Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Policie a IR diody od zadní kamery

Od: radim3* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,prosím o radu ohleně Lamax C5 dual,kamera přední je v zrcátku,zadní na zadním skle,ale v noci jsou od zadní autokamery vidět přes sklo svítit obě infračervené diody.Svítí slabě,ale předce.Můžou mít k tomu připomínky dopraváci?

Zadní kameru mám nad třetím brzdovým světlem.

Děkuji za rady.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

coxufor
hodnocení

0x

Já bych především řešil tu přední, místo předního zrcátka. Asi to určitě nemá atest, tím pádem to nemůžeš legálně vyměnit za původní zrcátko. A hlavně s tím nejezdit do Rakouska. Tam jsou kamery zakázané úplně.

radim3*
hodnocení

Výměnu vnitřního zrcátka za větší určitě dopraváci řešit nebudou,výhoda je v tom,že nemusím přední kameru cpát někam na sklo,ale zajímá mně ta zadní resp. ty dvě slabé diody,které jsou v noci trolinku vidět tak ze vzdálenosti cca 2 metrů.

mytrix*

Kamery v Rakousku jsou sice oficiálně zakázané, nicméně je to spíše z pohledu zákona na ochranu osobních údajů, kdy ta pokuta za nepovolené zařízení je až 25tis EUR (týká se to tedy všeobecně všech trvalých záznamových zařízení, spadá do toho i kamera na domu). Problém je, že to povolení na palubní kameru údajne nelze vůbec získat.

Každopádně pokud si pročtete diskuze na internetu, tak podle zkušeností lidí, kteří se v Rakousku pohybují, policie tyto kamery nějak neřeší a to ani při kontrolách. Dokonce je už pár lidí použilo při nehodě jako důkaz a rovněž bez problémů. Takže je to spíše takový teoretický zákon, který se v praxi příliš neuplatňuje a pokud vyloženě nebude člověk prudič, tak tamní policie asi ani nemá zájem to nějak řešit. Bude to dost podobné jako u nás, kdy za nenáhlašený kamerový systém s nahráváním můžete také dostat od UOOU pokutu, ale nejdříve Vás musí někdo naprášit.

vernon
hodnocení

0x
Můžou, oslňuje to kameru kterou mají cajti na předním skle.
radim3*
hodnocení

Takže je jednoduše přelepit černou neprůsvitnou páskou.*zed*

jarina

a co udělá páska po zahřátí?
(záleží na výkonu)

cechacek*
hodnocení

0x

Pokud je to schválené zařízení pro tento druh vozidla a má atest, tak dle mého odhadu může tam být.

radim3*
hodnocení

Kolik autokamer má dnes atest?!Jedna ze sta?!I to možná přeháním.Pokud není vysloveně v "tvrdém" zorném poli výhledu řidiče,tak nikdy dopraváci nechtějí atest od řidiče.Ale ty dvě slabounké diody u té zadní kamery mně s...

coxufor

Ty slabounké diody ve skutečnosti svítí jako "ďas", jen je to v 99% tobě neviditelném spektru.

Takže když za tebou pojede policie, tak budeš pro ně zajímavej, protože budeš "svítít - oslňovat" na jejich kameře.

radim3*
hodnocení

Takže přilepit páskou.Laicky si myslim,že dioda nevydava takové teplo,aby s páskou něco udělala
mytrix*

Ty diody sice svítí hodně, ale ta kamery, co používá policie taky nestojí pár korun a umí se s tímto protisvětlem naprosto bez problémů vypořádat, kdy jej pomocí filtru utlumí. Takže bych to vůbec neřešil. Zakázané to není a problém by nastal jen tehdy, pokud by to aktivně bránilo snímat napříklas SPZ, což se ale v tomto případě neděje.

doplněno 05.02.17 14:05:

Žáadný takový zákaz neexistuje. Zrovna zádní část auta je ještě mnohem benevolentnější, než sklo čelní.

coxufor

Ano existuje.

Jaké osvětlení lze použít na vozidle je přesně určeno zákonem(vyhláškou). A tyto tam nejsou.

Proto ti klidně může dát pokutu za neony pod autem, modre pozičky atd...

doplněno 05.02.17 15:23:

Určitě máš v telefonu kameru. Takže se v noci podívej, jak moc to září.

radim3*
hodnocení

Tak tedy:Obě kamery jedou,jedou pouze pro moje soukromý,žádný internet a zveřejňování,dobrý-můžou běžet.Ale poraďte mi jak nebo čím zakrýt ty 2 diody abych nebyl tak "zajimavej" pro dopravaky.Jsem čistý,auto taky,ale díky dvoum dioda nemíním na sebe v noci upozorňovat.Takže zamaskovat černým lakem na nehty nebo postačí černá elektrikarska páska?
mytrix*

Prosím Vás ty dvě ledky ale nejsou žádné osvětlení. Ve viditelném spektru IR led jen lehce žhnou a co je v IR pásmu, tak na to se skutečně tento předpis nevztahuje. Tam jde hlavně o to, že brzdová světla mají být červená, osvětlení SPZ bílá atd. Kdybyste to chtěl brát takto doslova, tak byste nemohl mít v autě ani navigaci, protože prosvituje přes zadní sklo.

radim3*
Vyřízeno,pro klid duše i PCR.Zakryl jsem obě diody ve tmavé garáží páskou,nemá to absolutně žádný vliv na obraz,tak jsem je zatrel černým tlakem na nehty a máme všichni pokoj.A o tom,ze mi běží i zadni kamera nikdo neví.Děkuji za cenné rady, člověk se učí celý život.

slon

Mám ten samý model, policajti jeli za mnou, přede mnou, vedle mě, stavěli a kontrolovali a nikdy žádný problém. Neřešil bych to. Kdyby to některému z nich vadilo, pro tento moment bych je sundal s poznámkou, aby zase nezapomněli dát do TV a tisku výzvu o pomoc, když budou někoho hledat. ;)

radim3*
hodnocení

Černý lak na nehty a *ua*.

Díky všem.

radim3*
hodnocení

jak to tedy je s tím zákazem pouzivani autokamery v zadni části vozidla-za zadnim sklem? !
Nesmite zverejnovat videa , kde je videt oblicej a SPZ.
auto-kamera.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]