Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna čepů

Od: mara21® odpovědí: 8 změna:

Zdravím,chystám se na výměnu čepu Škoda fabia 1.Ted´ nevím,jestli mám namazat závity čepu.Matky budu používat skoda-dily.cz/... .Nerad bych strhnul závit.Někdo říká,že je to lepší máznou mazivem,někdo zase,že se to nemá mazat.Tak nevím.Dík moc

doplněno 28.03.17 21:03:

Tak,já to radši namažu.Tu tyčky,taky namažu. :)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

já to mažu grafitkou když pak někdy dojde na demontáž čepu z jakéhokoliv důvodu nemusí se stim člověk prát de to v klidu povolit

fugass*
28.03.17 21:00
Taky tak.

fugass*
hodnocení

0x
Proč by se neměla mazat? Pravděpodobně bude mastná v pytlíku.je samojistná a při utažení se nepovolí ani namazaná.

hodnocení

0x

A já se zeptám proč chcete mazat? Jako že namazanou ten závit nestrhnete*sok* Jestli nemáte v ruce cit tak dotahujte momenťákem.Nebo si myslíte že namazaný vydrží déle? To opravdu ne.Ale jinak je to úplně jedno:) Raději namažte tyčku řízení ať se s tím nemusí na geometrii je...

doplněno 28.03.17 21:24:

Tak možná tou grafitovou kvůli povolení , ale jak často měním (demontuju) čep?Jednou za pět let? Samo že záleží kolik ,kde... najedu a ta grafitka tam vydrží kolik rok?

fugass*
Pravděpodobně šla ta stará na ho...sundat tak to myslí dobře. V tom bordelu co je ale na podvozku to asi nemá smysl.
fugass*
Ale když už tam je,tak to jde líp. Lepší než to rvát a ohřívat a s...t se s tim.
fik

Grafitka v matce vydrží právě navěky,na závitu ne,tam se smeje,ale v tý matičce ten grafit zůstane,tam nevyschne. Sice tak dlouho auta neopravuju,ale když jsem po sobě něco zase opravoval,nikdy jsem neměl sebemenší problém s povolením jakéhokoliv šroubu. Zato nenamazané šrouby se mě kolikrát utrhly,musel jsem odvrtávat nebo nahřívat autogenem.

Grafit nebo třeba měď mají velké samomazné schopnosti,i když vyschne mazivo,grafitka je stále použitelná

fik
hodnocení

0x

Všechny šrouby na podvozku mažu grafitovou vazelínou, Klidně můžeš namazat i ten závit na tyčce,nic se nestane. Vtip je v tom že aby to mělo smysl-pozdější lehčí povolení-tak to musí být jedině ta grafitka,nebo měděná pasta,nebo něco co obsahuje složku která nevyschne. Mazivo po čase vyschne,ale grafit tam zůstane-když chceš za několik let šroub povolit,jde to určitě mnohem lehčeji.

Jinak k tyčce řízení a čepu,závit jen tak nestrhneš,to by jsi musel být robot a nevím jakou páku by jsi na to musel použít při utahování,to vůbec není třeba. Matku na tyčce řízení utahuju normálně obyčejným klíčem,žádnou pákou,jen se do toho trochu víc zapřu, Nikdy se nepovolilo,ta matice má jemný závit,to by muselo být utažené vskutku směšně,aby se to samo povolilo.

Po výměně čepů na geometrii,nikdy a žádným způsobem to přesně nechytneš. Každý čep má určité výrobní tolerance,stačí pootočit tyčkou o 20° a už je geometrie rozhozená,nějaké počítání závitů je ti úplně k ničemu,to chyneš jen přibližně. Pak se ti budou zbytečně ničit pneumatiky,nebo v horším případě se někde rozstřelíš

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]