Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej auta na základě plné moci

Od: jarda91 odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

budu prodávat auto za tátu, mám k tomuto účelu vystavenou a ověřenou plnou moc. Ale ani jeden a ani kupující nevíme, jak vlastně formulovat kupní smlouvu, kdo má být uveden jako prodávající? Já nebo otec? A má být v kupní smlouvě nějak explicitně uvedeno, že se jedná o prodej na základě plné moci? Případně úvítám i další rady k této věci.

Děkuji předem za odpovědi.

Jarda

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

satak
hodnocení

0x
Smlouva na tátu.Vy potom máte k tomuto úkonu plnou moc...tedy k přepisu vozidla...asi.Nevíme k čemu přesně to máte vystavené...

hodnocení

0x

Jardo, pokud jsem Vás pochopil správně, tak máte plnou moc k ničemu. Páč prodej vozidla je jedna věc, na to nemusí být písemná kupní smlouva, stačí i ústní, a klidn to můžete prodat za otce, když s tím kupec bude souhlasit.

Něco jiného je změna majitele na registru, to musíte mít od otce ověřenou plnou moc, k převodu vozidla, nikolv však plnou moc k prodeji vozidla.

Co je přesně v textu zmocnění?

Nedejte se odbýt kupcem, že on zařídí převod bez Vás, že mu stačí plná moc od otce. to byste mohl naletět.

doplněno 21.04.17 18:53:

Já bych napsal kupní smlouvu jako za otce, Vy jí podepíšete, před to napíšete písmena "vz".

Kupci ukážete plnou moc. Na úřad půjdete společně, tam musíte předložit ověřenou plnou moc. (nedávejte doklady z ruky, abyste nedopadl jako stovky jiných...)

jarda91
hodnocení

Budu vyřizovat jak samotný prodej, tak potom přepis vozidla, následné úkony po podpisu kupní smlouvy jako přepis vozidla, že potřebuji ještě plnou moc od kupujícího, že je potřeba si nechat TP a absolvovat evidenční kontrolu - to snad chápu, o tom se dá dost načíst na internetu. Ale v čem mám opravdu zmatek je formulace kupní smlouvy. Řekl bych, že prodávající bude uvedený můj otec a dole, u podpisu prodávajícího, bude uvedeno něco jako "na základě plné moci ze dne" a můj podpis. Ale nevím...

Text zmocnění zní takto

aby mne v plném rozsahu zastupoval a vykonával veškeré úkony spojené s prodejem a převodem níže specifikovaného motorového vozidla a s převzetím finanční hotovosti za toto motorové vozidlo.

Zbytečně uvažujete o ztížení podmínek prodeje.KS lze i ústní takže je jedno zda-li tam budete figurovat či nebudete,spíše sepište dodatek KS o technickém stavu kde jej pravdivě a dle znalostí auta popíšete! Pak je nejlepší jít oba dva na STK udělat EvK a pak zapsat změnu na úřad (tam je třeba -protokol o STK nebo EvK ne strší 10 dnů, dále doklady auta-TP a ORV nebo dva díly ORV,pak osobní doklady či ověřené plné moci prodejce a kupce a jako poslední doklad o PR což je ZK ,je lepší když je již uzavřeno na kupce,který pak může do 2 měsícu bezproblémů zrušit a přejít jinam)Poté může kupec odejet svým aute se svými doklady .Jinak pokud uděláte EvK a pak on s autem odjede a pošle doklady auta je to zbytečně zdlouhavé a nemusí dostát závazku.Když odjede bez dokladů pak riskuje i ztrátu ŘP při příp.kontrole pomahačů a to že Vy nesplníte povinnost a on nebude mít auto ale jen soubor náhradních dílů!

mirek*
hodnocení

0x

Dobrý den,

nějaká aktualizace k této věci? Jak jste to nakonec vyřešili? Stojím před stejnou otázkou. Mám plnou moc od otce k prodej a přepisu, ale nevím, jestli do kupní smlouvy jako prodávajícího uvést otce nebo sebe.

Asi by to chtělo admina a prověřit funkčnost stránek - vaše reakce je totiž ze stejné IP adresy jako původní dotaz... nejste náhodou svůj bratr?

mirek*

Díky za odpověď k věci. Admina by to chtělo spíše na promazání spamu.

jirkamatapat*
hodnocení

0x

Různé druhy smluv najdeš na internetu.

A jsou různě špatné - nejlepší varianta je jit na úřad ve dvou - prodejce a kupující, přepsat na místě!

V případě nemohoucnosti majitele může tento pověřit plnou mocí k danému úkonu, ale ta plná moc musí být úředně ověřená.. tj. musí jít na jiný úřad... takže to už ho můžou dovést na lůžku přímo na přepis vozu ...

mirek*

To je všechno jasné. Ale jak formulovat smlouvu tu nikdo nenapsal. Podle toho, co jsem od včera zjistil, tak obecně platí, že se na základě plné moci jedná jménem zmocnitele, takže prodávající bude uvedený otec.

danys*
Mírku, vždyť ty už to zjišťuješ přes rok, to jsi to ještě nevyřešil? Dej fotroňovi podepsat 2 kupní smlouvy, jednu dej kupujícímu, pak vozidlo na základě plné moci prehlasis ty nebo kupující, podle toho,kdo bude zmocněn

hodnocení

0x

@mirek: přečtěte si pořádně reakci @milancukrar z 21.4

mirek*

Ten to také nepíše úplně s jistotou. Ale i podle všech dalších indicií to tak je. Ale bez záruky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]