Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o pomoc: aktuálně probíhá dědické řízení po mém otci, který vlastnil starou Škodu 105 a potřebuji se toho auta nějak nejlevněji zbavit, abych nemusel už navždy platit povinné ručení a auto nepřekáželo na zahradě. Je možné nechat ho ihned po vydání rozhodnutí notáře ekologicky zlikvidovat (s nákladem bohužel počítám) a vyřadit z evidence, i když bude v TP jako vlastník můj zemřelý otec? Bojím se, že ho nejdříve budu muset přepsat na sebe, což se ale nikdy nepodaří, protože je to na vesnici, nejbližší STK je 20 km daleko, já bydlím 150 km daleko a já tak nikdy neseženu evidenční kontrolu - takže bych musel navždy platit povinné ručení.
od 1.6.2017 je účinná novela zákona podle které nahradíte evidenční kontrolu protokolem o převzetí autovraku oprávněným subjektem
přihlášení na Vaší osobu a následný zápis zániku proběhne bez správního poplatku
Povinnné ručení můžete samozřejmě platit i po zápisu zániku škodovky, ale jen do konce Vašeho života, protože tady nebudete navždy
> od 1.6.2017 je účinná novela zákona podle které nahradíte evidenční kontrolu protokolem o převzetí autovraku oprávněným subjektem. přihlášení na Vaší osobu a následný zápis zániku proběhne bez správního poplatku
Děkuji, to by bylo přesně to co potřebuji - maximálně bych mohl dostat nějakou menší pokutu za nedodržení lhůty přepisu, tam je asi 10 dnů, pokud by se notář překonal a vydal usnesení už v dubnu nebo začátkem května. Ale to spíš ne a kdyby, tak za takovou prkotinu by to snad byla řádově stovka (pořád lepší než deset tisíc za odtahovku vozící auto sem a tam po okrese).
> Povinnné ručení můžete samozřejmě platit i po zápisu zániku škodovky, ale jen do konce Vašeho života, protože tady nebudete navždy
Pokud to půjde zlikvidovat bez EK, pak už to nebude zapotřebí Ale i tak se budu muset zamyslet nad svým skromným majetkem, protože pro dědice je to tedy pěkný opruz překonávat nástrahy zákonodárců
Zdravím,
všechno lze, když se chce.
Nejdříve musí proběhnout dědické řízení, abyste auto ofic. zdědil. Pak se musí přepsat na vás (takže evidenčka a převod) a pak ho teprve můžete ekologicky zlikvidovat či třeba prodat.
Relativně složité, ale pokud je auto pojízdné a má platnou TK + emise, ta stačí někomu vybranému dát plnou moc a něco mu zaplatit a on vše může vyřídit za vás. Pokud auto nemá výše uvedené, lze to taky, ale auto na ev. musí na vleku či na odtahovce. To už je trochu složitější a hlavně to bude stát víc (o cenu toho odtahu tam a zpět), jinak je to stejné.
Celkově je možností více, záleží na vašich představách. Pokud sem napíšete nějaké další údaje, dá se ledasco vymyslet. Ale dřív než večer bohužel nebudu mít čas to řešit - budu mimo pc.
Děkuji za reakci, bohužel takové dědictví je kvůli české administrativě spíš k zlosti Samozřejmě to tolik nespěchá, nyní proběhne teprve zjišťovací řízení u notáře, ale bude mě to stát dost peněz a času pro nic za nic, jen abych uspokojit státní aparát, chci být tedy připraven.
Vozidlo pojízdné není (platnou STK ale má), chybí v něm po zimě náplně a baterka a zprovozňovat ho nemá smysl, když se ho naopak potřebuji co nejlevněji zbavit. Chtěl jsem vědět, jestli jde přeskočit ten absurdní a naprosto zbytečný mezikrok přepisu vozidla na mě anebo jestli je možné ho nechat rovnou s úmrtním listem a rozhodnutím notáře zlikvidovat a vyřadit z evidence (abych to stihl za jeden den dovolené).
Ještě mě napadlo, že bych ho vytlačil někam na kraj silnice a holt do smrti platil tu nejlevnější pojistku, co se dá sehnat. Jenže stejně by mi hrozila pokuta za nepřehlášení vozidla po ukončení dedického řízení a nakonec by mi tu pojistku ani nedali, když by v TP byl majitelem nežijící člověk. Napadlo mě vzdát se dědictví, ale ani to nejde, protože nastupují děti jako další v pořadí a o tom by musel opatrovnický rozhodovat soud a to je na roky a nakonec by mi ho stejně soud nařídil možná přijmout.
Nic kloudného, co by mě nestálo spoustu peněz a dovolené, mě zatím bohužel nenapadá.
Nějaký veteránista by to možná mohl koupit. Pokud je to vyrobené v r.1980 nebo dřív, tak zkuste ručení u ČPP. S obsahem kolem 1100ccm, plným bonusem a online slevou ho pořídíte asi za 600Kč ročně. Přepis s usnesením od notáře udělají na registru a v případě dědictví je možná i zdarma.
