Nejste přihlášen/a.
Mám díru v manžetě na levé poloose, rozuměno díru v té gumě co zakrývá kloub za kolem a vytíká z toho mazivo, s problémem jezdím asi už rok a chtěl bych to nějak vyřešit, nechci stím nikam do servisu jezdit, tj. manžetu vyměnit, ale rád bych to pořešil sám, dá se nějak mazivo nacpat tou dírou v manžetě a díru nějak zalepit? Třeba páskou nebo patexem? Jaké mazivo koupit? Stači obyč.vazelina nebo? Auto jen dojíždím do příští technické, když bych jí neudělal, auto půjde do srotu, jedna se vw passat B5, už i rozvody řešit nehodlám, díky za info...
Je mi líto, ale tady je odborníků jako psů.
Jediné správné řešení je po zjištění prasklé manžety ji okamžitě (rozuměj co nejdříve) vyměnit. Když to člověk umí sám, tím lépe, jinak nechat odborníkovi.
O lepení, stahování, doplňování maziva dalších nesmyslech raději nemluvím.
Ano, když to udělá tak, jak píše 23.4.17 v poledne "Příští technickou mám až za 15 měsíců a zatím jsem se zmohl koupit mazivo v plast sáčku pry na jeden kloub, a za 25czk, díra v manž.je o prům cca 2cm, skusím to tam nejak nacpat a díru zaplátuji kusem obdobné gumy a zašiju to jako díru na ponožce :D", tak se té technické to auto nedožije
Samozřejmě. Podle toho také vypadá spousta vozidel na našich silnicích. A u takových "maličkostí" jako je manžeta poloosy to začíná. Pak už se vesele lepí, drátuje, zašívá atd a po českých silnicích jezdí spousta vysloveně nebezpečných vraků.
Ale to mu nedává právo na to, aby ohrožoval ostatní. Můžeš namítnout, že prasklou manžetou nikoho neohrožuje. Ale tím pokračováním už ke stavu, ohrožujícímu i ostatní účastníky silničního provozu, v podstatě spěje. Proč mu to máme trpět?
záleží taky jak je ta díra velká. ono cpat tam nove mazivo neni uplne ono, protoze je dost pravděpodobné, že se dovnitř dostal bordel, ktery funguje jako brusná pasta.. pokud ti ten kloub ještě neklepe, tak je to na zváženou.. nevím kolik ti zbývá do konce technické.. výměna manžety není u toho auta žaden med. pokud tam je víceprvek.. musíš vymlátit ven ten dlouhý šroub nahoře, abys vyklonil těhlici, ale ten šroub jde většinou hoodně špatně ven, pokud to dlouho nikdo nedělal..
Já jezdím bez manžet asi 10 let a všechno úplně v pohodě! Ty manžety jsou drahý a výměna náročná, že se to nevyplatí ani měnit!
Trocha ironie. Ani snad nemusím psát co si o tazateli a zdejších přispěvatelích, kteří látají prasklou manžetu a perou tam vazelínu horem dolem, myslím
zalepit to nepůjde. pokud to chceš dojezdit, tak to nech být, jen doplňovat vazelínu (spešl se dá koupit třeba v Autokelly zn. Febi). bude Ti lítat ven a špinit podběh, ale nesmí se do ní dostat bordel, protože odejde homokinetický kloub. na starý škodovce se měnila manžeta dobře, protože byla půlená a přesadila se
Manžeta stojí kolem 200 Kč. Povolit matici poloosy, uvolnit ramena atd. Dělat to sám je divný nápad.
Ve většině případů se provádí kontrola geometrie, protože se může mírně změnit. Takto na ulici se to dělalo za komunistů, máte zapotřebí riskovat? To je práce cca za 1000 Kč, +-. Nebo nejezděte vůbec. To je levnější. Vše ostatní je u amatéra hazard .
Budeš se divit, ale hne se dost často - demontáž/ montáž, čepy si sednou o pár setin jinak než byly a na rejdu to udělá klidně půl stupně...
Půl stupně na sbíhavosti/rozbíhavosti bych věřil na kuláku řízení, ten ale vůbec nemusíš sundávat. Nezdá se mi, že by ramenní udělal tolik.
