Nejste přihlášen/a.
1x
Ano, vždy.
Ono stačí jednou nastartovat bez spojky s kvaltem, a pak si to pamatujete celý život a spojka se mačká sama... ![]()
0x
Ano, vždy.
Jo pokaždý mačkám spojku.Když ju nezmáčknu,tak jde stárter přez zuby a pak to strašně chrčí.Ničí se startér+setrvačník.Píše se to snad v každým manuálu k osobnímu autu,že při startování se má mačkat spojkový pedál.
0x
Nemačkám.
Nechci zbytečně zatěžovat axiální ložisko na klice, které je při startu na suchu.
doplněno 04.02.17 09:40:
Při startu je na suchu. Při jízdě je již mazáno.
Síly ,které působí na toto ložisko ,nejsou zrovna malé. Baterku a startér vyměním s prstem v nose. Vyběhané axiální ložisko na klice už tak ne. A s opotřebeným axiální ložiskem jsem se již setkal.
doplněno 20.02.17 11:05:
Víš kde je axiální ložisko na klice? Proč sem pleteš spojkové ložisko?
Ano, vždy.
To ložisko zas až tak moc za těch pár vteřin a po pár otáčkách nepřetížíte. Mnohotisíckrát víc je zatížené při běžném přeřazení. Starteru a baterce naopak velmi odlehčíte.
doplněno 20.02.17 10:37:
- Nevím, jak je to u novějších aut, ale za posledních 45 let jsem vlastnil 11 různých typů aut a dalších cca 9 služebních jsem řídil. Ani jedno nemělo axiální spojkové ložisko za jízdy mazané. Wartburg 900 měl dokonce místo ložiska jen grafitový kroužek.
doplněno 20.02.17 11:16:
- pardon, přehlédl jsem ve vaší odpovědi, že píšete o ložisku na klice. Nicméně trvám na tom, že těch několik pomalých otáček ložisku až tak moc neuškodí. I když je, jak píšete "na sucho", není to tak úplně pravda. Vždycky tam ta trocha oleje, dostatečná pro pár otáček zůstane.
0x
Ano, vždy.
Spojku sešlapuji vždy - donedávna jsem měl za to, že je to prostě jasné každému, vždyť se to učí už v autoškole. Nedávno jsem však měl telefonát od kolegy, který se durdil, že mu nestartuje můj bývalý služebák - Š Octavia. Což mě udivilo, to auto bylo vždy bez potíží. Až po chvíli telefonátu jsem z něj vypáčil, že při startování nesešlápl spojku - a právě kvůli takovým ignorantům tam Škodovky mají spinač na pedálu, který nedovolí startovat, pokud není pedál sešlápnut.
Např. Opel má startování bez spojky blokované u všech nových aut, ovšem s argumentem, že se jedná o bezpečnostní opatření např.proti nastartování malým dítětem.
Ano, vždy.
Alwe to není jen o Oplu, koncernovky mají totéž. Jen spousta lidí to třeba ani neví, já na to ,,přišel´´ taky asi po třech letech, protože by mě nenapadlo startovat bez spojky.
Blokování startu bez vyšláplé spojky je velmi bezpečnostní - hlavně když je potřeba odjet "na startér" např. z přejezdu. Sice ti to děcko s kvaltem nerozjede pouhým otočením klíčku, ale úplně stejně ty neodjedeš s chcíplým autem z přejezdu...
Už jsem dva metry dopředu skočil (naštěstí tam bylo místo), tak na axiální ložisko kliky kašlu a spojku mám vyšláplou vždy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.
čekejte prosím, probíhá přenos dat...