Nejste přihlášen/a.
zdravím,
rád bych si ujasnil otázku hloubky dezénu zimních pneu v letním období. Všeobesně se všude píše, že hloubka dezénu zimní pneu má být min. 4mm. Předpokládám ale, že je to pro případ kdy je pneumatika používána v zimních podmínkách. Jak je to ale v případě, že je pneumatika provozována v letním období? Pošle někdo odkaz na příslušné pravidlo, kde je to černé na bílém JASNĚ stanoveno někde ve vyhlášce?
dnes mi dopravní policajt sdělil, že zimní pneumatika má mít VŽDY minimálně 4mm (tzn. bez ohledu na to v jakém období je provozována) což se mi jeví jako blbost z několika důvodů:
- značka pro max. opotřebení dezenu (od výrobce) není ve 4mm, ale v oněch 1,6mm výšky dezenu
- spousta lidí (možná dokonce většina) "dojíždí" zimní pneu v létě. To jsou všichni tak blbí a vystavují se postihu?
- s těmito pneumatikami jsem bez problému absolvoval nedávno prohlídku na STK
- nevidím pro to (aby v létě byl vzorek min. 4mm) ani žádný logický důvod
Používat zimní pneu v letním období není zakázáno a pokud by měl dotyčný policajt pravdu, proč by si hodně řidičů ojíždělo zimní pneu se 4mm vzorku v létě? Nemá smysl se s policajty dohadovat pokud nemám oporu ve znalosti příslušného pravidla (vyhlášky) a tak hledám a ptám se.
Pana policisty bych poslal zpátky na školení nebo obcházet ulice. Zimní pneu musí mít 4 mm jen v zimě a ještě jen v podmínkách přesně stanovených zákonem,to znamená na souvislé vrstvě sněhu nebo ledu,nebo dá li se výskyt takových podmínek předpokládat blábláblá.
Mimo toto je minimální hloubka dezénu 1,6 mm pro osobní auta,a je jedno jestli je to letní nebo zimní.
Samozřejmě musíš brát v potaz,že zimní samy o sobě v létě nejsou to pravé,a ještě s klesající hloubkou dezénu se jejich vlastnosti zhoršují(to samozřejmě platí i pro letní). Ale pokud s tím nebudeš jezdit jak blázen a chtít po těch pneumatikách výkony jak pilot formule 1,tak žádný problém nebude
HvězdičkaOdeslanéRe: Zimní pneu
Dobrý den,
děkuji vám opravdu upřímně za odpověď na můj dotaz. Abych pravdu řekl už jsem nečekal, že mi někdo odpoví a o to víc jsem byl vaší reakcí mile překvapen .
S pozdravem
Veselý Jaroslav
---------- Původní zpráva ----------
Od: @pcr.cz
Komu: @seznam.cz
Datum: 5. 12. 2016 9:54:33
Předmět: Zimní pneu
Dobrý den, pane Veselý,
na základě Vašeho dotazu uvádíme, že v této souvislosti je povinnost na vozidlech kategorie M nebo N do maximální přípustné hmotnosti 3 500 kg používat zimní pneumatiky s hloubkou hlavní dezénové drážky minimálně 4 mm, což je definováno v § 40a zákona číslo 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ale pouze za předpokladu, že se na pozemních komunikacích nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.
Dále zimní pneumatiky definuje vyhláška Ministerstva dopravy č. 341/2014 Sb. o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Předmětná vyhláška však již nerozvádí, jakou hloubku dezénu má mít zimní pneumatika. Vyhláška pouze hovoří o minimální hloubce hlavní dezénové drážky u pneumatik dle kategorie vozidla, tedy : " Pláště pneumatik nesmí mít na svém vnějším obvodu trhliny nebo poškození, které obnažují kostru nebo ji narušují. Činná plocha pláště pneumatiky v provozu musí mít po celém obvodu a celé šíři vrchního běhounu jasně viditelný dezén s hloubkou hlavních dezénových drážek nebo zářezů u mopedu nejméně 1,0 mm a u vozidel ostatních kategorií nejméně 1,6 mm. Hlavními dezénovými drážkami se rozumějí drážky opatřené indikátory opotřebení, označené zkratkou TWI."
