Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny!
Měla bych dotaz, mám Volkswagen Golf V rok výroby 2004, 1,4, 55 KW, 16V, před necelými dvěma lety (19.3.2015) mi byly vyměňovány rozvody spolu s vodním čerpadlem, stav tachometru tehdy nějakých 95 tisíc kilometrů, momentálně mám najeto asi 122 tisíc a když jsem jela v pátek z práce vytekla mi mi všechna voda z chladiče a s autem jsem zůstala stát (dolít nešla, hned tekla zase ven). Asistenční služba mě odtáhla do nejbližšího servisu, kde se podívali a voda stříká právě z čerpadla, na opravu si najdou čas až v úterý, moje otázka teda zní!
Čerpadlo přece musí vydržet až do další výměny rozvodů, která má být cca po 100 tisících km, nebo se pletu? Od výměny mám fakturu, přikládám jí k otázce, mám tady nárok uplatnit na díl záruku? Tedy 24 měsíců, nebo se počítá tři měsíce a nazdar, případně šli byste si vy sami do servisu stěžovat? Nebyl to žádný namátkový servis, jezdíme tam s rodinou už pěknou řádku let, znají nás. Děkuji za názory!
Na opravu je záruka 3 měsíce, nicméně na samotný díl 2 roky. Takže pokud se skutečně jednalo o vadu dílu, pak máte nárok na jeho výměnu v rámci reklamace.
Tak jen oprava záruka na práci byla u aut 6 měsíců, podle NOZ je to již trochu méně jednoznačné, nicméně podstata, že na díl je záruka 24 měsíců by měla platit.
No ale kdo mi právě řekne, že to byla vada dílu a problém je i to, že auto je 60 kilometrů od samotného servisu, to bych ho musela na vlastní náklady nechat přivézt (bez chlazení to je totiž nepojízdné)
Tím pádem tam tedy jít a dožádat se, aby bylo auto dopraveno k nim a opraveno?
Každopádně moc děkuji !
§ 654 občanský zákoník
1) Záruční doba je tři měsíce, není-li sjednána nebo zvláštními předpisy stanovena jinak; u stavebních prací je záruční doba nejméně osmnáct měsíců.
(2) Jestliže účelem opravy nebo úpravy je, aby věc mohla být i nadále po delší dobu užívána, stanoví zvláštní předpisy pro opravu nebo úpravu věci záruční dobu delší než tři měsíce, nebylo-li sjednáno jinak. Záruční doba přesahující tři měsíce se může týkat i jen některé součástky. Zhotovitel je povinen vydat objednavateli záruční list s vyznačením záruční doby.
(3) Prohlášením v záručním listě vydaném objednateli může zhotovitel poskytnout záruku přesahující rozsah záruky stanovené v tomto zákoně. V záručním listě určí zhotovitel podmínky a rozsah této záruky.
V tom případě nechápu smysl vašeho dotazu.
Poskytl jsem znění zákona, které zcela jasně odpovídá na položený dotaz, bohužel nestačí jen číst, ale také chápat.
některé pumpy z druhovýroby mají problem s životností... tipuju, že vyletěla mrazová zátka.. podle kodu by mohlo jit o pumpu značky valeo.. nejlepší je použít originální díl v tomto případě.. nechápu, proč nezvednete telefon a nezavolate do servisu, jak situaci řešit.. určitě se jim to už stalou a budou vědět jestli má vůbec smysl reklamace dílu...
Záruka na opravu(smlouva o dílo) žádná ze zákona není. Můžeš si jí ale ve smlouvě o dílo ujednat. Jedná se o záruku za jakost.Ale to na 99,99% nemáš.
V tomto případě se tedy jedná o smlouvu o dílo, kde můžeš uplatnit práva z vadného plnění. Dle § 2618 NOZ to musíš udělat do 2 let a bez zbytečného odkladu.
A ted si musíme říci, jestli jde o vadné plnění od tohoto autoservisu. Rozvody motoru mají od výrobce přesně daný interval a to jak časový, tak kilometrový průběh. Je nastaven tak, aby rozvod motoru vydržel do další výměny a běžné opotřebení nemohlo způsobit závadu.
Tedy dle mého odborného názoru, se o vadné plnění jedná. Rozvod motoru nevydržel ani třetinu své minimální životnosti. Pokud tedy vada nevznikla cizím zaviněním, tak právo je na straně objednavatele díla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.