Nejste přihlášen/a.
Stručně.Auta,jako Mercedes Sprinter,Peugeot Boxer,Citroen,Renault Master MAXI.Tedy dodávky,které jsou dost dlouhé.Lidé nedávají příliš často veřejně na net technické údaje.A proto se vás prosím ptám.Ty dlouhé dodávky maxi,..jsou to vozidla do 3,5 tuny,..nebo už nad.Chtěl bych si koupit takovou dodávku,ale nechci skončit v klepetech,nebo lepším případě,tučnou pokutou v kapse.Děkuji předem
Tak fiat Ducato.Já jsem si myslel,..tedy alespoň někteří lidé říkají,.."Italové,..no,..raději WV,nebo Francouze". Já moc kvalitu Fiata neznám.Ale špatný nápad to není.Proč ne.Tak by to mohl být tedy Fiat Ducato.Děkuji za odpověď.Budu na to myslet při výběru.
Fiat ducato,Peugeot boxer a Citroen jumper vyrábí francouzský koncern PSA,takže to všechno sjíždí z jedné linky.
Jezdil jsem s Peugeotem boxer 3,0 Hdi 160 koní(skutečně čtyřválec),verze L4H3,to je nejdelší a nejvyšší, objem nákl.17 m3.
Tento model má celkovou hmotnost vyšší,ale bylo to papírově upraveno do 3,5 t na skupinu B.Užitečná hmotnost pak byla asi jen 1360 kg, i když to uvezlo daleko víc.
Stručně : DO
No a jsme u toho: je Sprinter s nástavbou dodávka nebo už nákladní automobil?
Stručně, leč blbě. Zrovna teď mám před barákem Mercedes Sprinter - byl koupen jako šasi, nástavba Aluvan (stěhovací skříň) a má celkovou 4.250kg .
Nicméně většina těch dodávek do daného limitu spadá, ovšem rozhodující je číslo v technickém průkazu. To bych doporučoval zkontrolovat, pokud se chystáte takové auto řídit a máte jen řidičák skupiny B
Óóo škoda.Sprinter se mi líbil nejvíc.Sice dost drahý,ale dobrý.No co se dá dělat.Takže nějaká MB S.312 to asi nebude.Tak děkuji za odpověď.
Proč ten skepticismus. Promon přece radí něco jiného. Na naprostou většinu Sprinterů stačí béčko řidičák. Jen pro naprostou jistotu se před koupi koukni do techničáku na max hmotnost auta. Přes limit bývají jen ty nejdelší náklaďáky nebo často ty s pohonem zadní nápravy.
Tak zrovna Sprinter bych na Vašem místě asi vynechal. Ne snad proto, že mají náhon na zadek - to nic nevypovídá o celkové hmotnosti, měli jsme ve firmě i dva Sprinterácké furgony, oba pohon na zadek, vzadu jednoduchá montáž, oba do 3,5t. Ovšem problém byl se spolehlivostí a servisem aut. Když už pominu takovou záležitost, že zrovna ten stěhovák přes 3,5t žere žárovky jak na běžícím pásu a ani výměna alternátoru nepomohla, tak jeden ten furgon měl problém s chcíplým imobilizerem (auto dva týdny nejelo, museli jsme dokládat faktury o nabytí auta a podobné 3,14čoviny). Ten druhý zase opakovaně problémy s elektronikou - nestartoval, palubka blikala jak vánoční strom. Servis drahý, náhradní díly taky.
Z Vašeho výběru bych sáhl po Citroen/Peugeot/Fiat - je to stejné auto, ať se jmenuje Jumper, Boxer či Ducato. Právě s Jumperem jsem sjezdil půlku Evropy, jediné, co mě nevyhovovalo byl podivný tvar páček pod volantem - při přepínání dálkovek jsem kolikrát spustil i blinkr, - a přístup k PP světlu je taky k vzteku. Ale v porovnání se Sprintery to je auto držák - zejména s motorem 2.8HDI a šestikvaltem.
Zdravím,
podle rozměru či označení a dalších prvků, které opticky a podle některých zkušeností klamou (typicky třeba dvojmontáž vzadu) se vůbec neřiďte - to o autě vůbec nic neříká. Můžete mít relativně velmi malé auto s velkou nosností a auto "jako kráva veliké" s nosností 00prd. Rozhodující jsou údaje v TP vozidla. Určitě jste už také viděl třeba Avie s obrovskými nástavbami a s ještě většími vleky - celkově to vypadá větší než kamion s návěsem a povolenou nosnost ( a tím i celkovou hmotnost) to má opět 00prd (nosnost nepotřebuje - vozí třeba polystyren).
