Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v září roku 2016 jsem prodal auto známému. Auto bylo s prošlou technickou. A tak se kupující zavázal ve smlouvě do 14 dní odstranit nedostatky, které brání udělení technické způsobilosti a auto také do 14 dní na sebe přepsat (dostal odemne také plnou moc na úřad). Několik dní na to kupující (znamý) se mi ozval s tím, že auto opravovat nebude a že by si ho vzal nějaký pán a opravil by si ho u sebe a poté by jsme ho přepsali na něj. Jelikož to byl známý tak jsem mu na to kývnul.
Bohužel k dnešnímu dni je vůz na evidenci stále psán na mě.
Pojistku jsem samozřejmě raději nezrušil a na ČKP jsem zjistil, že na autě běží souběžně druhé povinné ručení, takže pán kterého vůbec neznám si uzavřel povinné ručení. Takže aspon pojištění řeší.
Nicméně až se mi konečně podaří známého dokopat k přepisu na toho pána kterému to prodal, tak bude potřeba k přepisu vytvořit novou kupní smlouvu se mnou a s tím pánem, aby bylo možné auto na evidenci přepsat. Je to tak?
A s toho mám právě největší strach - Tím pádem by byla první smlouva neplatná a nahradila by ji ta uzavřená ted. Bojím se toho, že v případě ze by s autem bylo prováděno něco nekalého v období od zaří do ted, tak by to šlo za mnou.
Jak bych měl postupovat?
Mockrát děkuji za přečtení a snad i správné pochopení a případnou odpoved.
Pokud to chcete mít právně čisté a pokud možno co nejsnazší, tak podepište s Vašim známým odpostoupení od smlouvy, kdy důvod bude uvedený dohodou.
Následně uzavřete novou smlouvu s novým kupcem.
Co se týče přepisu, tak nejjistější pro obě strany je, že půjdete oba na úřad přepsat auto společně. Pokud to možné není, pak doporučuji do kupní smlouvy zakomponovat pokuty na denní bázi, pokud přepis proveden nebude.
Ano, mělo by to tak být. Nicméně 100% to bohužel potvrdit nelze.
Je to asi stejný boj, jako když prokazatelně ztratíte občanku a pak ji někdo zneužije. Sice je všem jasné, že jste to vy nebyl, ale opletačky s tím máte stejně.
Nesmysl ,teda s tou KS.
1) Nikdy ji nikdo po mně nechtěl vidět (naposledy v loni v květnu,navíc byla na mne a u změny v registru byl syn s prodejcem ,auto jsem kupoval pro něj!)
2) Kupní smlouva může být i ÚSTNÍ .
Takže KS neřešte to ať si dořeší ten Váš známý .Vy se domluvte s nynějším majitel a společně (nejlepší varianta!)na registru nechte zapsat změnu!
Pokud někdo by nynější majitel spáchal přestupek,tak Vy se krásně vyviníte tím že předložíte KS! Vlastnictví neurčuje zápis v registru-to je jen statistický a evidenční údaj !Vlastnictví řeší KUPNÍ SMLOUVA nebo SOUD!
Jinak pokud vy nedokopete známého nebo skutečného (nynějšího majitele) k zápisu změny-pak Vám hrozí za totopokuta až 50 000kč! Ale ne za případné přestupky a trestné činy autem spáchané!
Lukáši, máte v tom zmatek.
Aby jste mohl vozidlo převést na kupce, to je jedno kterého, tak vozidlo musí mít evidenční kontrolu, ne starší jak 14 dní. Je třeba mít platnou zelenou kartu, doklady Vaše a kupce. S tím pak dojdete na evideci vozidel, kde spolu převedete vozidlo na kupce.
Určitě nepotřebujete kupní smlouvu k převodu. Pokud někoho zmocníte, aby za Vás něco udělal, nic to neřeší, proto doporučuji, abyste tam došli společně. Pokud budete líný, vozidlo bude na Vás stále napsané.
Vozidlo vlastní ten, kdo ho koupil, nikoliv Vy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.