Bohužel se s následným čištěním moc nepárali a louh který se dostal do rámu občas vytékal i na opravené mnotorce.
Jinde se zase pískovalo, s tím se ale musí opatrně, při větším proudu písku se i slabé plechy často pokroutily. Třeba bočníce na kývačkách. U ráfku je to fuk.
Kdybych chtěl kolo motorky pískovat, ostatně jsem to již také párktát dělal, napřed kolo přecentrují, vyndám nebo zadeklují ložiska, nechám opískovat, nastříkám základovkou a nějakou stříbrnou barvou na ráfky aut. Stačí i slušný spray.
No nevim, hodně jsem jezdíval v zimě a sůl ze silnic urychlovala rezavění, tak jsem to na zimu natíral ráfky a špice voskem na stříkání dutin. Na jaře jsem utřel hadrem namočeným v benzinu. A když ráfek začal rezavět, očistil jsem většinou Silichromem, případně jemným brusným papírem a namazal dobrým voskem na karoserie a trochu přeleštil. Vosk udělal vrstvičku která odpuzovala vodu a bylo po rezavění.
Barva se bude stejně za čas loupat a vypadá to hnusněji než horší chrom. Dost často začně rezavět jen bodově v místě kde je narušen povrch chromu, rez ale udělá skvrny kolem direk a tak to vypadá hůře, než je chrom skutečně poškozen.
Údržba voskem se dlouhodobě vyplatí i u nových ráfků. Výrobci šetří na všem možném a chrom bývá často jen symbolický, aby se motorka leskla než vypadne z krámu. Zvláště u levných motorek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.