Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik stojí provoz auta za rok?

Od: liska* odpovědí: 7 změna:

Máme v rodině spory. Jeden tvrdí, co ho stojí provoz auta včetně povinných kontrol a pojištění. Opel Meriva 8 let, garážované, opečovávané, plyn, 1 řidič. Přezouvá si a myje sám. Měsíčně najede průměrně 1000km. Nevíte, aspoň zhruba, kolik stojí užívat podobné auto?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

2x
Bude to opravdu individuální, zejména podle spotřeby a nutnosti oprav.
Nemám plyn.
Při mé spotřebě by to bylo povinné ručení cca 2000/rok.
Dále cca 500, polovina za STK, která je po dvou letech. Plyn bude mít asi častější. Benzin za 12000 km asi 24000, v plynu by to bylo snad jen 15000.
Občas myčka po 150ti.
Pneu, beru levnější, přesto jedna s nasazením na disk vyjde na 1000, 2 sady na 4 roky, ročně tedy 2000. Měním si je sám, servis bere s vyvážením tak 700 2xročně. Olej, filtry, ročně 1200. Baterie na asi 4-5 let, tedy 500 ročně.
Jsem na 32000, v plynu 25000 bez revize. A obojí bez havarijního.
Připočtěte opravy, brzdové destičky i kotouče, jednou za čas seřízení geometrie. Jednou výměna čelního skla. Po 100 tisících jsem měnil rozvody, občas praskne žárovka, občas musím dokoupit provozní kapaliny. Dá se říct, že jsem za servis a opravy v průměru mohl zaplatit nejmíň 6000 ročně. Jsem tedy na částce lehce přes 3000. Pořizovací cenou to asi nevylepším, počítám 1500 měsíčně. Auto mi vychází na skoro 5000 měsíčně. Z toho jsou 3000, i kdybych neujel ani metr.
A to nemluvím o problémech, které nečekáte. Já už slyšel takové historky o nenadálé opravě za desítky tisíc, že nějaké uražené zpětné zrcátko za 5000 je vlastně banalita.

asd1
hodnocení

0x

Obecně do auta bez poruch nasypeš ročně tak desítku i když neujedš ani metr. K tomu se občas něco vysype, pneu, servis plynu atd. = čistě za provoz dá ročně tak 25 tisíc, jen palivo, údržba, povinné ručení, technická. Poruchy, pneu, pořízení auta atd. jsou další položky...

liska*
hodnocení

Díky! Takže velmi zhruba ty dva tisíce měsíčně ho stojí provoz auta /za dané situace/ .

ronyx*
hodnocení

0x

Na mně je to moc moderna, ale když to srovnám podle aut mých známých, tak čím modernější, vybavenější a "luxusnější", tak tím vyšší jsou fixní náklady toho auta i když nenajede ročně ani 1km.

hodnocení

0x

Mj mám Xantii 1,8i16V-81kW a když jsem ji koupil tak jsem za 1.rok provozu jezdil za asi 65kč/km dnes s ní jezdím za asi 2kč/km. Jsou v tom zahrnuty VŠECHNY peníze co jsem do ní vrazil (mimo to na co jsem zapomněl zapsat do evidence provozu)-kupní cena,ekopoplatek, spr.popl za přepis,PR,benzín,oleje a filtry,nový výfuk,p.brzdy ,spojka,jedenkrát dofuk koulí komplet výměna LHM alu kola,pneu,.poslední asi 3 roky jezdím docela málo,asi 7000km/rok,dříve to bylo víc díky větší potřebě (asi 30km dennně do práce).

fram
hodnocení

0x

Kromě benzínu/plynu, než vůbec vyjedete: Povinné ručení, případně havarijní, dálniční známka, parkování - stojí-li v zónách, občas povinná technická prohlídka...celkem ročně min. cca 6 500 Kč, máte-li vyježděný velký bonus.

liska*
hodnocení

Díky všem, už jsem trochu v obraze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]