Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrzganie zadnej napravy

Od: laco* odpovědí: 14 změna:

zdravim Vas ludia.

Mam vectru c 2003 2,0 benzin a teraz zacinam pozorovat ze mi vrzga prava zadna strana napravy, ked sa naprava viac zhupne.. pripadne ked ju viac rozhupem samostatne.. ten zvuk sa prenasa, tak neviem identifikovat odkial to ide.. vcera som skusil vybrat tie gumy od stabilizatora a poriadne ich namazal.. na prednej naprave to pomohlo no na ten zadnej pravej strane nic.. stale to vrzga.. skusal som aj olej cez striekacku na niektore pohyblive diely aku su silentbloky ramena, tam kde sa mi dalo dostat. Neviem kde mam este hladat 3x som mal dole koleso 3x som skusal hladat.. Mohol by to robit tlmic? Strunu mam samostatne na takych gumennych dorazoch tam som tiez nafacal vazeliny a aj WD40 a nic nepomohlo. Este ma napada stalizacna tycka, samotna struna alebo tlmic.. len tycka by asi skor buchala ze?

Kedysik mi to nerobilo vrzal len predok... Na naprave nevyzera byt nic volne ani nejak opotrebovane vizualne..

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Kov se unavuje - opotřebovává - už jste někdy zažil rupnutou pružinu? Servis někdy sám nepozná, ale jezdil bych opatrně a dal na prohlídku do servisu.

doplněno 27.03.17 19:45:

"Hej ten som tam videl.. a da sa to spravit podomacky? Alebo servis? Kolko moze stat oprava? Ako to rameno ide povolit?

no tak po domácku se to opravit nedá - výroba nějaké alternativy může znamenat nehodu, ten díl má hodnotu cca 100,-, max 300,-.

Nejhorší je práce - u některých náprav a stavu koroze to může být na půl dne práce pro dva lidi - dělal byste půl dne zadarmo? tipnul bych si ze známosti cenu opravy 1000,-

doplněno 29.03.17 11:17:

Jestli nemáte na díly a servis, nechte to vrzat, dokud to neprdne...Olej gumu rozežere, pocit klidu bez vrzání je jen dočasný. Toť můj názor.

fugass*
hodnocení

0x
Vectrám rády praskají zadní pružiny. Mrkněte za není prasklý třeba poslední závit v uložení. Jinak kov se vymačká, uložení pak vrže, silentbloky v ramenech taky mohou mít ledasco za sebou.

laco*
hodnocení

struna neni prasknuta na 100 % to by som videl a skor by zrejme cvakala ako vrzgala keby je zlomena.. ked som dal aut ona dvihak a zdvihal druhym dvihakom napravu na ten strane kde to vrzga, tak sa absolutne nic neozvalo.. spravi to len ked je auto na kolesach a trosku viac ho rozhupem, tak to je pocut jak stare dvere na skrini.. a zase zadok mi ani nehadze a ani nemam absolutne nepravidelne zjazdene pneumatiky, ze by to robilo rameno.. neviem si to ja vysvetlit.

fik
hodnocení

0x

Může vrzat silentblok nápravy,nebo jestli je to víceprvková náprava tak klidně i nějaký čep. A namazat to z venku VD kolikrát vůbec nepomůže,jen výměna opotřebené součástky. Zažil jsem na svém autě(felicia)že vrzala zase přední náprava. Nemohl jsem na to přijít,zkontrolované vše co se dalo,vyměněné uložení tlumičů a stabilizátoru. Až mě napadlo vzít normálně klasickou smažáckou stříkačku s jehlou,do ní natáhnout olej a přes prachovku jsem do každého čepu dal pár kapiček oleje. A hned bylo po vrzání-přitom ty čepy byly netknuté,bez jakékoliv vůle,staré tak maximálně rok a originál.

Může vrzat třeba taky to uložení tlumiče,nebo jestli je nahoře nebo dole pružina uložená v nějaké gumě-může ta guma být prasklá nebo silně opotřebená a vrzat to tam.