Mohu dát i příklad. loni v létě jsem pořizovali dodávku. Měl jsem (kromě jiného) požadavek, aby to byla skříň a aby se to dalo řídit s "B". Po nějakém čase rozhlížení se jsem natrefil na auto, které splňovalo většinu požadavků, některých případech je dokonce předčilo (skříň je větší než jsem původně chtěl, má to sníženou ložnou plochu). Když sem to přivezl, všichni známí, co to viděli, mi jako první položili otázku "ty máš "Cčko?" Ono to auto má totiž vzadu dvojmontáž, pohon na zadek, vysoké je to přes 3metry, dlouhé 5,5m. Takže to klame - povolená nosnost je ale jen 1.250kg, takže celková maximální je 3.450kg. Je to totiž na zakázku dělaná nástavba na původě dodané šasi. Kolik by to uvezlo maximálně jsem nezkoušel (nosnost nebyla rozhodující při výběru) - asi o hodně víc než je v TP, pokud by na tom byly původně předepsané pneu se zvýšenou nosností.
Co je u těchto větších aut problém a na to pozor - je to kategorie "náklaďáků" a tak se vám může stát, že se do některých míst legálně prostě nedostanete (značka zákaz vjezdu nákladních vozidel) a bude jen na policajtech (státních i městských), jestli přivřou oči když tam vjedete či vám dají pokutu. To samé je v některých místech omezení vjezdu podle hmotnosti - mám v okolí třeba ulici s omezením na 1,5t (takže by tam nemohla legálně ani většina moderních aut a SUV) a přesto tam legálně mohu, protože prokazatelný účel používání auta splňuje pojem "dopravní obsluha".
Ronyxi-a ta značka,jak vypadá? Já totiž viděl jen značku zákaz nákladních automobilů a dodatková nad 1,5t což je jasné - neplatí pro OA byť by to bylo SUV nad 2000kg .Např moje benálová Xantie má 1810kg a tudíž bych oficiálně sní nesměl jezdit téměř po celém JH!
Ano je to tak, jak píše diesel® . Nedávno se měnil zákon, kdy značka zákaz nákladních vozidel platí pro všechny bez omezení hmotnosti. (dříve to bylo nad 3,5t)
Takže třeba i můj Škoda Pick-up, který prázdný váží 905kg, nemůže do zákazu nákladních aut, pokuď tam není doplňková značka s vahou.
Je to hloupost, ale je to tak.
Do zákazů ale jezdím, protože bych se nikam nedostal. Jen někde doplnili dodatkové značky s vahou, aby tato značka měla logiku.
Za chvilku jedu do Tesca a tam také s feldou pick-up nemohu.
Slovíčkaříte - o zákazu s omezením hmotnosti jsem nepsal nic o nákladních autech. Omezení vjezdu nákl. aut s omezením hmotnosti je zase ještě další a úplně jiná kapitola - o té jsem nepsal vůbec. Psal jsem o zákazu vjezdu nákladních aut všeobecně, a pak o omezení vjezdu hmotností vozu bez ohledu o jaké auto se jedná.
Mmch - u té ulice není nikde ani značka s dodatkovou tabulkou "dopravní obsluze vjezd povolen", takže čistě teoreticky by tam nikdo s celkovou hmotností auta nad uvedené 1,5t nesměl (takže ani vy s vaší Xantií , přestože v té ulici je velké parkoviště za obytnými domy. Ono to omezení totiž platí jen v krátkém kousku, kde je šířka silnice na šířku náklaďáku a ten je jednosměrný s obou směrným provozm cyklistů v obou směrech (potkat se tam s cyklistou v protisměru většinou znamená téměř zastavit). Jinak je to přístupné (i když velice špatně a nebezpečně) z druhé strany bloku. Teoreticky je možné tam mít problém pouze díky tomu, že občas se najde "vyčůránek", co se tu jednosměrnou část snaží projet v protisměru, protože když je ucpané město, tak je to výrazná zkratka. Takže tam občas stojí a vybírají (hlavně kvůli té omezené šířce a těm cyklistům). S větším autem (dodávkou) tak zákonitě také člověk vzbudí pozornost - proto jsem to celé psal, někdy to pojít může a někdy ne - právě proto je dobré o téhle možnosti vědět - dodávka občas totiž může být dost problémové auto, pokud si někdo postaví hlavu.
