Nejste přihlášen/a.
Prodal jsem známému auto s tím, že si ho nejdříve opraví, udělá technickou a předal mu veškeré doklady OTP,TP.
Sepsali jsme kupní smlouvu před svědkem a dohodli se, že do 10-ti dnů vše vyřídí. Uplynul měsíc a nic.
Pojištění bylo na mě , ale za týden bude končit a známí se nemá k převodu a již mi nebere ani telefon.
fora, mnoho takových má stejné problémy. Pojištění můžete zrušit hned, páč vozidlo není Vaše. S převodem to nebude jednoduché, páč nemáte vůbec nic, ani doklady, vozidlo, kupce. NIC.
Je třeba mu nevolat, ale osobně ho navštívit a zjistit, zdali Vás jen neoblbnul a vozidlo nerozebral na ND. Nebo ho klidně prodal dál a ještě větší problém.
Bez vozidla, dokladů a plné moci kupce nic neuděláte.
Sice se naskytuje novela 56/2001, kde by ho měl úřad vyzvat k přepisu, ale pokud on nic neudělá, nikdo s ním nehne.
Pojišťovna povinné ručení nezruší. Změny dělá ne na základě kupní smlouvy, ale na základě úřední registrace auta. A ta je jasná.
satam, je vidět, že se v problematice vyznáte, proto mne určitě poučíte, kde je v zákoně 168/1999 uvedeno, že k ukončení smlouvy, musí být doložen zápis z evidence vozidel, který podle práva nevypovídá, kdo je vlastníkem, nýbrž jen právní akt, dle občanského zákoníku.
Změnu vlastníka určuje právní smlouva, nikoliv zápis v techničáku.
Těším se na poučení.
Pojištění za zákona končí dnem oznámení změny vlastníka pojišťovně. Vlastníka podle zákona určuje kupní smlouva (ta může být i ústní).
= pojišťovně oznámí změnu vlastníka, ta musí ze zákona pojištění ihned ukončit.
To, že pojišťovny dělají vlny s přepisem zapsaným v techničáku, nemá oporu v zákoně. Na to pojišťovna nemá žádný nárok. Jen tím účelově (a protizákonně) protahuje platnost poj. smlouvy a tím zisk.
Pojišťovna maximálně může smlouvu napadnout jako fiktivní (pokud ke změně vlastníka vůbec nedošlo). Taky může vlastníka udat úřadu, že do 10 dnů neoznámil změnu vlastníka registru (sankce až 50 kKč)
Dobrý "známý"
Co máte o lhůtách ve smlouvě? Dal jsi mu ověřenou plnou moc k převodu? Bez ní neudělá nic. Jestli znáš jeho adresu, pošli mu doporučeně výzvu ke splnění smlouvy (pochopitelně si nech kopii výzvy) a pak se obrať na advokáta. Povinné ručení ti nezbyde než platit do té doby, než situaci vyřešíš.
A co pojištění prostě neprodlužovat, když auto neprovozujete a máte potvrzení o prodeji vozu?
Promiň, ale bez dlašího doůvodňování říkám rovnou: Nelze, pojišťovna to nevezme, ani když s ní budeš komunikovat, natož když jen nezaplatíš.
Skutečně? To je pro mne upřímně šok. Zrovna před pár dny jsem totiž své povinné ručení vypověděl (osobně na pobočce) ke konci dubna. Samozřejmě si již zařizuji jiné, výhodnější, ale na žádný problém jsem při výpovědi nenarazil.
Moje informace nebyla úplná, přiznávám. Pojištění samozřejmě lze vypovědět v řádné výpovědní lhůtě podle obchodních podmínek. Ale za další dění zodpovídá ten kdo je zapsán v TP, kupní smlouva nestačí a mimo výpovědní lhůtu ho tedy bez změny v TP (depozitum, trvalé vyřazení vozidla z provozu) nelze zrušit.
Satam,
Moje informace nebyla úplná, přiznávám. Pojištění samozřejmě lze vypovědět v řádné výpovědní lhůtě podle obchodních podmínek. Ale za další dění zodpovídá ten kdo je zapsán v TP, kupní smlouva nestačí a mimo výpovědní lhůtu ho tedy bez změny v TP (depozitum, trvalé vyřazení vozidla z provozu) nelze zrušit.
satam, ale opět neúplná informace, za vozidlo zodpovídá majitel, a to nemusí být ten, kdo je v registru uveden. Tak je to již mnoho let.
To je sice pravda, ale co se povinného ručení týká, tak pojišťovnu zajímá to, na koho je auto registrované.
Majetkové vztahy by přišly na řadu až při soudním řešení a pokud je mi známo, tyhle případy většinou končily vítezstvím pojišťovny.