Pokud jde o likvidaci, tak minimálně v okolí Prahy fungují firmy, kterým zavoláte a oni si pro auto přijedou, naloží, vystaví papír o ekolikvidaci a vy nic neplatíte
To auto nemá až tak nulovou hodnotu, trocha práce s přepisem a prodejem se podle mne rozhodně vyplatí. Přepis kvůli dědictví je pokud vim zdarma a bez ekodaně. Takže jde jen o Evidenční kontrolu, resp. najít někoho s odtahovkou aby to na ní dovezl. Pokud to má značky a pojistku + nemá to nebezpečné závady, tak to tam můžeš i dotáhnout (lépe na tyči).
Na zahradě mít povinné ručení nemusí, ale značky by se v tom případě do 10 dnů měly dát do depozitu.
Ekolikvidace zdarma (i s odvozem) je samozřejmě možná. Ale nevýhodná - ušetříš stovky a vyhodíš tisíce...
Dobrý den,
poradil bych vám celkem jednoduché řešení, aplikované v této situace u naší příbuzné:
Nejprve se ujistěte, že auto skutečně zdědíte vy (nemá o něj zájem nikdo jiný z dědiců, případně jiní dědicové nejsou). Pokud se skutečně pak máte v úmyslu auta zbavit (a není skutečně ve stavu, že je prorezlé všude možně a děravé), tak jej nafoťte, přidejte popis a umístěte jako inzerát na internet, kde jej nabídnete k prodeji. Můžete klidně zkusit ty neplacené - inzerci na seznamu.cz nebo bazoš.cz. Je to zdarma.
Vzhledem k tomu, že dědické řízení teprve začne probíhat, máte dobrou příležitost a čas toto zkusit. Udělejte si pro sebe představu o ceně, do inzerátu napiště buď cena dohodou, nebo ne příliš nadsazenou cenu. Až se ozvou případní zájemci, můžete s nimi zatím vyřídit záležitosti typu, že si přijdou auto prohlédnout a podobně. Dohodněte si s nimi, že auto prodáte až v době, kdy skončí dědické řízení. Seznamte je se vším podstatným. V případě, že se vám toto podaří, tak zřejmě získáte nějaké peníze navíc a zároveň se zbavíte dilema, jak auto zlikvidovat či platit povinné ručení až do konce vašeho života.
V případě, že by se vám skutečně za celou dobu nikdo neozval( pochopitelně je potřeba inzerát pravidelně aktualizovat, smaže se automaticky po jednom měsíci, jak kde), je to složitější a budete to zřejmě muset udělat tak, jak už zde radí jiní rádci. Píšete, že se chcete auta co nejlevněji zbavit, proto pokud vám jde o co nejrychlejší prodej a jistotu, tak prodejte auto i za nižší cenu a máte po starostech.
Nebuď zbrklej,usuzuju že tvůj tatínek byl starší pán. Takoví lidi často mívají podobná auta v zachovalém stavu a auta jako škoda 120 už začínají celkem nabírat na sběratelské hodnotě,protože zachovalých kousků je pomálu. Pokud je to auto v příčetném stavu,likvidovat je by byla tvoje velká škoda. Na přepis můžeš dát někomu klidně úředně ověřenou plnou moc a co se týče dědictví,tak jsem si na 95% jistý že ekopoplatek neplatíš. Pak dáš značky do depozitu,klidně taky přes plnou moc,povinné ručení neplatíš a klidně můžeš v klidu shánět kupce.
Případně mi můžeš poslat fotografie pokud máš,znám pár lidí co podobná auta sbírají a po pěkných kouscích je velká nouze
Trochu oprava Fíka. Ekovýpalné se neplatí v těchto případech : Dědictví, zněma na ZTP nebo na ZTP-P.Ovšem pak první převod po osvobozeném je zpoplatněn!
To už jsem psal - likvidací nejspíš ušetří pár stovek, ale přijde o tisíce (možná i desítky tisíc).
Než by zvedl zadek a udělal evidenčku (v pohodě dotáhne na tyči), přepis + rovnou dal do depozitu, ukončil pojistku a pak v klidu sehnal kupce a něco si vydělal, tak to jen hodí do šrotu...
Není to tak dávno,co jsem rušil auto své manželky - (bez plné moci).Zavolal jsem na vrakoviště,přijeli,udělali fotky WIN apod.,auto naložili,dali papír o ekologické likvidaci a hotovo.Pak jsem šel na DI ( nebo jak se to dneska jmenuje) a opět bez plné moci auto odhlásil.Úředník chvilku koukal co to chci udělat,ale ve finále prohlásil - vždyť to auto stejně už vlastně neexistuje.Razítko,bum,bum a bylo hotovo.Hned vedle je pojišťovna,tak jsem hned odhlásil PR.Zkuste si v okolí taky najít takové vrakoviště.Nic jsem nedostal ale taky nic neplatil u toho vrakoviště.Byl to Renault megan 97-98? ale bouranej a oprava by teda nešla ani v Polsku.Ono všechno jde.