Dle shora uvedených skutečností lze závěrem na Váš dotaz tedy konstatovat, že v letním období není zakázáno používat zimní pneumatiky s hloubkou hlavních dezénových drážek nebo zářezů u vozidel ostatních kategorií nejméně 1,6 mm.
Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia České republiky však nedoporučuje užití zimních pneumatik v letních měsících z důvodu bezpečnosti silničního provozu.
S pozdravem
kpt. Bc. Petr Habenicht
vrchní komisař
... že by to mělo význam v tom, aby ty 3,9mm zimáky řidiči vyhodili místo toho, aby je dojížděli v létě?
Také už jsme od výrobců a prodejců slyšeli, že pneu by měly být staré max 4roky. Když jsme pak začali odmítat kupovat staré skladové zásoby, tak přišli s tím, že na jejich skladech nestárnou ...
Chce to používat mozek nejenom při přezouvání, ale i na silnici. I na sebelepších gumách a se všemi ABS, ESP, TCS a dalšími a dalšími systémy se z mého nového velikého těžkého auta najednou můžou stát sáňky, které dojedou dál než opatrně jedoucí děda ve stodváce na letních.
Opět: účelový test s novou zimní pneu, která má vysoký vzorek = dlouhé lamely. S ojetou zimní to dopadne úplně jinak, nebude rozdíl 19 metrů ale zhruba nastejno A s porovnání ojetá letní X ojetá zimní může i v létě vyjít líp ta zimní.
Význam pro marketing to má takový, že lidi nebudou ojeté zimní dojíždět v létě, ale vyhodí je a koupí nové letní. Což je v objemu prodaných pneu celkem dost peněz
Že by se staré zimní v létě ojížděly nějak víc než letní jsem si nevšiml, stejně tak rozdíl ve spotřebě. Naopak, zimní TS 850 185-65R14 je na tom se spotřebou v létě líp než letní Blu Response 195/60R15
A s tim policajtem - zimní kerá nemá 4mm není zimní - to má pravdu. Ale jaksi nedodal, že v létě zimní pneu nejsou povinné a pneu musí splňovat jen předpis pro letní pneu
Ano, hloubka 1.6mm, stejně jak u letních. Ale jistě víte, že zimní guma je v létě dost špatný nápad,
Nechce se mi to omílat po x-té, proto si můžete počíst třeba zde:
Italové jsou v tomto už dál a podobné šetřílky dost tvrdě pokutují - kolega byl hooodně rád, že to ukecal na 75€
Promon: pořád stejné opakovaní nesmyslů. Zimní pneu je v létě naprosto stejná jako letní typ a ještě malinko lépe drží. Ale až tak velký rozdíl to není. Opakujete stejně tvrzené nesmysly jako obsah železa ve špenátu, kde žádné železo není ale všichni tvrdili, že ano.
Pořád dokola jak kolovrátek. Přitom tyto bludy vypouštějí prodejci gum jako marketingový tah, aby lidi kupovali a nepřemýšleli.
Jasně - podle Vás je směs běhounu pro teploty -30°C stejná jako na teploty 60°C? Samozřejmě, pokud v létě najezdíte 500km mezi Lidlem a Penny aby Vám neutekly akce, pak je pochopitelné, že nemáte šanci rozeznat rozdíl mezi letní a zimní gumou.
Rozdíl poznáte až se s onou podle Vás stejnou gumou pokusíte natvrdo zabrzdit na rozpáleném asfaltu - což je přesně ten důvor, proč to třeba Taloši tak tvrdě pokutují - protože se jim tam v létě nahrnou kvanta lufťáků s ometenýma zimákama co sdílí Vaše přesvědčení . Ale oni ti poldové z dálniční policie budou taky asi zavilí a skrytí prodejci gum, že jo. Ještě že jste je odhalil, já jim to málem sežral
Ale vážně - ano, i já ještě nemám přezuto, protože jak na služebáku, tak na svém už mám gumy, co další zimu nepřežijí. Jenže momentálně máme pěknou kosu a než nastanou vedra, tak samozřejmě nasadím letní kola. Nevidím v tom problém - prostě mám dvoje kola, takže mi vydrží zase 2x déle ne?
