Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pridavne topeni

Od: paboz® odpovědí: 23 změna:

dnes jsem odzkousel pridavne topeni napajene z zasuvky do zapalovace.prikon udavany 150 W .sice to neni zaden zazrak,ale je to jenom 150 W ovsem rano v 5 hod na parkovisti je kazde okamzite teplo na predni okno dobre.Proto ale nepisu.

cca v provozu 5 minut a privodni kabel pekne teply tak jsem dostal trochu strach jak teply je kabel k zasuvce na ten nedosahnu ani nevim kudy vede.doma jsem hledal v knize jakou ma zasuvka pojistku 15 A kdyz to porovnam ze doma na 16A mam napr.vsechna svetla v patre tak by se asi nemelo nic dit.privod by asi mel byt na tento odber staven.

mate ktomu nejaky odborny nazor,da se zjistit na jaky odber je zasuvka stavena?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ta zásuvka je příšerný nesmysl. Víc, než 10A po ní nechtějte, nebo se Vám odpájí dráty.

2kedar*

Ano...!

Nebo shoří celé auto.

lll*
hodnocení

0x

Proud, který je zásuvka schopna dodat je daný pojistkou. Ale mnohdy se dá osadit i pojistka nepředepsané hodnoty, tak jestli chcete mí klidné spaní, zkontrolujte si to ;)

satak
hodnocení

0x
Ze zapalovače...?15Ampér...to tě asi ošidili...

hodnocení

0x

paboz, já natáhl silný kabel přímo od baterky (přes pojistku) a nikdy nebyl problém.

cicko*
hodnocení

0x

Doma máte také rozvod o napětí 12V?

Ale tady je řeč o proudu ;)

Je rozdíl 16A při 230V a 16A při 12V. Pán tazatel přirovnává 15A v autě k 16A v bytě, což je mimo mísu.

georgsimonohm

Mezi 16A při 230V a 16A při 12V rozdíl není. V obou případech bude na kabelu stejný úbytek a zahřívat se bude stejně. Je ale rozdíl, jestli úbytek na kabelu např. 7V je z 230V nebo z 12V, což je důvod proč pro nižší napětí musí být drát silnější.

Mimo mísu jste Vy. Proud 16 A je stále 16 A. Ať je to při 1 V, či při 1 kV. Vodič se bude ohřívat stejně.

zasuvka
hodnocení

0x

A jaké auto máte? Já mám zásuvky v autě origo v panelu dvě a na jedné z nich je 20A.Bavím se o ,,dvanácti-voltovém,, autu.

Pridavne topeni

hodnocení

mam Hyundai I 20 a hodnotu pojistky jsem docet v prirucce.Uvazuji ze k druhe zasuvce kterou jsem si dodelal hned u dveri na zapojovani dobijecky ,tam mam draty natazene primo k baterce. Do origo bych se musel shybat a hlavni problem je po vypnuti klice nema okruh.Tak u te dodelane vymenim privod za silnejsi draty a bude klid a asi i jistota.

Máte rád ohňostroj? Pokud máte dráty natažené přímo k baterce a zapoměl jste na vhodnou pojistku, koledujete si o pořádný malér. Nevěřil byste, co dokáže autobaterie udělat s běžným autokablíkem, byť sebesilnějším.

doplněno 01.02.17 08:59:

Milancukrar - moje odpověď byla na příspěvek tazatele "...tam mam draty natazene primo k baterce". O pojistce ani slovo a moje tušení bylo oprávněné. Z dalšího příspěvku tazatele je zřejmé, že tam skutečně žádnou pojistku nemá! S trochou nadsázky bych řekl, že je to další kandidát na "Darvinovu cenu".

Magdone, vždyť mne již znáte trošku, to víte že tam je (byla) pojistka 20A a drát(kabel) s dvojitou izolací. Již mám jiné auto, takže ani topení již nemám.

doplněno 01.02.17 13:47:

Omlouvám se, kolegové, sice jsem listoval s palcem na monitoru, špatně jsem se domníval, že je to reakce na mne.

(proto prosazuji oslovení nickem, je to několik písmnen)

Milane, ale to nebyla reakce na Vás, ale na příspěvek tazatele, který o pojistce nepíše ani slovo ;)
hodnocení

priznavam se bez muceni ze tam zadnou pojistku nemam.Na fiatu jsem musel take predelat zasuvku abych mohl pouzit dobijecku asi jsem mel stesti pres 10 let a zaden ohnostroj.

dnes jsem se stavil v prodejne pro drzak pojistky byl mi nabidnut do 20 A a od 30 vys ten byl uz na ty velke.tak jsem vzal ten do 20 A nejsem elektrikar jako ze bych vedl odborne diskuze ,ale ten dratek co stoho vede je tedy tenky.Tak ze to podle me nema smysl natahnout silnejsi vedeni kdyz vstup do pojisty je tensi.

georgsimonohm
"cca v provozu 5 minut a privodni kabel pekne teply"Můžete topit tím vedením ale 150W do topení potom nedostanete.

"...ze to podle me nema smysl natahnout silnejsi vedeni kdyz vstup do pojisty je tensi."
Smysl to rozhodně má! Čím tenčí a delší je drát, tím větší na něm vzniká úbytek napětí (při čemž se vedení zahřívá). Na tom krátkém kousku u pojistky se to moc neprojeví, ale na delším vedení může být úbytek napětí tak velký, že už ho na konci pro topení moc nezbyde (a výkon topení tak výrazně klesne). Nehledě na nebezpečné přehřívání tenkého vodiče.

hodnocení

no tak to je dobra rada.kdyz tedy nevadi ze u pojistky bude tensi drat tak natahnu zbytek silnejsiho a i topeni zkratim na nutnou potrebu jeho tam moc.

Vychazel jsem podle zkusenosti ze retez je tak silny jak je nejslabsi jeho clanek.

georgsimonohm

Ta zkušenost je správně. Když je nejslabším článkem drátek, přepálí se dříve než pojistka.

hodnocení

je pravda ze tohle me nenapadlo.Ze by tam mela byt pojistka.A pro pouziti dobijecky eshop-avima.cz/...

jakou pojistku pouzit.Pouzivam ji pres 10 let

amidamaru*
hodnocení

0x

Nic mi do toho není,Ale Zavspomínejte si na školu.Spočítejte si,kolik ampér ma 150w přinapětí 12 voltů.Pěkně vás ošidili.Vemte to logicky.Tlumené svělo na autě má 10 watů,a kolik odpadního tepla vydává?Ale i kdyby.Tak by mněl výkon kolem 12,5A.A na zapalovač máte v autě 20 ampérovou pojistku..Ale počítejte s tím,že do hodiny budete mít problém nastartovat.Pro názornost,skuste nechat hodinu zapnuté světla.

hodnocení

nebudu met problem startovat,topeni mam jenom pro jeden duvod ,do prace odjizdim z garaze ale nazpet po nocni kdyz v 5 hod rano skrabu auto tak mam nastartovano a za tu dobu muze foukat na predni sklo.Motor dava teplo po cca 3km tak ze to bude zapnuto max.do 10 min.A po prijezdu do garaze mi visi nad autem koncovka dobijecky kterou hned zasouvam.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]