Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Jsem začínající řidič a pořídil jsem si SEAT CORDOBA 1,9 SDI r.v. 2002 a chci se zeptat na řazení u tohoto vozu, konrétně na to, zda je v pořádku jezdit s nim po městě (přibl. 55km/h) na 5. přev. stupeň se zhruba 1200 ot/m. Při jízdě se nezdá, že by to motoru nějak vadilo, jede kultivovaně a plynule, ochotně reaguje i na plyn, dusit se začíná až někde pod hranicí 1000ot/m pod kterou rozhodně nejezdím. Tahle klidná jizda na pětku se mi zdá příjemnější, než když tam nechám čtyřku s 1600ot/m, kdy už se motor podle mě docela zbytečně hlastitě ozývá, na to že se jen courá po městě bez pořeby velkého zrychlování.
Zatím se mi nejeví žádný problém, jen jsem se chtěl ujistit, jestli svým stylem jízdy motor náhodou příliš nepodtáčím a jestli to motoru nějak skrytě neubližuje, a nemůže se mi to tedy nějak vymstít. U jiných motorů si takovou jízdu nedovolím, protože cítím, že se to autu nelíbí a chce větší otáčky, ale u tohle to na mě působí, že mu to vyhovuje, tak se chci ujistit, že mě pocity neklamou.
Moc díky za všechny odpovědi.
Vzhledem k plochému průběhu točivého momentu si nepřeplňovaný diesel nechá dost líbit, ale přesto považuji 55km/h na "pětku" při 1200 ot/min za trochu extrém. Ekonomické a k motoru přívětivé provozní otáčky by se podle mě měly pohybovat v rozmezí 1500-2500 ot/min.
S tímhle motorem se údajně většinou jezdí v rozmezí 1500 - 2000 ot. . Pak žere málo a dokáže něco tahat. Mám přeplňovanou verzi a hned několik lidí mě přesvědčovalo, že to nesmím točit nad 2 k otáček. Jelikož mám také nějakou tu školní fyziku za sebou, považuji tuto filozofii za nesmysl. Osobně běžně točím 1500 - 2500 podle toho, jak potřebuji zabrat. Na svižný start točím klidně do 4 k. A motor si zatím nestěžoval. Dlouhodobá spotřeba (převážně dálnice a město) 5,2. Ve 1200 v záběru se mi auto chvěje, očividně se mu takové otáčky nelíbí.
Klidně takto jezdi, nic se motoru nestane.
Chudáci vlastníci motorů TDI, kde defakto ten samý motor musí vydržet skoro 3x větší kroutící moment.
Oddělat SDI motor díky jízdě na nízké otáčky by snad nedokázal ani člověk, který by se o to snažil. Pokud motor neprotestuje a plynule zrychluje, tak není důvod zvyšovat otáčky.
Všem kdo si myslí, že např. 800ot/min ničí motor, tak doporučuji vůbec nepoužívat při těchto otáčkách klimatizaci. Protože ona potřebuje podobný příkon, jako potřebuje auto pro udržení třeba 60km/h po rovině, ale ona to klidně dělá při volnoběžných otáčkách(či mírně zvýšených)
Zamyslel se tu někdo nad tím?
Zase to s tou klimou nepřeháněj,klimakopresor je poháněný jen obyčejným drážkovaným řemenem který by těžko dokázal přenést tak obrovské zatížení. Ano když zapneš klimu na volnoběh,je poznat že to škubne,ale myslím že o jejím příkonu máš trochu zkreslenou představu.
A napadlo tě že mezi SDI motorem a TDI motorem může být rozdíl? Určitě to nebude jen tím že na SDI motor nasadili turbo. Turbomotor musí být na mnohem vyšší točivý moment uzpůsoben.