Nevím, jestli to Italové pokutují (byrokracie a nesmyslná nařízení jsou všude), ale třeba já na zimních gumách Michelin jsem dojel i 2 x v létě do Chorvatska. Nevím, jak kdo jezdí, ale já třeba za 28 let, co jezdím (tak 25000 km ročně) jsem třeba ještě nikdy intenzivně nebrzdil - to jest tak, aby pneumatika nechala stopu na silnici (taky jsem neměl ještě žádnou nehodu). Prvních pár let 1989-1996 jsem jezdil i v zimě na letních (to snad ani zimní ještě nebyly). Chtělo to jen cvik. Kouzlo zimních jsem poznal až v.r. 1996. To je pak větší jistota, nic víc, nic míň. Vše je stejně v rukách řidiče. A dojíždět zimní pneu v létě je běžná praxe. To není nic proti ničemu. Jen dodržet v zimě vzorek min. 4 mm a v létě vzorek min 1,6 mm. Nenechte se zblbnout různými lobby, které na tom mají finanční zájem. Dobře radím i obecně: Vždy se ptejte - komu, nebo čemu to slouží? Pak možná najdete odpověď.
A to ještě, aby si třeba někdo nemyslel, že jezdím jako posera, tak to předepsanou rychlost nedodržuji prakticky nikdy (protože je to plošný nesmysl). Mám své osobní limity (a poslední pokutu za rychlou jízdu jsem platil asi před 10ti lety).
¨rozdíl tam je ale to jsou takové testy v extremnich případech,, jako nevim kolikkrat za život jsi skočil na brzdy ze 100 na nulu a zrovna na rozpalenem asfaltu a zachranilo tě oněch 5 metrů nebo nezachránilo.. zalezí o jaké gumy jde.. některe pseudo zimni jsou stejně tvrdé jako letní.. a čím víc jsou sjeté, tím víc tvrdnou a pomaleji ubývají ubývají.. kdybys vzal novou savu proti letní pneu tak je jasne, jak to dopadne.
Zimní směs je v létě měkčí. Jako pneu F1. A taky se rychleji sjíždí. Pokud jde o problémy s dálniční policií - jde o případy, kdy pneumatika má menší povolenou rychlost, než zbytek auta. A to se mých zimáků za 5800 Kč za kousek netýká ..
samozřejmě máte pravdu a já jsem i tady na toto téma už vedl debatu podloženou dlouholetými VLASTNÍMI zkušenostmi. Nějaký rozdíl by byl MOŽNÁ poznat při nějaké jízdě "na hraně" , ale nikdo z nás nejezdí v šampionátu F1 a ty blablabla kecy o nebezpečnosti jízdy na zimních pneu v létě jsou za běžných podmínek kraviny - najezdil jsem toho dost na to abych toto mohl tvrdit!
V tom krásném testu jim lehce chybí zimní pneu dva roky staré se vzorkem 3 - 4mm. To by ovšem výsledek nebyl tak hrozivý (srovnatelný s letní 5mm), proto to tam nedali (je třeba prodávat, tak není zájem zimáky dojíždět, ale vyhodit a koupit. V tom testu ojetá zimní není úmyslně.
Nová zimní má dlouhé lamely a ty se ohýbají, proto plave v zatáčkách a má delší brzdnou dráhu než letní (ta nemá lamely, ale velké bloky). Zimní s 3 mm už lamely má krátké = zmizí plavání a vlastnosti celkově má podobné letní. Taky je na sněhu už na prd.
Policajt měl pravdu, ale jde o slovíčkaření. Zimní pneu musí mít 4mm, jinak to není zimní pneu. "Zapoměl" k tomu dodat, že zimní pneu v létě není povinná = na autě zimní pneu být nemusí a stačí vzorek 1,6mm. Celé to je o tom, že zimní pneu pod 4mm není zimní pneu. Ovšem jako letní splňuje předpis až do 1,6mm
Mmch. ukazatele opotřebení jsou na zimní obvykle dva - jeden na 4mm a druhý na 1,6
Zimáky dojíždím - zvýšené opotřebení nepozoruju, spotřeba srovnatelná s letními, vlastnosti na mokru i suchu OK, v hlubší vodě lepší odolnost proti aquaplanningu než srovnatelně ojetá letní. Celkově jsou ojeté kvalitní zimáky (osobní zkušenost UG7, 7+, 8, TS 850) v létě lepší než dvě třetiny letních pneu (klouzavá čína včetně Barumek)
Tento jako test je naprostá hovadina. Zimní pneu má vzorek pro nutné odvádění sněhu a tím vyšší záběr. Přesně to samé platí o vodě. Ta jde do stran a pneumatika neleží na vodním filmu, což způsobí vyšší adhezi. Dále má zimní směs trochu vyšší adhezi v teple a tím drží lépe, rychleji se ale opotřebovává. Proto vyrábí pneu pro motocykly z měkké směsi, aby v zatáčkách neustřelil zadek. Tady je důkaz, jak lze zblbnout lidi a vzbuzením pocitu nebezpečí zajistit prodej konkrétního zboží. Často používaná finta.
