Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chtěl bych se zeptat jak to funguje s jezděním na olej? Zajímá mě to protože jsem našel náhodou na takovéhle téma, kde se dovídám jak obrovské množství lidí takhle jezdí - ať už na trafoolej nebo si počkají na akci a kupují obyčejný stolní olej a lejou to do těch starých vykopávek.
Především jak se to projevuje na kouřivosti a smradu .
Né že bych chtěl jezdit na takový kentus ba naopak. Když nemám na naftu tak proč bych měl mít auto žejo.
z 90% verva diesel, jinak čepro - uspořím za servis i za spotřebu...
kdysi s motorem 1,9D jsem jezdil na EKOnaftu - spotřeba o litr vyšší, na nádrži se rozdíl udělal tak na 5,- plus. Ale filtr 4x častěji na výměnu.
Vozidlo, chce-li být provozováno na pozamních komunikacích, musí být provozováno v souladu s předpisem výrobce, takže jakákoli rada charakteru provozovat ho na nepředepsané palivo by byla naplněním zdejšího zákazu Z7.
Trafoolej je asi mimo diskuzi - to si myslím, že soudný člověk snad do auta nenaleje. Rostlinný olej - no, nebudu spekulovat o legálnosti, ale znám několik lidí, co se starými diesely na něj jezdí - a to dlouhodobě. Jeden má dokonce Golfa z Říše, má tam originál nějaký upgrade - v podstatě předehřev oleje s ventilem, který před zastavením motoru přepne na naftu, aby nebyl olej v čerpadle, ovšem používá to jen občas, před delším stáním auta.
Já jsem měl tak dvojkovýho Golfa, měl jsem tehdy poměrně vysoko do žlabu, tak jsem jej provozoval taky na rostlinný olej - jen jsem jej nekupoval v Lidlu, ale u pumpy s označením Bionafta. Rozhodně nebyl problém s kouřivostí, motor šel bez potíží, sice mě strašili že mi to sežere hadice, že to zalepí vstřikovačku - nic z toho se nestalo, jezdilo to naprosto normálně. Jen tomu kámošovi s Golfem na friťák to smrdí jak při smažení řízků - ale není to nějak limitující. Blíže o tématu:
Seat Ibiza 1,7d rv 1985 -tato naftu neviděla téměř vůbec,celou dobu co jsem ji měl a když jela tak jenm na tzv Seta diesel od OMW (údajně 50 : 50 ; nafta : bio )Tím když jela myšleno vše olole jen ne motor a vstř.čerpadlo-to až do jisté doby bolo super,odcházelo a sra... se kdeco jen ne palivová cesta!P405 GRD turbo break rv 1989 -skutečně 1,9d s milionem místo 1,8td .Celou dobu jezdil na vše . Do teplot cca+10° jen na olej zn.Lando -kaufland, pod 110 dp asi 15°c už na směs olej nafta a pod 0 již pak jen nafta.Na olej (rozdíl tehdy cca15kč na litru) subjektivně na olej lepší akcelerace (i když hladkého dehtu se o akceleraci moc hovořit nedalo) prostě mi přišla živější a rychlejší.Jiank spotřeba u púrvního-seat ibaza balůa púřes 7litrů (prasklá hlava!) po výměně hlavy klesla na + - 5,5l bez ohledu na palivo.Peugeot -spotřeba rovných 5l ať již Nm nebo olej!Prostě nepociťoval jsem rozdíl ve spotřebě!
Nyní mám sice mj. olítané HDi ale olej tam nehodlám zatím lít-teda dokud nebudou problémy s technickou-před vánoci prošla bez podstatných závad jen banality typu mírná koroze karoserie budky, těsnost ... jen doplnění,kolegy kdysi s BX v naftě jel na STK a s emisí jej chtěli vyrazit že mají stolici na měření KO-ukecal je a před něj vzali jednoho benzína a pak jednoho diesela- ty byli v normě-pak jej s BéXem a opět vše na hranici měřitelnosti!On zapomně na technickou a měl plnou oleje místo nafty!Jiank po vyfritlém i čistém cítít spíše řízečky a hranolky !
Stolní olej má nižší výhřevnost než nafta a tedy tvrzení, že na olej to jede lépe je nesmysl. Olej jako přísada do nafty je dobrá věc. Jako palivo nic moc. Použitý olej z friťáku je naprostá vražda pro motor. Mikročástečky zůstanou v oleji a naprosto spolehlivě likvidují všechny pohyblivé části vstřikování.
Jako přísada do nafty jsou vhodné všechny oleje, které jsou ale nové, čisté bez znečištění. Objem do 10 L na nádrž je beze změny v chodu motoru nebo startování.
Tak nevim , ale kolega stim najel pres 150tisic km , spokojenost. Byl to ale stary diesel do noveho urcite nee.
Vanade a jste si jist těmi částečkami ve vyfritlém oleji? Možná ano pokud to někdo filtruje silonkama.pokud se filtruje tak jak má tak se do motoru dostane jen to co projde i palivovým filtrem!
Jj Honzo však to výše píšu ,byť vylítané HDi-olej nee,ale staré předkomůrkové D a TD ANO.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.