Velice rád se opět od Vás nechám poučit, několika rozsudky, které znáte.
Já jen vím ze zkušenosti, že právní smlouva musí být nadřazena nějakým zápisem v techničáku.
Vím naprosto přesně, že se mýlíte, ale jako demokrat Vám Váš názor neupírám, jen sděluji, píšete nepravdu.
Dobře, abychom to neprodlužovali. Dostali jste mě ve věci povinného ručení, neměl jsem zdaleka ve všem pravdu.
Takže: Přestat platit nedoporučuji. To raději oznámit pojišťovně svou situaci a domluvit se s ní.
Zatím jsem se tu ale neviděl žádné jiné rady ve věci samotného převodu vozidla kromě toho, co jsem já podotknul hned v mé první odpovědi. Takže navrhuji ponechat Povinné ručení být, zodpovězeno bylo víc než dostatečně, a zkusit odpovědět na další problémy, týkající se neuskutečněného převodu.
Jediné správné řešení problému-pojištovně podat výpověď a doložit KS ,pkd budou problémy-TRVAT na svém a požadovat kde je stanovena povinnost doložit zápisem v TP Nic jiného.
Na oznámení situace pojištovna jednoznačně odpoví "PR nelze v tomto případě vypovědět!"takže domluva neexistuje. Maximálně při výročí a to min 6 týdnů před vypovědět PR bez udání .Jinak nelze,pro doplnění- vypovědět lze jen : při prodeji=změna vlastníka,při dočasném vyřazení,při trvalém vyřazení = na úřadu s ekoprotokolem,dohodou a poslední je při výročí (další pak před uplynutím 2 měsíce od uzavření smouvy anebo pak při nezaplacení přičemž se toto prodraží o upomínku a stejně se pak ještě PR musí do jednostranné výpovědi doplatit)
A jediná rada ohledně převodu-donutit kupce k evidenční kontrole, a pak dojít na zapsání změny= opět kupce donutit (nějak ale nevím jak když dotyčný NECHCE,jedině nelegálně za použití výhrůžek a násilí) eventuálně pak nechat udělat kopii dokladů (opět je již nelegální) a sám za sebe zahájit proces zapsání změny .
Nechat udělat kopii dokladů - to nemůže, není vlastník. Nový vlastník by mohl vymáhat náhradu škody (např. ho odstaví policie v cizině - neplatný techničák - a hned bude lítat škoda v desítkách tisíc)
Může - musí na úřadu podat žádost o změnu údajů v registru a původního vlastníka prokazatelně vyzvat ke spolupráci. Nic víc a nic míň.
Proč by měl platit povinné ručení, když vozidlo není jeho? Oznámit poj. situaci a domluvit se s ní? To ano, ale tak, že pojišťovně prokazatelně oznámí změnu vlastníka a pojišťovna ze zákona musí poj. ihned ukončit. Změnu vlastníka doloží kupní smlouvou. Pokud poj. odmítne ukončit, tak může ukončení vymáhat právní cestou, předžalobní výzva obvykle stačí. Vyhrané spory pojišťovny - poj. nejde do sporu kde je předpoklad že prohraje. Spory jsou s lidmi, kteří se neumí bránit, jen udělali fiktivní smlouvu a přiznali, že změna vlastníka vůbec nebyla atd. To je podvod a pojišťovna vyhraje. Pokud ke změně vlastníka skutečně došlo, tak prohraje pojišťovna. Legálně můžu jeden den auto prodat a ukončit pojištění, druhý den ho zase koupit zpátky. Potom pokud vozidlo provozuji, tak dokonce mám povinnost udělat si nové povinné ručení. Na přepis je lhůta 10 dnů, těžko projde sankce za to, že jsem do 10 dnů nešel na úřad nahlásit rovnou dvě změny vlastníka...
Ad přepis - nového vlastníka může prokazatelně vyzvat k provedení přepisu. Pokud nezná adresu, tak zajde na policii a nechá si jí dohledat (má na tom právní zájem). Nového vlastníka k přepisu nemůže nijak nutit. Původní vlastník může, resp. musí, do 10 dnů oznámit změnu vlastníka registru = podat žádost a doložit vše co může ze svojí strany. Žádost úřad převzít musí (samozřejmě jí vrátí k doplnění). Tím si prodávající splní svojí povinnost a vše ostatní jde za novým vlastníkem který se na to vykašlal.
Pak ještě nový vlastník může úřad vyzvat k odstranění svých osobních údajů z registru, úřad je musí odstranit (zákon na ochranu osobních údajů). To, že není vlastník (a úřad jeho údaje používá v rozporu se zákonem) doloží opět kupní smlouvou.
satame, omlouvám se, nikam Vás nechci dostat, jen chci informovat o správném a právním postupu a dělat tím osvětu.