Vypracovaná statistika říká, že dlouhodobě je vozovka pokrytá sněhem je asi z 15 % a po většinu času je na silnicích mokrá břečka. Právě proto má zimní pneumatika lamely uzpůsobené k větší přilnavosti na takových silnicí a to díky rychlejšímu odvodu břečky z lamel. V létě na mokru je tedy zimní pneumatika co do brždění mnohem lepší než letní např. s podélnými drážkami. Samozřejmě se životnost zkracuje ale to tady teď nikdo neřeší.
Obrázek v příspěvku má smyšlené výsledky a ve skutečnosti platí pro letní pneumatiky v zimě.
Bylo provedeno několik amatérských testů a výsledky říkají, že brzdná dráha je v létě u obou typů pneumatik shodná a rozdíl v naměřených hodnotách se pohybuje v toleranci měřících chyb ( +-0,5m ). V praxi je rozdíl neměřitelný.
Pokud věříte lžím některých výrobců, je to váš problém ale nepředkládejte ho jako hodnověrný. Z desetiletí řízení vím přesně, že letní pneumatiky utrhnu při brždění dříve než zimní.
A to hlavní: brzdná dráha je mnohem více ovlivněna tlakem v pneumatice než typem pneumatiky !
Pod i přehuštění zmenšuje styčnou plochu, což je mnohem horší. Používejte vlastní úsudek a mozek než papouškování lží prodejců.
Kdo ví... možná vhodně upravili. Pro mě to má stejnou cenu, jako donedávna opakovaná mantra o maximálním stáří pneu 4 roky, taky najednou přiznali, že nám celé roky kecali a pneu tak rychle nestárnou.
Kdyby pořád nemleli o nevhodnosti zimních pneu v létě, kdo by potom kupoval ty letní?
Směs stárne podle používání - ve tmavém, chladném sklepě vydrží déle než na přímém slunci. Píše to i Nokian v komentářích u toho příspěvku. Jel jsem v relativně teplém počasí (okolo 20 °C) na 15 let starých letních (auto většinu té doby bylo v garáží) a ty i na suchu při ne zrovna rychlém najetí do prudké zatáčky (kdo zná, tak odbočka z Plané na Stříbro, cca. 35 km/h) prostě nedrží, ačkoliv vzorek má ještě asi 4 mm...
Kdyby byly zimní pneu vhodné i na léto, tak proč by se letní (a celoroční) vůbec vyráběly? Kdyby všichni vozili zimní, tak by sice nekupovali letní, ale o to dřív by ty zimní sjeli a museli jít koupit nové...
Mám k dispozici lehce sportovní subaru a malý pick up. Zodpovědně můžu říct, že subaru na zimních, dosud nepřezutých gumách brzdí mnohem líp než pickup na na jaře nových gumách. Prověřeno minulý víkend a to bylo snad 25 stupňů. Mohl by mi, prosím, Promon (a i jiní) vysvětlit proč, když zimní měkčí směs by právě měla být horší? Nebude to spíš tak, že guma není jediný faktor při brždění a jízdě?
Duspere, ta věc je velmi prostá. Srovnávat pikap a Subo je asi tak, jako byste srovnával Traboše a např. okruhový speciál a zjistil - naprosto překvapivě, pochopitelně, že ta okruhová kára brzdí ,,vo chlup´´ líp. Prostě srovnáváte nesrovnatelné.
