Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyzout pneumatiku z ráfku

Od: pesak odpovědí: 11 změna:

Dobré ráno, chtěl bych se Vás zeptat jak vyzout pneumatiku z ráfku na osobní auto. disky chci nechat a pneu vyhodit. děkuji Petr

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zavézt do nejbližšího pneuservisu, za pár minut hotový a nehrozí případné poškození ráfku jako při amatérském domácím šťourání a páčení.

ssss
hodnocení

0x

Dělá se to zpravidla strojem zvaným zouvačka pneu a mají ho v každém pneuservisu a ve skoro každém autoservisu.

hodnocení

0x

Kdysi (převážně diagonální pneu) se to dělalo pomocí nářadí, zvaného "montpáky", za případné pmoci velkého kladiva. Takhle vypadá klasická montpáka. Vyžadovalo to určité zkušenosti a docela dost síly. Byla to neskutečná dřina a často docházelo k poškození pneu (což by v tomhle případě asi nevadilo), ale někdy i ráfku. V dnešní době, kdy je pneuservis s potřebným vybavením na každém rohu, bych to už rozhodně ručně nedělal.

doplněno 25.01.17 09:46:

Pokud byste se přece jen rozhodl pro ruční zouvání, tak ty páky potřebujete 2. Za jejich cenu Vám ty gumy v servisu sundají několikrát.

lll*
hodnocení

0x

Jen takový postřeh, jak je to nejlepší: když si chci nechat disky, na kterých mám upotřebené pneumatiky, protože je chci použít s novými pneumatikami, nechám (uskladním) si ty disky i stěmi upotřebenými pneumatikami. V okamžiku, kdy se rozhodnu použít disky s novými pneumatikami, odvezu do pneuservisu disky s obutými upotřebenými pneumatikami společně s neobutými novými pneumatikami. Pneuservis upotřebené pneumatiky z disku sundá, nasadí tam nové pneumatiky, kola vyváží atd. a staré pneumatiky si ponechá k likvidaci. Proč je to nejlepší: Řeším jen jeden problém, protože budu-li řešit sundání, budu muset posléze řešit likvidaci, je to nebezpečný odpad, takže budu muset navštívit sběrný dvůr, nebo technické služby atp.. Později budu řešit obutí nových pneu, takže budu znova navštěvovat pneuservis. Většina pneuservisů i pneumatiky prodává, odpadá tedy i problém obstarávání nových pneumatik. Je to celé takové jednodušší a hlavně o hodně rychlejší to řešit naráz.

Udělají ti to třeba za 40 korun, ale pozor, počítejte:
Zutí jedné pneu 40 Kč, obutí jedné pneu 40 Kč, vyvážení jedné pneu 40 Kč, takže dohromady 120 korun a kola máš čtyři, takže tu částku vynásob čtyřmi a jsi na pětistovce.
Pokud takový proces provádíš častěji, jako, že asi ano, máš přeci ještě čtyři další kola se zimnímy pneu a pneu se ojíždí, disky je třeba občas opravovat, tak to začne lézt do peněz.
Když si pneu zuješ a obuješ sám, tak po letech dost ušetříš.

x®
25.01.17 11:23
hodnocení

0x

jabraka*
hodnocení

0x

Také se přimlouvám na servis.Ale někdy je člověk donucen přezouvat třeba na chalupě,rezervu nemám a jediné je,pomoci si sám.Dělal jsem to tak,že jsem použil hever.Pneu jsem položil pod pevnou stěnu,trám a pod.,hever vzepřel mezi trám a okraj pneu u ráfku a zatlačil.Guma lehce z rávku sklouzne.Pak už použiji montpáky.

JABRAKA

hodnocení

0x
Flexou riznout napul. Ale někdy je ta guma dost prilepenaa k Rafku a musí se po ni valit velkým kladivem.

Já to zkoušel a tenhle způsob nedoporučuju. Smrad a bordel. Navíc dostat se pod patku mi teda fakt nešlo.

pesak
hodnocení

Děkuji za rady, nechám to teda na ten servis, chtěl jsem to zkusit sám, ale nevěděl jsem že je to tak pracné.

někdy je to nejrychlejší zpusob.. bez zouvačky je to loterie.. někdy to jde v pohodě, někdy do toho člověk buší jak hluchy do vrat pul hodiny,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]