Záleží kde kulák sundáš,jestli na kuželu tak tam se asi opravdu těžko měřitelně pohne,ale pokud na šroubcích v rameně tak tam už je to riziko dost velký. Ten otvor pro šrouby nemůže být úplně přesný a nikdy ten čep vůči ramenu neutáhneš do úplně stejné polohy. Znásobené na kole už to může udělat slušný rozdíl ve zbíhavosti Určitě ne takový že by jsi to poznal při jízdě,ale už by se to mohlo projevit na předčasném sjíždění pneumatik
Nevím jak kdo a jak které auto ale na seatu ibiza jsem jen vyšrouboval matici poloosy a kola do do max rejdu a pak se dala poloosa /homokineťák/ vyjmout ,rozebrat ,nandat manžeta a opět vše složit.na C-BX jsem z pístnioce sundal celou těhlici a vysunul z poloosy a... jinak kdaž jsem měnil obě pístnice (tlumiče) tak jsem pak jel na geo a NIC vše zůstalo stejné jako před výměnou,totéž na ibize.když mi na C-BX měnili v servisu čepy a další, udělali kontrolu "tyčí",pak po kontrole na normální geo-opět vše OK! tak nevímjestli to měření geometrie není není jen tvrzení servisů aby si vydělali!
U tlumiče se moc nepohne,ani nevím jaký vliv by to mohlo mít na sbíhavost,to spíš na odklon kola ale to jsou hodnoty většinou neseřiditelné. U čepu řízení je to bez diskuze,to prostě netrefíš zpátky naprosto přesně,a pokud ano,je to neuvěřitelná náhoda. Geometrie jsem v práci dělal a to stačí řídící tyčkou otočit o čtvrt otáčky a sbíhavost je úplně jinak. Moderní laserové měřiče geometrie reagují na každou sebemenší změnu a sbíhavost tam nastavíš na setinu stupně přesně. U kulového čepu jak na kterém autě,někde se to pohne,někde nepohne.
Blbost to není,stačí rozdíl pár setin a už se ti pneumatika sjíždí nesouměrně a o hodně rychleji,přitom na jízdních vlastostech to nijak nepoznáš.
Manžeta od cca 150 do cca 500,práce 1000,Geo 1500 a jsem za pitomou manžetu v servisu za +- 3000kč.
Tak nevím nebo spíš nevidím v tom žádný hazard pokud si umí amatér zná své meźe! Jinak ve většině manuállů k autům dod +- roku 1990 je u téměř všeho psáno - doporučuje se dojet do odborného servisu,výměnu svěřte servisu...
Měnil jsem sám obě poloosy na Favoritu .I spodní kulové čepy . Postupně v různých časových rozestupech.
Všechny ujišťuji, že to není práce složitá a geometrie se nezmění.
Spíš jde o lenochy, nebo neschopné, kteří raději zde budou vykřikovat, protože nic neumí.
Dívali jste se na cestopis o Trabantech? Ani jeden z radilů by nedojel.
Měnit poloosy kus za kus je jedna činnost, srážet na chodníku vnější homokinetický kloub, umýt od prachu, naplnit novou vazelínou, zapáskovat prachovku, narazit na tisícihran, utáhnou momentovým klíčem... To asi nevíte, jak je to výborná práce. A pokud nebyl vnější kloub dobře namazaný na výstupním tisícihranu, tak poloosu asi z těhlice nevytáhnete ! Tedy na chodníku jistě ne.
Já jsem psal, že to dělal na chodníku?
KDE !
Asi si nemůžu pořádně zvyknout na fantazii některých rádoby čtenářů a odpovídačů.
UKÁZAT KDE JSEM NAPSAL NĚCO O CHODNÍKU.
TAZATEL NEPÍŠE, ŽE MÁ DÍLNU ! Tedy radit mu, že to jde doma udělat je obdoba opravy na chodníku. A že to nechápete mi je naprosto fuk. A pokud se odšroubují šrouby ramen, vždy se pohne geometrie. A jen naivní jeliman by riskoval stranové ojetí pneumatitk. Dál není co dodat.