Není doufám pochyb, že se zimní a letní pneu liší nejen vzorkem, ale i směsí - už mě unavuje si ošoupávat klávesnici, když kdo nechce pochopit, nepochopí a stejně si bude obhajovat neobhajitelné.
V principu jde o to, že současná legislativa u nás nezakazuje dojíždění zimáků v létě. To je jedna strana mince. Druhá je ta, že je neoddiskutovatelné, že zimáky v létě - např na rozpáleném asfaltu hůř drží. Je mi jasné, že popojížděči to nepoznají a neřeší a pak se čílí, že by měli - nedejbůh- vyřadit gumy, ze kterých ještě nelezou dráty.
Jenže já nalítám ročně přes 100tkm a tak dost řeším, na čem jezdím - rozhodně si nevybírám nejdražší gumy, ale spíše ty, se kterými mám dobré zkušenosti. No a protože jsem byl taky jednu sezónu donucen šéfem dojíždět zimáky, tak z vlastní zkušenosti vím, že ta brzdná dráha je znatelně delší a v zatáčkách to taky není to pravé. A není to o tom, že by člověk jezdil na hraně. Stačí taková banalita, jako když zpoza zaparkované dodávky vyjede dítě na tříkolce. V tu chvíli brzdíte jak o život (ono skutečně jde o život) a zjistíte, že i z 50 km/h je kumšt zastavit a počítá se doslova každý metr. Chápu, že se to neděje každý den, chápu že mnohým stačí ke klidu, že v případě že se taková nehoda stane nebudou za viníky a ještě je v kapse bude hřát pár ušetřených stokorun za dojeté gumy. Já říkám - kdo chce opici, musí mít na banány, kdo chce auto, holt musí počítat, že do provozu občas něco zafinancuje.
@promon a xxxx. Můžete mi objasnit, když to tak zavile hajíte, fyzikální podstatu toho 18ti metrového rozdílu? Jak může mít měkčí(zimní) guma, s lepší přilnavostí k asfaltu, delší brzdnou dráhu než ta ze tvrdší(letní) směsi?
Podle mně je ten graf marketingový výmysl od Nokianu.
Třeba proto, že měkčí směs ochotněji "sbírá" nečistoty ze silnice. A pokud pneumatika na silnici dosedne kamínkem místo gumy, tak se v tom místě sníží přilnavost. Čím víc bordelu na silnici, tím hůř. Podívej se na nějaké video ze závodů dragsterů - tam se pneumatiky přes startem dokonce ručně čistí.
:D hmm... Hele, podívej se po dojetí na zimní pneu kolik je nalepenýho bordelu. Pokud jsi nepřijel po polňačce, tak najdeš vcelku prd A pokd jsi po polňačce přijel, tak bordel najdeš i na letní :D
Dragstery - jasně, na rozjetí je lepší pečlivě očistit veškeré nečistoty. Viděl jsi ale někdy v rallye, že by stavěli a drbali gumy před každou zatáčkou? A to jezdí taky na měkký směsi která lepí bordel
Tak samozřejmě toho většina zase odletí, ale každopádně měkčí směs je na to prostě náchylnější, stejně jako na mechanické poškození.
Rally (resp. i jiné závodní) pneumatiky se nečistí, protože se to prostě nedá nijak prakticky udělat. Ale to neznamená, že by čisté nedržely lépe, jenom se prostě s takovýmto provozem počítá už při návrhu. Slicky na silnici drží dost dobře na to, aby jim nějakých pár kamínků nevadilo (ta kontaktní plocha je hodně velká) a "offroad"pneumatiky na nezpevněný povrch mají hrubý vzorek se spoustou mezer, který dokáže "chytit"např. štěrk, ale nezadržuje ho. A dost pochybuji o tom, že používají stejnou směs jako na sníh...
Taky jsem nikde nepsal, že výše uvedené je jediný důvod, proč používat letní pneu. Více třeba zde. Jestli mi na FB zítra odepíše Nokian, tak to sem vložím také.
To jsou všechno testy s novou zimní. Ještě jednou lamely vzorku jsou dlouhé, ohýbají se a proto dlouhá brzdná dráha a plavání v zatáčce. (každá lamela se nejdřív ohne o pár mm a až pak zabere) Zimní s 3 - 4mm má lamely krátké, nemá se co ohýbat a chová se to jako letní)
Pokud udělám test s kvalitní ojetou zimní a porovnám s horší letní pneu, tak na tom v i létě bude výrazně líp ta zimní. A můžu dělat masírku že letní pneu jsou v létě nebezpečné. Stejně jako se masíruje nebezpečnost dojíždění zimních v létě. Nejde o bezpečnost, ale o prodej gum = prachy.
