Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dlouhý antenní prut?

Od: radim3* odpovědí: 18 změna:

Prosím o radu všechny motoristy:otázka je jednoduchá, ale odpověd ne.

Jaký vliv má délka anténního prutu na kvalitu přijmu autorádia? Děkuji.

Ps:je pravda že výrobce auta osadí auto antenním prutem například 40 cm z určitých důvodů?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Délka antenního dipolu 75 ohmů je 1/2 délky vlny.Tedy pásma přijímaných kanálů.Jak jsem už někde uvedl,na docela slušný příjem mi uvnitř auta stačil drát přes přední sklo a propojený do antenního vstupu-Pokud se použije násobek délky půlvlny,bude signál kvalitnější.Je to samozřejmě trochu zjednodušeno.

JB

vernon
Autoanténa není dipól. Nejvhodnější délka je čtvrt nebo osmina vlny. Kvůli impedančnímu přispůsobení na 50 ohmů je to tedy 72 nebo 40 cm.
neregctenar

Impedanční přizpůsobení s tím nesouvisí. Jde o rychlost šíření elmag. vln ve vzduchu (relativní permitivita a permeabilita), která určuje i délku vlny (100MHz → λ = 3 metry; λ/4 = 75cm; λ/8 = 37,5 cm).

Nejlepší je mít drát kolmo nahoru, ale všichni chtějí ty designové, nakloněné, takže přinejmenším délka jde se sinem úhlu a ještě se strašně mění vyzařovací charakteristika (sklopený dipól). Navíc se vyrábí několik úhlů položení pro různá auta (65° asi Oktávce nesluší *ee*).

Na DAB (cca 200MHz) by ideálně měla být jiná délka antény.

satak
hodnocení

2x
Většinou se používá zkrácená anténa se zesilovačem...
radim3*
hodnocení

Ptám se proto,ze uvažuji o výměně prutů za kratší,asi 20 cm,ale originál ma 45.
radim3*
hodnocení

PS:k antennimu vstupu nemám šanci se dostat,originál autorádio.Poslední dobou ale ztrácím kvalitu signálu,vše prošlo kontrolou a nic.Vysroubuji-li prutů a dotknul se zavitu na střeše tak chytim i Madagaskar,ale s prutem je to horší.Rádio v pořádku,kabeláž taky,kontakt s prutem rovněž.Poslední šance-nový prut.
doplněno 02.02.17 16:42: Zesilovač je těsně u rádia a je v poradku.

Vyměň prut máš ho pod tím plastem přerušenej.Měl jsem to také, vymýšlel jsem pak jsem tam dal svářecí drát a rádio se mohlo zbláznit. Když jsem starý prut pitval tak slabej drátek v obalu je omotaný spirálkou a ta je zalita plastem.A ta byla total zrezivělá.

radim3*
hodnocení

Vymenim,koupím původní délku t.j.41 cm,kratších prutů se bojím.
vernon
Zesilovač by měl být co nejblíže antény.
radim3*
hodnocení

Zesilovač je u originál rádia,s tím nic neudělám.Teď jsem vyzkoušel čtyři půjčené pruty,příjem pořád mizerný.Ale prilozim prst k zavitu a jde to.
neregctenar

S prstem na závitu funguješ jako kvalitní přijímací anténa.

hodnocení

1x
Čím rozměrnější anténa, tím lepší je příjem signálu.
Proto mají např. taxikáři na zadní části vozu dodatečně namontovanou dlouhou anténu.

Ta je na radiostanici - CB, MB či Motortbo 160mhz.

radim3*
hodnocení

Děkuji za všechny rady i názory,dnes rádio "dostalo rozum" a začalo hrát s jakýmkoliv antenním prutem,takže zřejmě nějaká místní interference nebo počasí,to je jedno,hlavně že to jede.

Jěště jednou děkuji.Radim.

amidamaru*

Dnes už je takový pokrok,že na délce prutu nezáleží.Ale o ceně.Já,abych ušetřil,tak jsem si našel autoanténu(výroba z koaxialu)na youtube.A podle ní si ji udělal.Skryl za autorádio a šmatec.By jste se divil,kolik kanálů mi chytla.Ale jinak normálně doporučuji i krátkou anténu,ale gumovou.Kvůli myčky.Má předzesilovač.Taky jsem si kdysi myslel že čím delší anténa,tím lepší signal.Třeba televizní anténa Bensat má talíř o průměru 30cm a má kvalitnější signál i sílu,než 2 metrová anténa yagi.

neregctenar

Skryl za autorádio a šmatec.

Schovat anténu do plechové Faradayovy klece *zed*

Dnes už je takový pokrok,že na délce prutu nezáleží.
Asi jsme objevili i jiné, paralelní fyzikální zákony pro šíření elektromagnetického vlnění. *ee*

vernon
Víc nesmyslů v jednom příspěvku už jsem dlouho nečetl :) Se prober...

hodnocení

0x

Anténní zesilovač by měl být vždy v patě antény. Sundat tapecírování a kouknout se, zda pracuje jak má a zda má dobře propojenou zem s kostrou auta. Anténa většinou bývá úzkopásmová, kvůli rušení, kdežto váš prst nikoliv. Osobně to vidím na problém v patě antény (koroze), velmi častý problém při mytí aut v myčkách.

doplněno 02.02.17 18:59:

Ještě doplním, že zjednodušených vzorců pro výpočet této antény nelze tak snadno užít, jak ji použili rádcové nademnou. Jedná se totiž o šroubovicový typ antény, na které jsou užity "trošku" jiné vztahy, než pro výpočet otevřeného dipólu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]