Když se dělají auta na amatérské rally,a někdo nabastlí turbo na atmosferický motor,většinou ten motor dá jednu sezónu a je na vyhození nebo na kompletní repas,protože jeho vnitřnosti nejsou přizpůsobeny na tak obrovský nárůst výkonu a hlavně točivého momentu
Kompresor klimatizace má příkon cca 2-5kw dle typu(osobní auto). Proto je také znát u nevýkoných aut, když se zapne. Nějaký ten koník se ztratí. Kdyby to bylo řádově méně, tak to nepoznáš. To už by jsi poznal i rozsvícená světla, kdy altík je více zatěžován.
Dále kdyby to bylo třeba jen 0,5kw, tak to nemá šanci v létě interiér vychladit. Proto také topení v autě má 5-10kw, při provozní teplotě.
Mě mohou napadat různé věci. V případě SDI motoru je ale konstrukčně podobný jak TDI. Třeba šály na kliku jsou stejné a mnoho jiných věcí. Po stránce mechanické odolnosti není mezi nimi rozdíl.
Jsou auta, která dlouho nevydrží ani sériový výkon(kroutící moment) . Jsou auta, která vydrží klidně i několikanásobně vyšší a přitom najezdí mnoho km.
Proto třeba sériová klika z Felicie nevydrží 200HP, přitom série má 67HP, naopak sériová klika 4g63 udrží i 1000HP, přitom série atmo má 150HP. atd...
Ono u tý feldy ucítíš lehoučký zahoupání s volnoběhem i když se zapnou světla Ono může ten spodek motoru jen stejně vypadat,ale může být odlišný. Klikovka může mít pro turbomotor vyztužení nebo může být z lepšího materiálu,to stejný šálky,rozměrově můžou být stejné,ale materiál můžou mít jiný-lepší. Může mít třeba i jiné vývrty pro zlepšené mazání atd atd. Dokud přesně neporovnáš výrobní čísla tak nemůžeš soudit že ty součástky jsou stejné. A i kdyby to odolný naftový motor vydržel po mechanické stránce,nevidím k tomu důvod kvůli spotřebě. Zvlášť u atmosferického nafťáku,aby v takto nízkých otáčkách motor mohl jet a ještě mít nějakou dynamiku,lze to dohnat jedině palivem.
Použiju ověřená fakta z tý feldy. Na jednu plnou nádrž do toho než se rozsvítí kontrolka,čili nějakých 35 litrů benzínu,ujedu průměrně tak 550-600 kilometrů. Čili průměrná spotřeba kolem 6 litrů na 100. Motor zásadně jen v dobrých provozních otáčkách,klidně do 3 tisíc,žádná lehká noha,prostě normálně. Pak taky znám plno šetřílků,div ten motor neudusí a se stejným motorem ujedou na jednu nádrž sotva 400-450 kilometrů. A můžeš jim to říkat pořád dokola
Rozhodně neee I když ti nepřijde že je něco špatně,kdyby ten motor mohl,vyleze a nakope ti někam. Motor se ti při takové jízdě zbytečně zanáší karbonem,ale hlavně-dostává šíleně zabrat kliková hřídel.
Ani to není ekonomický,hodně lidí si myslí že ušetří když pojedou na co nejnižší otáčky to jde,ale to je omyl. Každý motor má své optimální otáčky,při kterých má nejlepší spotřebu,nejmenší opotřebení a nejlepší výkon. U benzínového motoru jsou o něco vyšší-cca 2-3 tisíce,u nafťáku cca o těch 500 otáček níž,od 1500 do 2500
Nejvíc na tu čtyřku,víc to netrap,sice ten motor zvládne hodně,ale všechno taky ne
Navíc,se ti špatně maže motor,čerpadlo oleje čím máš vyšší otáčky,tím máš i vyšší tlak oleje-a otáčky čerpadla jsou závislé na otáčkách motoru. Když jedeš na 1200 otáček,čili něco málo nad volnoběhem,mazání ještě nemá takový tlak,ale přitom extrémně namáhaná kliková hřídel a ojnice by potřebovali tlak oleje velmi vysoký. Tím více ještě dochází k jejich předčasnému opotřebení
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.