To je úplně jasné Dusqere. Záleží na typu vozu, schopnostech řidiče, povrchu vozovky a dalších mnoha faktorech. Když na mě dneska někdo vytáhne graf, tak pokud si to nemohu ověřit, jsem ve střehu. Pneumatiky jsou až několikáté v pořadí (i když, když jsem jako jeden z mála vyjel na mírně zledovatělém parkovišti u sjezdovky, mírně do kopce, tak když mi rakouský parkovák ukázal jedničku, potěšilo mě to - holt jsem měl štěstí - měl jsem právě nové Michelin Alpin Pilot).
Asi Vás onen policajt zkoušel nebo nezná předpisy !Zimní má mít minimálně 4mm jen a pouze v zimním období když se púředpokládá ...atd nebudu vypisovat celé znění použití zimních!Až prosadí gumařská lobby změnu pak možná bude mít onen policista pravdu dříve NE!
Jiank pokud jste "pevný v kramflecích" pak má smysl se dohadovat ale současně být i řádně asertivní! (mnozí nejsou rádi ,když je někdo usvědčí z neznalosti!)
Každý má právo na svůj názor o kvalitě pneumatik, o kterém si přečte na internetu.
Zákon hovoří jasně, v létě stačí 1,6mm. Jsem přesvědčen, že nikdo nepozná, že zimní (ne)jsou lepší při běžním provozu.
Dněšní zprávy po sněhových přeháňkách. Kritika těch, co již přezuli, vážnou nehodu způsobil řidič se zimními pneumatiky.
Vše je jen o řidiči, jak jede.
Teda nečekal jsem že se tu strhne tak vášnivá debata Netvrdím že mám něco proti tomu že někdo dojíždí zimní přes léto,ale tvrdit že zimní v létě jsou lepší než letní je teda hodně odvážný. Samozřejmě marketing je marketing,ale nezdá se vám že kdyby výrobci dělali jenom zimní tak na tom vydělaj? Kdo trošku víc jezdí by ty zimáče zklikvidoval za jednu sezónu,protože v létě se sjíždí až neuvěřitelně rychle a nový pneumatiky by kupoval každý rok,nebo maximálně co dva roky. Takže ve výsledku by jich prodali ještě víc.
To je subjektivní pocit že rozměklý zimáče v létě líp zabrzdí,ale ono nezávisí na tom jak jsou měkký,ale jaký mají opravdový koeficient tření na povrchu. Neříkejte mi že směs pneu,která je určená pro jízdu v mrazech nebo lehce nad nulou,bude mít na asfaltu rozpáleném na 50 stupňů lepší vlastnosti,než směs do toho tepla určená. Samozřejmě že při klidné jízdě rozdíl téměř nepoznáte,ale někde na dálnici na vodě nebo při krizovém brzdění už to může být slušný rozdíl
A proto F1 a motokáry jezdí na tvrdý směsi, pač měkká je v horku na prd :D
Fíku osobní zkušenost (nejsem sváteční jezdec který nikdy nejel smykem, jezdím dost a celkem svižně, v zatáčkách i při brždění jsem často ve smyku, dost střídám auta i pneu, tak vim o čem mluvim). Dlouhá brzdná dráha je u zimáků hlavně o dlouhých lamelách které se ohýbají,"žužlají se" - každá lamela se prohne o 5 mm, za ní je další atd. a tím se brzdná dráha prodlužuje. Ze stejného důvodu je pocit plavání v zatáčce a sunutí do boku, to pocítíš nejvíc když po letních dáš nové zimní. Ojetá zimní s 3 - 4 mm už tenhle problém prakticky nemá, navíc směs je oproti nové tvrdší. V praxi se to chová jako lení pneu a čím víc je ojetá, tím jena suchu a vlhku lepší (na hlubší vodě se s ojetím zhoršuje odolnost proti aquaplanningu).
