Nejste přihlášen/a.
Dobré ráno, chtěl bych se Vás zeptat jak vyzout pneumatiku z ráfku na osobní auto. disky chci nechat a pneu vyhodit. děkuji Petr
Kdysi (převážně diagonální pneu) se to dělalo pomocí nářadí, zvaného "montpáky", za případné pmoci velkého kladiva. Takhle vypadá klasická montpáka. Vyžadovalo to určité zkušenosti a docela dost síly. Byla to neskutečná dřina a často docházelo k poškození pneu (což by v tomhle případě asi nevadilo), ale někdy i ráfku. V dnešní době, kdy je pneuservis s potřebným vybavením na každém rohu, bych to už rozhodně ručně nedělal.
Pokud byste se přece jen rozhodl pro ruční zouvání, tak ty páky potřebujete 2. Za jejich cenu Vám ty gumy v servisu sundají několikrát.
Jen takový postřeh, jak je to nejlepší: když si chci nechat disky, na kterých mám upotřebené pneumatiky, protože je chci použít s novými pneumatikami, nechám (uskladním) si ty disky i stěmi upotřebenými pneumatikami. V okamžiku, kdy se rozhodnu použít disky s novými pneumatikami, odvezu do pneuservisu disky s obutými upotřebenými pneumatikami společně s neobutými novými pneumatikami. Pneuservis upotřebené pneumatiky z disku sundá, nasadí tam nové pneumatiky, kola vyváží atd. a staré pneumatiky si ponechá k likvidaci. Proč je to nejlepší: Řeším jen jeden problém, protože budu-li řešit sundání, budu muset posléze řešit likvidaci, je to nebezpečný odpad, takže budu muset navštívit sběrný dvůr, nebo technické služby atp.. Později budu řešit obutí nových pneu, takže budu znova navštěvovat pneuservis. Většina pneuservisů i pneumatiky prodává, odpadá tedy i problém obstarávání nových pneumatik. Je to celé takové jednodušší a hlavně o hodně rychlejší to řešit naráz.
Také se přimlouvám na servis.Ale někdy je člověk donucen přezouvat třeba na chalupě,rezervu nemám a jediné je,pomoci si sám.Dělal jsem to tak,že jsem použil hever.Pneu jsem položil pod pevnou stěnu,trám a pod.,hever vzepřel mezi trám a okraj pneu u ráfku a zatlačil.Guma lehce z rávku sklouzne.Pak už použiji montpáky.
JABRAKA
Já to zkoušel a tenhle způsob nedoporučuju. Smrad a bordel. Navíc dostat se pod patku mi teda fakt nešlo.
Děkuji za rady, nechám to teda na ten servis, chtěl jsem to zkusit sám, ale nevěděl jsem že je to tak pracné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.