Snímek přikládám - na té zadní nečitelné značce je nápis " průjezd zakázán".
Ano v tomto případě tam opravdu nesmí-nesmělo by vjet žádné auto nad 1500kg,tedy včetně mne.To je ale zase ukázka jak fungují někteří úřednící-prostě značky rozmístěné bez jakéhokoliv rozmyslu,tudíž nesmyslně!
Ale tak zase v tomto případě se těch úředníků musím ta trochu zastat - ono tohle značení tam smysl i docela má a to v tom smyslu, že když by tam dali značku "zákaz vjezdu n. aut nad 3,5t", tak by se tam běžně proháněla všechna auta osobní a SUV - značka "průjezd zakázán" nic neřeší - dá se v pohodě obejít tím, že v té ulici (třeba i bezdůvodně) jen zastavíte. Tu "30" tam dodržuje málokdo, přestože se jedná o zónu, kde se projíždí mezi množstvím zaparkovaných aut, mezi nimi se pohybujícími chodci, dětmi, maminky s kočárky, lidé venčící psy atd. Za současného značení si tam toufne jen ten, kdo to tam zná a dává si aspoň trochu pozor, neznalý (cizí) si tam moc netroufnou, protože neví, jestli je za tou značkou nevyberou a nedostanou pokutu. Takže tohle současné značení slouží jako takový docela účinný filtr ke zmenšení intenzity provozu v dané oblasti.
No, v tomto případě souhlasím s Dieselem - takovou značku fakt vymyslí jedině retard, nebo podnapilý - jediná omluva by byla, pokud by za ní následoal nějaký subtilní můstek.
Jen pro Vaše info - lautr obyčejná Octavia má celkovou 1.750 kg, takže tam nesmí vjíždět taky. Zato Fabia asi jo. Ójak logické
Neznáte místní situaci - kdybyste ji znal, pochopil byste. Ta úzká "myší díra" a další pokračování této uličky je souběžná ulice (spíš ulička - cesta přes parkoviště) s hlavním tahem na Polsko. Pokud je tento z nějakých důvodů ucpaný (Náchod je kolonami proslulý) či se opravuje jako třeba minulý rok nebo nás to opět čeká letos na 8 měsíců, místní tou uličkou jezdí i když by neměli, dá se říct, že s tichým souhlasem kontrolních orgánů. Občas tam samozřejmě projede i nějaký místní situace znalý Polák či jiný cizinec. Ale pokud by tam nebylo to váhové omezení, začala by tam běžně jezdit i normální doprava (běžná osobní auta, ale třeba i SUV), která jinak zůstává na hlavním tahu. Takhle je ta značka po první křižovatce na druhé křižovatce zastaví i když se pokusí to vzít "zkratkou" a vrátí je na hlavní tah přilehlou ulicí. Občas to kontrolní orgány podpoří kontrolou neprojíždění v protisměru s rozdáváním pokut a ono to funguje. V zájmu místních bydlících opravdu není, aby tam projížděl kdekdo, protože ta ulička není rovná, ale klikatá, na protažení se je místy kvůli zaparkovaným autům potřeba skoro zastavit či snížit rychlost na "krokovou", navíc v poslední části je od obytných domů přes právě tuhle cestu hřiště, lavičky.
Místní situaci neznám, to máte pravdu. Ale fakt by mě zajímalo, jestli tohle slabomyslné omezení respektují i oni zmínění domorodci. Nikde totiž nevidím jakoukoliv doplňkovou tabulku, takže to omezení platí pro všechny.
Vždyť už sem to tady výše psal - samozřejmě, že nedodržují. Místní to znají a vědí, s čím mohou počítat a neznalé (čili cizí) ta značka odradí tam jet. A to je ten účel.
Je to přesně to samé, jako když sem před několika lety byl v Praze s warťáskem a choval jsem se stejně jako pražáci, protože Prahu (přesněji centrum) celkem obstojně znám a jsem zvyklý tam jezdit. Ovšem místní policajti pražáka nechali jet a já šel na kraj a dostal sodu a málem i pokutu, protože viděli starý auto, navíc s venkovskou tehdy ještě SPZ. Když sem argumentoval tím, že jsem jen udělal přesně to samé, co ten taxikář a ještě jeden pražák přede mnou, bylo mi vysvětleno, že "on to zná a tak si to může dovolit, zatímco já, protože nejsem z Prahy, bych mohl způsobit nehodu"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.