Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu všechny motoristy:otázka je jednoduchá, ale odpověd ne.
Jaký vliv má délka anténního prutu na kvalitu přijmu autorádia? Děkuji.
Ps:je pravda že výrobce auta osadí auto antenním prutem například 40 cm z určitých důvodů?
2x
Délka antenního dipolu 75 ohmů je 1/2 délky vlny.Tedy pásma přijímaných kanálů.Jak jsem už někde uvedl,na docela slušný příjem mi uvnitř auta stačil drát přes přední sklo a propojený do antenního vstupu-Pokud se použije násobek délky půlvlny,bude signál kvalitnější.Je to samozřejmě trochu zjednodušeno.
JB
Impedanční přizpůsobení s tím nesouvisí. Jde o rychlost šíření elmag. vln ve vzduchu (relativní permitivita a permeabilita), která určuje i délku vlny (100MHz → λ = 3 metry; λ/4 = 75cm; λ/8 = 37,5 cm).
Nejlepší je mít drát kolmo nahoru, ale všichni chtějí ty designové, nakloněné, takže přinejmenším délka jde se sinem úhlu a ještě se strašně mění vyzařovací charakteristika (sklopený dipól). Navíc se vyrábí několik úhlů položení pro různá auta (65° asi Oktávce nesluší
).
Na DAB (cca 200MHz) by ideálně měla být jiná délka antény.
doplněno 02.02.17 16:42: Zesilovač je těsně u rádia a je v poradku.
Vyměň prut máš ho pod tím plastem přerušenej.Měl jsem to také, vymýšlel jsem pak jsem tam dal svářecí drát a rádio se mohlo zbláznit. Když jsem starý prut pitval tak slabej drátek v obalu je omotaný spirálkou a ta je zalita plastem.A ta byla total zrezivělá.
1x
Proto mají např. taxikáři na zadní části vozu dodatečně namontovanou dlouhou anténu.
Děkuji za všechny rady i názory,dnes rádio "dostalo rozum" a začalo hrát s jakýmkoliv antenním prutem,takže zřejmě nějaká místní interference nebo počasí,to je jedno,hlavně že to jede.
Jěště jednou děkuji.Radim.
Dnes už je takový pokrok,že na délce prutu nezáleží.Ale o ceně.Já,abych ušetřil,tak jsem si našel autoanténu(výroba z koaxialu)na youtube.A podle ní si ji udělal.Skryl za autorádio a šmatec.By jste se divil,kolik kanálů mi chytla.Ale jinak normálně doporučuji i krátkou anténu,ale gumovou.Kvůli myčky.Má předzesilovač.Taky jsem si kdysi myslel že čím delší anténa,tím lepší signal.Třeba televizní anténa Bensat má talíř o průměru 30cm a má kvalitnější signál i sílu,než 2 metrová anténa yagi.
Skryl za autorádio a šmatec.
Schovat anténu do plechové Faradayovy klece ![]()
Dnes už je takový pokrok,že na délce prutu nezáleží.
Asi jsme objevili i jiné, paralelní fyzikální zákony pro šíření elektromagnetického vlnění. ![]()
0x
Anténní zesilovač by měl být vždy v patě antény. Sundat tapecírování a kouknout se, zda pracuje jak má a zda má dobře propojenou zem s kostrou auta. Anténa většinou bývá úzkopásmová, kvůli rušení, kdežto váš prst nikoliv. Osobně to vidím na problém v patě antény (koroze), velmi častý problém při mytí aut v myčkách.
doplněno 02.02.17 18:59:
Ještě doplním, že zjednodušených vzorců pro výpočet této antény nelze tak snadno užít, jak ji použili rádcové nademnou. Jedná se totiž o šroubovicový typ antény, na které jsou užity "trošku" jiné vztahy, než pro výpočet otevřeného dipólu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.