Jestliže již nejste majitelem vozidla, máte právo zrušit pojištění. S domluvou u pojištovny, jak navrhujete, neuspějete, páč proč by někdo dobrovolně nechtěl peníze za pojištění.
cituji Vás" Zatím jsem se tu ale neviděl žádné jiné rady ve věci samotného převodu vozidla kromě toho, co jsem já podotknul hned v mé první odpovědi"
To ale nemyslíte vážně, že jste nečetl nic jiného. Nebo si myslíte, že právník nějak pomůže? Asi jak? Že za ním dojde? Že ho donutí jít s autem na evidenčku. Omlouvám se za upřimnost, ale domnívám se, že této problematice nerozumíte.
Nebo mě přesvědčíte, že se mýlím a sdělíte mi, co udělá právník, aby byl převod vozidla uskutečněn? Páč za stovky případu neznám, že by právník pomohl s převodem vozidla, pokud kupec nechce?
Omlouvat se nemusíte, ale četl jsem celý text, a samozřejmě i ostatní poradce a jejich rady.
Doporučený dopis je v tomto případě k ničemu. Nic neřeší. "známí se nemá k převodu a již mi nebere ani telefon" Když mu nezvedne telefon, nebude reagovat ani na dopis.
Do úst jsem Vám vložil kterou větu, kterou jste nesdělil? Já Vás jen cituji.
Asi jsem to překoukl.
Promiňte, ale mně to připadá, že jste ten první můj příspěvek nečetl celý a toho advokáta jste vytrhl z kontextu. Ptám se tam ještě na dvě věci, doporučuji poslat výzvu a pak se jít se všemi podklady zeptat advokáta, který poradí (nebo taky ne), co s tím dělat dál.
Nevkládejte mi prosím do úst věty, které jsem neřekl!
Dobrý den, dcera má ten samý problém. Pojišťovna pojistku zrušila. Na kanceláři pojistitelů nám řekli, že případné škody budou vymáhat po novém vlastníkovi. Těšili jsme se na novelu, že když doložíme kupní smlouvu s plnou mocí, další výzvou kupujícímu k nápravě, vyzvou ho sami a případně pak i přepíší. Bohužel novela pro nás nic neřeší. Auto už je u dalšího vlastníka bůhví kde a my neuděláme potřebnou evidenčku. Policie taky nic nechtěla řešit.
Denilo ,že Vy jste nečetla celé vlákno,nebo ne důkladně?Přečtěte si (ještě jednou ) velmi dobře napsanou radu od rádce Asd! Velmi dobře popsal postup jak jednat v situacích jako je Vaše!
Novelu totiž napsal stejný pseudoodborník neznalý skutečné praxe, jaký psal ten původní zákon..myslím zákon, který prosadil pan Stanjura když zrušil tzv. . polopřevody
Já jsem poslance zpravodaje Kolovratníka upozorňoval několikrát emaily, že tento nový paragraf 8a) je paskvil, který neřeší nic pro toho, který už fyzicky nemá auto...ten totiž nemá šanci získat evidenční kontrolu...
Samozřejmě pan poslanec Kolovratník ( stínový ministr dopravy za hnutí ANO/ nereagoval nijak /myslím prakticky/ ani na moje druhé upozornění že novela nahraje podvodníkům, kteří mohou nechat "napsat" auto na člověka s trvalým pobytem na ohlašovně ( na obci/ který nepřebírá poštu) ...Oni ti poslanci se totiž radí s úředníky Ministerstva dopravy kteří nem,ají absolutně žádnou rpaxi ani přehled o reálném životě...a stačilo si jen sjednat schůzku s vlastním magistrátem v Pardubicích, kde se dají získat inforamce s čím tam lidé chodí a co je neřešitelné...
Jde o poslance za ANO, a zákon který NENÍ pro lidi
Stát umožňuje provozovat neopřepsané auto a novela zákona z dílny ANO označuje toho, který porušil zákon jako osobu která neposkytuje součinnost...( to je POLITICKÁ korektnost v praxi) Ještě nikdy jsem nečetl zákon, který novelou zavádí další paragraf, popisující postup při prošení předchozího paragrafu...
.to je skutečný absurdistán, zákonodárce stanoví někou povinnost, stanoví mu sankci a předem počítám, že tutp povinnost nebudou lidí dodržovat a plnit a proto vkládá do zákona další paragraf, který popisuje postup správního orgánu v případě porušení zákona...ale takovým způpsobem že je to k ničemu...
Vládnou nám amatéři a psychopaté odmítající naslouchat občanům...
Kdo se nebojí, ten může napsat tomuto zřejmě budoucímu ministru dopravy svůj neřešitelný příběh...na adresu do PSP, brzy bude ministrem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.