Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prasklá pumpa po výměně, reklamace?

Od: lindaf* odpovědí: 11 změna:

Zdravím všechny!

Měla bych dotaz, mám Volkswagen Golf V rok výroby 2004, 1,4, 55 KW, 16V, před necelými dvěma lety (19.3.2015) mi byly vyměňovány rozvody spolu s vodním čerpadlem, stav tachometru tehdy nějakých 95 tisíc kilometrů, momentálně mám najeto asi 122 tisíc a když jsem jela v pátek z práce vytekla mi mi všechna voda z chladiče a s autem jsem zůstala stát (dolít nešla, hned tekla zase ven). Asistenční služba mě odtáhla do nejbližšího servisu, kde se podívali a voda stříká právě z čerpadla, na opravu si najdou čas až v úterý, moje otázka teda zní!

Čerpadlo přece musí vydržet až do další výměny rozvodů, která má být cca po 100 tisících km, nebo se pletu? Od výměny mám fakturu, přikládám jí k otázce, mám tady nárok uplatnit na díl záruku? Tedy 24 měsíců, nebo se počítá tři měsíce a nazdar, případně šli byste si vy sami do servisu stěžovat? Nebyl to žádný namátkový servis, jezdíme tam s rodinou už pěknou řádku let, znají nás. Děkuji za názory!

Prasklá pumpa po výměně, reklamace?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mytrix*
hodnocení

0x

Na opravu je záruka 3 měsíce, nicméně na samotný díl 2 roky. Takže pokud se skutečně jednalo o vadu dílu, pak máte nárok na jeho výměnu v rámci reklamace.

doplněno 18.02.17 16:02:

Tak jen oprava záruka na práci byla u aut 6 měsíců, podle NOZ je to již trochu méně jednoznačné, nicméně podstata, že na díl je záruka 24 měsíců by měla platit.

lindaf*
hodnocení

No ale kdo mi právě řekne, že to byla vada dílu a problém je i to, že auto je 60 kilometrů od samotného servisu, to bych ho musela na vlastní náklady nechat přivézt (bez chlazení to je totiž nepojízdné)

doplněno 18.02.17 16:10:

Tím pádem tam tedy jít a dožádat se, aby bylo auto dopraveno k nim a opraveno?

doplněno 18.02.17 16:13:

Každopádně moc děkuji !

cicka*
hodnocení

0x

§ 654 občanský zákoník

1) Záruční doba je tři měsíce, není-li sjednána nebo zvláštními předpisy stanovena jinak; u stavebních prací je záruční doba nejméně osmnáct měsíců.

(2) Jestliže účelem opravy nebo úpravy je, aby věc mohla být i nadále po delší dobu užívána, stanoví zvláštní předpisy pro opravu nebo úpravu věci záruční dobu delší než tři měsíce, nebylo-li sjednáno jinak. Záruční doba přesahující tři měsíce se může týkat i jen některé součástky. Zhotovitel je povinen vydat objednavateli záruční list s vyznačením záruční doby.

(3) Prohlášením v záručním listě vydaném objednateli může zhotovitel poskytnout záruku přesahující rozsah záruky stanovené v tomto zákoně. V záručním listě určí zhotovitel podmínky a rozsah této záruky.

doplněno 18.02.17 17:32:

V tom případě nechápu smysl vašeho dotazu.

Poskytl jsem znění zákona, které zcela jasně odpovídá na položený dotaz, bohužel nestačí jen číst, ale také chápat.

lindaf*
hodnocení

Děkuji, ae občanský zákoník si umím vygooglit sama :)

jiwinuhipi

Když už kopíruješ zákon, tak alespoň okopíruj ten správný. Tenhle byl v době uzavírání smlouvy již několik let neplatný.

hodnocení

0x

některé pumpy z druhovýroby mají problem s životností... tipuju, že vyletěla mrazová zátka.. podle kodu by mohlo jit o pumpu značky valeo.. nejlepší je použít originální díl v tomto případě.. nechápu, proč nezvednete telefon a nezavolate do servisu, jak situaci řešit.. určitě se jim to už stalou a budou vědět jestli má vůbec smysl reklamace dílu...

hodnocení

0x
2 roky a xy tisic km resit zarukou?
Ne nemate sanci.
Ktomu fakt jste si zkontrolovala , ze je nova pumpa? Neni to jen ocuravka na papire?
lindaf*
No, tak to už ale není můj problém, taky když vyjedu ze servisu, nemám možnost, zkontrolovat třeba brzdy, jestli je fakt vyměnili. A jinak sem jsem psala proto, ze byla sobota, to asi v servisu nic nevyresim, kdyz tam nejsou :) kazdopadne dekuji za na nazory

Brzdy jakoze desticky a kotouce jde poznat uplne lehce :)

jiwinuhipi
hodnocení

0x

Záruka na opravu(smlouva o dílo) žádná ze zákona není. Můžeš si jí ale ve smlouvě o dílo ujednat. Jedná se o záruku za jakost.Ale to na 99,99% nemáš.

V tomto případě se tedy jedná o smlouvu o dílo, kde můžeš uplatnit práva z vadného plnění. Dle § 2618 NOZ to musíš udělat do 2 let a bez zbytečného odkladu.

A ted si musíme říci, jestli jde o vadné plnění od tohoto autoservisu. Rozvody motoru mají od výrobce přesně daný interval a to jak časový, tak kilometrový průběh. Je nastaven tak, aby rozvod motoru vydržel do další výměny a běžné opotřebení nemohlo způsobit závadu.

Tedy dle mého odborného názoru, se o vadné plnění jedná. Rozvod motoru nevydržel ani třetinu své minimální životnosti. Pokud tedy vada nevznikla cizím zaviněním, tak právo je na straně objednavatele díla.

lindaf*
hodnocení

Zdravím, tak servis se k tomu postavil velmi korektně, auto si přivezli a ukázalo se, že není špatně jenom pumpa, ale je něco i s kladkami, tudíž vadný díl a budou to reklamovat přímo oni, moc děkuji za vaše názory a přeji krásný zbytek dne! :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]