Kdo nikdy nejel smykem, nebo jen "jednou s vytřeštěnýma vočima", tak těžko může hodnotit jaký pneu jsou ok a jaký ne - neví kde mají hranici. Projeď si to na okruhu na hraně možnosti - kvalitní letní, špatnou letní, ojetou zimní atd. a zjistíš, že ojetá dobrá zimní je obecně srovnatelná s lepším průměrem z poloviny ojetých letních pneu. Samotná měkčí zimní směs má vyšší koeficient tření než tvrdší letní směs, proto za sucha i vlhka na tom je líp. Zhoršuje to jen délka lamel = čím víc ojetá zimní tím lepší (kromě hlubší vody = aquaplanning)
A proto F1 používá pro tréninky tvrdší směs a pro hlavní závod měkčí ! Pro ještě lepší přilnavost se závodní pneumatiky hustí na nižší tlak, než je běžné u silničních. Zpravidla se hodnota tlaku pohybuje v rozmezí 1,2 až 1,3 baru.
Super měkké
Červená
Bez drážek
Sucho
Obdobně to mají supersporty atd. Na tvrdé gumě by si motocyklista rozbil hubu v první zatáčce !
Ale to není o tvrdosti směsi,na tom vůbec nezáleží. Záeží na tom jak je konkrétní směs určena pro konkrétní podmínky. Třeba brzdové destičky taky nemůžeš vyrobit z nějaké měkké gumy,ale z tvrdé směsi a přitom mají velmi vysoký koeficient tření. Letní jsou tvrdší proto aby se ve velkém horku tolik rychle nesjížděli,ale na přilnavost pneumatiky to má pramalý vliv. Zkrátka letní směs je určena pro rozpálený asfalt,optimálně funguje nad 10°C. Zimní směs optimálně funguje pod 5°C. Při těchto teplotách mají pneumatiky nejlepší možný koeficient přilnavosti a nejlepší vlastnosti.
Proto může být pneumatika pro formule 1 na teplo klidně z měkké směsi,protože jim je jedno že se rychle sjede,stejně jedna pneumatika je tak na dva okruhy,ale nemá to nic společného se zimní pneumatikou
najezdim rocne 30tis km s jednim autem a stridam 2.. koupil sem zimaky a na jaře kvuli miminu a rekonstrukci domu jsem nedokoupil letni a odjezdil leto na obou autech zimni pak prisla zase zima a gumy Meli 6mm ted jsem nakoupil na obe auta letni ale zimni sou furt na cca 6mm... takze nejaky rapidni sjeti v lete se nekona pokud sou to levnejsi gumy a v lete podle me jen lip drzej zimni lip v zatackach
Zimni pneu ma v lete logicky lepsi jizdni vlastnosti pro "zavodeni" a rychle brzdeni. Vyssi adheze a lepsi odvod vody. Na druhou stranu, kdyz vjedete z rozpalene dalnice na sotolinu a hned zpet na asfalt uslysite krasne sumeni u podbehu z odpadavajicich necistot na pneumatikach. Coz urcite adhezy zimni pneumatiky zasadnim zpusobem - avsak na kratkou dobu - posune daleko pod letni pneu, ktere na sebe tolik prachu a sterku nenaberou.
Nikdo tu ale neresi podstatny rozdil v hlucnosti a valivem odporu. Po mem docela presnem mereni spotreby jsem na 27% vyssi spotrebe u zimnich pneu v lete oproti letnim. Konkretne zimni PNEU VRANÍK HPL 4 GREEN DIAMOND (fakt pecka k nam na hory) vs letni Pirelli P7 Cinturato mereno s Chevrolet Aveo 1.2 r.v. 2008 pri provozu pouze na LPG v letnich mesicich nekolik dojizdeni zimaku od koupe auta a prestavby na LPG.
Tady vidíš jak je Vraník ohledně valivého odporu úplně na h.. :D Na hrabačky kolem vesnice OK, ale na delší jízdy nesmysl.
U mne dlouhodobý průměr spotřeby: zimní TS850 185/65R14 6,2 L/100 km; letní Blu response 195/60 R15 6,4 L/100km Tiché a pohodlné jsou oboje, kdyby tě posadili do auta a nevěděl bys co tam je, tak při normální jízdě nepoznáš který tam jsou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.