Pokud je to obyčejná torzní náprava,zažil jsem u peugeota kde byla vyrobena z víc kusů,že se vlivem kroucení někde v prostřed uvolnil svár a vrzala přímo ta náprava a to velmi hnusně jak se třel kov o kov-tam pomohla jenom jeji výměna

hodnocení

0x

co si pamatuju vectry maj ty zadní těhlice uchycený na tkzv. kuločepech sou dva jeden nahoře druhej dole ty časem vyreznou a vržou

na chvíli se to dá řešit tak že jehlou napíchneš gumovou krytku čepu a injekční stříkačkou tam napereš olej

ale stejně tě bude čekat výměna

laco*
A mozes mi prosim poslat obrazok ako to vyzera? Tie kulocepy? Naprava mi nebucha ani nic len vrzga.. vcera som skusil schvalne s wapkou vyumyvat zadnu napravu a po chvilke zacala ako keby aj druha strana vrzgat..
doplněno 27.03.17 08:41: Tie kulocepy si daju aj vymenit samostatne?
doplněno 27.03.17 09:14: Este co citam tak na beckovych vectrach su rie kulocepy a myslis ze to je aj na vectre c?

cčka to maj taky

potřebuješ 2ks na levej zadek a dva kusy na pravej zadek

rameno ven vylisovat a nalisovat nový

mroauto.cz/...

Vrzganie zadnej napravy
laco*
hodnocení

Hej ten som tam videl.. a da sa to spravit podomacky? Alebo servis? Kolko moze stat oprava? Ako to rameno ide povolit? Este sa spytam ve to vrchne rameno tvaru bumerangu alebo spodne rovne? Dnes som sa presiel jak je teplejsie a zatial to nevrze.. zaujimave ze ten cap alebo silentblok poskodeny vizualne nie je..aj som skusal prepicnhut ho ihlou so striekackou, ale ihla sa skor ohybala..zrejme tam hned pod gumovou manzetou bude zelezo..po vymene zrejme aj geometria vsak?ked mi naprava nebucha a je symetricka teda nederie gumy, tak bude tento gulocap vadny? V july ma caka stk je mozne ze to tam zistia v akom je stave?

já si to dělal na béčku tam šlo spodní rameno dolu a na něm dole a nahoře byly kuločepy dělal sem si to sám se známím co má dílnu a hever

starý čepy sme normálně vybouchali a nový naklepli jen je nesmíš mlátit za střed nebo je zničíš já to vzal po obvodu za pomoci gola ořechu

až ty starý vyklepneš důkladně ten vnitřek ošmirgluj pak to uvnitř namaž mazivem a naklepni novej

co může stát oprava netušim zkus info tady : forum.opelclub.sk/...

mě to taky nebouchalo jen vrzalo prolejval sem to olejem až se to jednou uvnitř dolámalo a poznal sem to tak že se mi zadek lámal v každý zatáčce tak sem to pak komplet měnil

jinak postup práce ti přesně nepovim je to dýl co sem to dělal

laco*
hodnocení

A stane sa nieco zle ked sa rozpadne ten gulocap? Myslim ci sa natom da jazdit aspon tu dobu kym to nedam dokopy.. no skusim sa cez vikend nato pozriet lebo mam tam dve ramena tak skusim este popocuvat kde to vrzga..zatialbje klud len ked sa ochladi alebo naprsi to zrejme pride na novo..dakujem za pomoc dabel :)

kolo ti neupadne jen to bude mít vůli a nebude ti to držet v zatáčkách takže opatrná jízda a můžeš si blbě sjet gumy

já na tom jezdil cca 14 dní než se našel čas na opravu

píchni tam jehlu s olejem pod tu gumu a naper tam aspon dvě stříkačky a to z každý strany jednu

laco*
Tak vcera som tam nalial oleja cez stirkacku az vytekal bokom z toho gulocapu na kolko zrejme manzeta roho capu neni ucelena..na zadnej naprave su celkom dva. Jeden je na lavej strane a druhy na pravej.. su uchytene o tehlicy kolesa spolu s vrchnym ramenom.. ostatne su len take silenbloky v puzdrach.. no dnes rano zase ako bolo chladnejsie zase vrzgalo..ked je teplo nic.. ale pri vyssiom zhupnuti zavrzga aj predok.. je mozne ze to budu robit tie gumy priecneho stabilizatora vpredu aj vzadu s tym, ze vaselina na je nepomohla a musia sa vymenit na komplet?

můžou vrzat jak gumy stabilizátoru tak sem se setkal stim že vrzal i jeden s s čepů stabilizační tyčky

doplněno 29.03.17 20:57:

myslel sem stabilizační tyčky na púřední nápravě

já gumy před montáží lehce mažu grafitkou

laco*
hodnocení

Stabilizacne v zadu mam bezklbove teda len kostice a na v nej gumy..skusim objednat nove zadne tycky a tie gumy na stabilizator.. clovek by neveril ze kus gumy narobi taketo galibu.. mozem tie nove gumy stabilizatora natriet i vazelinou ked ich tam dam? Ci je lepsie ich mat suche? Ma napadlo ci aj ta vazelina nema nejaky vplyv na ty gumu..ci to tam nebude plavat aj ked sice ta guma je stiahnuta dost

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]