Děkuji všem za odpovědi, řešení problému jsem díky vám našel (naštěstí se zrovna mění zákon, jinak by to tak jednoduché nebylo). Shrnuto pro ostatní, kteří by se s tím potýkali: koncem května (pokud bude do té doby pravomocné rozhodnutí notáře, jinak se to posune dál, ale to nečekám a nebylo by to ani na závadu, povinné ručení je zaplacené do prosince) nechám auto ekologicky zlikvidovat (našel jsem nějakou firmu poblíž, která by si snad měla i zdarma přijet a vystavit potvrzení, to snad tedy bez problémů vyjde). Pak hned začátkem června už dle nového zákona nechám změnit majitele a hned současně i vyřadit z evidence (to by mělo proběhnout během jedné návštěvy dopravky a zdarma a nemělo by být třeba nic kromě značek, velkého a malého techničáku, zelené karty, potvrzení o ekolikvidaci a rozhodnutí notáře). Pak jen zrušit pojistku a je to komplet. Jediným rizikem je brzké rozhodnutí notáře, kdy bych mohl dostat pokutu za nedodržení termínu 10 pracovních dnů mezi jeho vydáním a návštěvou dopravky (sice to nečekám, když jde o likvidaci, ale do správního řízení by to určitě nešlo a bloková pokuta má strop 5000 Kč). Dám pak vědět, jak to dopadlo, kdyby na to někdo taky narazil.
dopravky to i dnes, před účinností novely zruší bez evidenčky, pokud předložite doklad o převzetí autovraku, mimochodem dělají to tak už celá léta, protože u ekologicky zlikvodovaného auta nelze získat evidenčku..na to totiž sokrates, který navrhoval dnešní zákon nepamatoval, protože zákony pro lidi navrhují odborníci, kteří nemají ponětí o reálné praxi ...kdyby tomu tak nebylo, registr vozidel by byl zaplevelen statisíci záznamů o dávno sešrotovaných autech, které by byli v evidenci jako provozované a pojišťovny by se topily v penězích z pojistek za neexistujícíc auta
Doporučuju prostudovat §12 zák. č.186/1999. On takový spadlý strom na auto, je zrovna taková nevratná změna znemožňující provoz. Takže bacha na stromy. V tom autě je určitě stará elektrika, tak co kdyby náhodou chytlo od zkratu. Taková katastrofa by mohla ale ušetřit půl roku pojistky. Takže bacha na požáry a velký vítr.
§12 Zánik pojištění odpovědnosti
(1) Pojištění odpovědnosti podle tohoto zákona zaniká:
dnem, kdy pojistník, jeho dědic, právní nástupce nebo vlastník vozidla, je-li osobou odlišnou od pojistníka, oznámil pojistiteli změnu vlastníka tuzemského vozidla,
dnem, kdy vozidlo , které podléhá evidenci vozidel, zaniklo; vozidlo zanikne okamžikem, kdy nastane nevratná změna znemožňující jeho provoz,
dnem vyřazení tuzemského vozidla z evidence vozidel, poku se pojistitel a pojistník nedohodli na jeho přerušení,
odcizením vozidla; nelze-li dobu odcizení vozidla přesně určit, považuje se vozidlo za odcizené, jakmile Policie České republiky přijala oznámení o odcizení vozidla,
dnem následujícím po marném uplynutí lhůty stanovené pojistitelem v upomínce k zaplacení pojistného nebo jeho části, doručené pojistníkovi; tato lhůta nesmí být kratší než 1 měsíc a upomínka pojistitele musí obsahovat upozornění na zánik pojištění odpovědnosti v případě nezaplacení dlužného pojistného a o této upomínce pojistitel současně informuje osobu uvedenou v pojistné smlouvě jako vlastník tuzemského vozidla, jde-li o osobu odlišnou od pojistníka; lhůtu stanovenou pojistitelem v upomínce k zaplacení pojistného nebo jeho části lze před jejím uplynutím dohodou prodloužit,
výpovědí podle zvláštního právního předpisu,19)
dohodou,
uplynutím doby, na kterou bylo pojištění odpovědnosti sjednáno.
(2) Pojistník je povinen bez zbytečného odkladu oznámit pojistiteli skutečnosti uvedené v odstavci 1písm. a) až d).
(3) Zanikne-li vozidlo, které podléhá evidenci vozidel, je dnem zániku pojištění odpovědnosti den jeho trvalého vyřazení z evidence vozidel podle odstavce 1 písm. c) s výjimkou případu, kdy osoba oprávněná k tomuto evidenčnímu úkonu nemohla z důvodů nezávislých na její vůli tento evidenční úkon provést a jestliže tak učinila bezodkladně, kdy tyto překážky pominuly. V takovém případě je dnem zániku pojištění odpovědnosti den, kdy nastala nevratná změna znemožňující jeho provoz.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.