Tak hlavně u odobných dotazů se předpokládá základní technická znalost a vybavení. Jestli to montuje na chodníku nebo v dílně už je vedlejší... Pokud si umíš poradit, tak jde primitivním způsobem plnohodnotně nahradit i spousta speciálních přípravků, hlavně různé stahováky atd., (abys do toho nemusel bušit palicí Např. momentový klíč = metrová trubka a mincíř nebo váha. Např. 100 Nm = síla 10 kg na metrovém rameni Pokud máš trubku 50 cm, tak zatížíš 20 kg atd. (pozor na hmotnost trubky, pokud je těžká tak už je třeba zatížení upravit - na jedné straně moment ubírá, na druhé přidává)
Jediný co ti doporučím je manžetu vyměnit,pro zkušeného mechanika je to práce na půl hodiny a než to nějak látat tak bych za to těch pár stovek dal. Pokud máš nějaké zkušenosti s opravami a máš použitelný nářadí tak to zvládneš i sám.
On ti ten kloub totiž pak ani rok vydržet nemusí. Jakmile se ti dostane dovnitř písek a smíchá se s vazelínou,vyrobí to zcela regulerní vysoce brusnou pastu která kloub zničí velmi rychle. A to že tam budeš vazelínu přidávat ti vůbec nepomůže
Možná to paradoxně bude tím že už tam žádná vazelína není a proto nemá kloub nic co permanentně ničit. Jinak nechápu proč jsi to za 7 let neopravil.
Moje zkušenosti jsou právě zcela opačné. Vnější kloub na pežotu 206,jedna zima,začal křupat a bylo po něm. Vnitřní kloub na feldě,po 5 měsících začal mlátit a hotovo. Atd atd.. Vždycky po pár měsících protržená manžeta znamenala pro kloub jistou smrt,těch aut už jsem něco opravoval. Ta manžeta tam zkrátka od něčeho je,proto si nedovedu vysvětlit jak je možný že tobě to vydrželo roky. U jakékoliv značky a modelu auta,bez ohledu-většinou do půl roku hotovo,jen málokterý kloub vydržel s protrženou manžetou rok
Kup novou manžetu za 3 stovky, rozřež ji podélně, natáhni ji přes to aby ta díra byla dobře překrytá, stáhni to páskama a vydrží to dalších 10 let
Tuto radu navrhuji jako blud roku. Něco tak stupidního nelze běžně ani vymyslet. Teď tam má otvor a vazelína bude fuč. Při podélné rozříznutí tam tedy " zůstane?". Tak to je síla !
Asi nebude tak blbej, aby to nasadil tím rozřezaným dolů. Jde v první řadě o to, aby mu tam nešel bordel z vozovky. Mastný to bude dost i tak. Já jsem si to nevymyslel, ale nechal jsem si taky poradit od těch, co tomu rozumí. A mám to vyzkoušený na autě, tak nedělejte chytrýho, když o tom nic nevíte. Ale nic proti, jestli investujete do výměn manžet u auta co půjde za rok na šroťák, dejte si to klidně do značkovýho servisu. Tazatel zřejmě chtěl jiný řešení, jinak by se neptal..
Všem díky za odpoved a za podnětnou diskuzi. Příští technickou mám až za 15 měsíců a zatím jsem se zmohl koupit mazivo v plast sáčku pry na jeden kloub, a za 25czk, díra v manž.je o prům cca 2cm, skusím to tam nejak nacpat a díru zaplátuji kusem obdobné gumy a zašiju to jako díru na ponožce :D
O fous lepší řešení je stáhnout manžetu sz kloubu a do kloubu nacpat vazelínu a pak teprve opravu manžety,pokud tuk nacpeš do manžety-pak tam nic nemusíš dát!
S tim mazivem opatrně, abys tam tu brusnou pastu nevyrobil ty sám Teď to může být že bordel přímo v kloubu není, pokud tam natlačíš mazivo tak to může sebrat i prach. Pak je kloub zlikvidovaný po pár stovkách km...
Díru bych jen zadělal a jezdil dokud to pojede, pak nový kloub.
Před jakýmkoliv přidáním maziva je potřeba vyčistit = sundat manžetu a komplet uvnitř vyčistit, jak kloub tak tu manžetu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.