Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu všechny motoristy:otázka je jednoduchá, ale odpověd ne.
Jaký vliv má délka anténního prutu na kvalitu přijmu autorádia? Děkuji.
Ps:je pravda že výrobce auta osadí auto antenním prutem například 40 cm z určitých důvodů?
Délka antenního dipolu 75 ohmů je 1/2 délky vlny.Tedy pásma přijímaných kanálů.Jak jsem už někde uvedl,na docela slušný příjem mi uvnitř auta stačil drát přes přední sklo a propojený do antenního vstupu-Pokud se použije násobek délky půlvlny,bude signál kvalitnější.Je to samozřejmě trochu zjednodušeno.
JB
Impedanční přizpůsobení s tím nesouvisí. Jde o rychlost šíření elmag. vln ve vzduchu (relativní permitivita a permeabilita), která určuje i délku vlny (100MHz → λ = 3 metry; λ/4 = 75cm; λ/8 = 37,5 cm).
Nejlepší je mít drát kolmo nahoru, ale všichni chtějí ty designové, nakloněné, takže přinejmenším délka jde se sinem úhlu a ještě se strašně mění vyzařovací charakteristika (sklopený dipól). Navíc se vyrábí několik úhlů položení pro různá auta (65° asi Oktávce nesluší ).
Na DAB (cca 200MHz) by ideálně měla být jiná délka antény.
Vyměň prut máš ho pod tím plastem přerušenej.Měl jsem to také, vymýšlel jsem pak jsem tam dal svářecí drát a rádio se mohlo zbláznit. Když jsem starý prut pitval tak slabej drátek v obalu je omotaný spirálkou a ta je zalita plastem.A ta byla total zrezivělá.
Děkuji za všechny rady i názory,dnes rádio "dostalo rozum" a začalo hrát s jakýmkoliv antenním prutem,takže zřejmě nějaká místní interference nebo počasí,to je jedno,hlavně že to jede.
Jěště jednou děkuji.Radim.
Dnes už je takový pokrok,že na délce prutu nezáleží.Ale o ceně.Já,abych ušetřil,tak jsem si našel autoanténu(výroba z koaxialu)na youtube.A podle ní si ji udělal.Skryl za autorádio a šmatec.By jste se divil,kolik kanálů mi chytla.Ale jinak normálně doporučuji i krátkou anténu,ale gumovou.Kvůli myčky.Má předzesilovač.Taky jsem si kdysi myslel že čím delší anténa,tím lepší signal.Třeba televizní anténa Bensat má talíř o průměru 30cm a má kvalitnější signál i sílu,než 2 metrová anténa yagi.
Skryl za autorádio a šmatec.
Schovat anténu do plechové Faradayovy klece
Dnes už je takový pokrok,že na délce prutu nezáleží.
Asi jsme objevili i jiné, paralelní fyzikální zákony pro šíření elektromagnetického vlnění.
Anténní zesilovač by měl být vždy v patě antény. Sundat tapecírování a kouknout se, zda pracuje jak má a zda má dobře propojenou zem s kostrou auta. Anténa většinou bývá úzkopásmová, kvůli rušení, kdežto váš prst nikoliv. Osobně to vidím na problém v patě antény (koroze), velmi častý problém při mytí aut v myčkách.
Ještě doplním, že zjednodušených vzorců pro výpočet této antény nelze tak snadno užít, jak ji použili rádcové nademnou. Jedná se totiž o šroubovicový typ antény, na které jsou užity "trošku" jiné vztahy, než pro výpočet otevřeného dipólu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.