Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu jezdit s neprihlasenym autem?

Od: zom89 odpovědí: 20 změna:
Prosim vas koupil jsem auto z bazaru a jeste neni prihlaseny na moji osobu,muzu s nim jezdit?popripade jak dlouho (10dni?) papiry se kteryma pojedu na evidencni kontrolu mi teprve postou prijdou takze zatim bych jezdil s kupni smlouvou,muze se to? (SPZ auto ma)

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kulpix*
hodnocení

2x
Jestliže je auto přihlášené, na púvodního majitele a vy k němu máte veškterou tech. dokumentaci, jezdit s ním můžete. Pokud by ale bylo odhlášené, nesmíte s ním jezdit.
zom89
hodnocení

Veskerou dokumentaci ne,jen papiry od koupe vozu a pojisteni maly a velky tech. jeste nemam
Odhlasene byt nemůže. Jsi zaspal dobu. Bud mas zahraniční papíry, cistopis a nebo je to na nekho prihlasene. Jiná možnost pri koupi snad nenastane. Důležité je abys mě pojistku. Pokud to má českou rz a ne papírovou prevozku, tak by to mohl byt problém ze strany pcr. Měli ti nechat orv.
doplněno 25.01.17 20:13:

Milane, než budeš zkoušet nove funkce, tak se nejprve podívej na koho jsem reagoval..reagoval jsem na první příspěvek, protože pokud je mi známo, tak odhláška už je minulostí x let.

výtka
Upozornění od sys milancukrar 25. 01. 2017 16:41:57
Prosím, přečtěte si dotaz správně, páč tazatel nepíše, že má odhlášené vozidlo. Jen není přihlášen jako nový vlastník.

hodnocení

1x

Můžete s tím vozidlem jezdit, pokud máte:

techničák, zelenou kartu, řidičák, platnou technickou, vozidlo je vybaveno tak jak nařizují zákony a vyhlášky.

Na kupní smlouvu jezdit nesmíte.

doplněno 25.01.17 07:01:

řidiči, stále některá vozidla mají SPZ a některá nově evidenční značku. Někteří pochopí oč jde, jiný lpějí na detailech.

Milane, vy fakt nechápete ten podstatný rozdíl mezi SPZ a RZ? *smich*

doplněno 25.01.17 11:07:

Chyba, omlouvám se *hi*, na té RZ (spodní obrázek) už není ta pomlčka.

Mohu jezdit s neprihlasenym autem?

magdone, já chápu rozdíl, páč na autě starém je SPZ: NA-87-54, teď již na novém je evidenční značka 2E2 5733

Ta stará náchodská je SPZ nová je EZ´. Je to ale chytání za slovíčka, všichni víme oč jde, tazatel se stejně ptal na něco jiného.

doplněno 25.01.17 17:37:

Omlouvám se za překlep registrační značka, nikoliv evidenční značka...

Kdo to nepochopil, že jsem se překlepl?

albatros498022*

Nevím, co je to EZ asi myšlena RZ - registrační značka, když nevím - neradím. Zbytečně matu tazatele.

Magdone-pokud chcete slovíčkařit tak i spodní je SPZ ,nikoliv RZ

willy
hodnocení

1x

Muzete jezdit s cimkoli i na koze kdyz budete chtit ...

Otazkou je, zda se nechate chytit ... ;)

ridic
hodnocení

0x

Mohu jezdit s neprihlasenym autem? - můžete.Nikdo vám v tom nezabrání.SPZ už pěkných pár let nemá žádné motorové vozidlo - mají pouze a jen RZ - registrační značku.

cechacek*
hodnocení

0x

Zcela bez obav po svoji oplocené zahradě

hodnocení

0x

Nejsem v těchto věcech doma, nevyznám se v tom, ale soused ted v lednu kupoval pro mladýho nějaký auto na naučení. Kupoval to v jednom nejmenovaným autobazaru (který nabízí výběr více než z 8000 aut *smich*) a jelikož to nekupoval v Praze, nýbrž na pobočce v Liberci, nedostal k autu žádný papíry, jen kupní smlouvu.

Velkej a malej techničák mu přišel poštou, s tím si zajel na evidenčku, nechal ověřit podpis a poslal zpátky. Asi po týdnu mu přišel velký a malý techničák napsanej na něho.

Jak říkám, nevyznám se v tom, ale nikdy jsem nikde neslyšel, ani nečetl, že by se mohlo jezdit s kupní smlouvou místo techničáku, ale třeba mě něco uniklo. By mě zajímalo, jak by to dopadlo na silnici, kdyby ho zastavilo rameno spravedlnosti.

Jenyku, asi by dostal pokutu, pokud by se z toho nevykecal..

miloslav*

Před 4 a 6 roky jsem kupoval vozíky za OA -autobazary Děčín a Aš-převoz na Prostějovsko s kupní smlouvou -doslova napsáno-kupní smlouva nahrazuje OTP .Platí 1 měsíc.Jelikož jsem stále na cestách a během toho měsíce mě stavěli policajti několikrát,nikdy jsem problém neměl.Jo a hned sepsali smlouvu na pojištění u Slavie a dali zelenou kartu.V pohodě.

Miroslave, když Vám na kupní smlouvu prodejce (nikoliv jen bazar) napíše:

kupní smlouva nahrazuje OTP . Musíte ale couvat a blikat. Platí 1 měsíc

Tak budete dělat co píše bazar, nebo dodržovat zákon?

Víte jaké doklady musíte mít při řízení vozidla?

pardubice.eu/...

Až mi najdete předpis, že můžete mít kupní smlouvu, tak Vám přenechám řízkovou pochoutku.

mmmmmmmmmmmmm
hodnocení

0x

na kupní smlouvu se nejezdí, ani na tramvajenku ani na průkazku do knihovny, jezdí se na osvědčení o registrarci, takže bez toho jezdit toreticky můžeš ale je to přestupek

ale to se učí už 15-leté děti v autroškole

pojem SPZ je synonymem RZ a obráceně a má shodný význam a je to tak definováno i v legisaltive vztahující se k stačí chvilku studovat, podobná upozornění jsou projevem neznalosti a hlouposti

ronyx*
hodnocení

0x

Velmi slušně se bavím, když to tady čtu.
Někteří tady slovíčkaří (SPZ či RZ jako kdyby to bylo podstatné), ale to podle mého nejpodstatnější tady zatím nenapsal nikdo (nebo mi to možná jen uniklo, což připouštím) - auto koupené tak, jak je popsáno v otázce a v doplnění (tazatel má kupní smlouvu, ale nemá TP, ORV (postaru Osvědčení o TP) a nemá PR) nesmí na silnici! Protože nemá to PR!
Takže správná dopověď pro tazatele je jediná - auto musí nechat stát (do té dby, než bude mít všechny "papíry") v tom bazaru, kde ho koupil, případně si ho může nechat na podvalu či odtahem odvézt na jiný soukromý pozemek - na veřejnou komunikaci to auto nesmí a nesmí na ni ani stát! Jiná legální možnost není!

ronyxi, asi jste špatně četl, páč spoustu poradců píše, že nemůže jezdit, nebo může jezdit jen s doklady. Asi se shodněme, že je to totéž.

Jen mne udivuje, proč by nemohlo vozidlo stát na parkovišti před barákem, nebo klidně i na ulici, kde to předpisy dovolí. vysvětlíte mi to, prosím?

Děkuji

doplněno 25.01.17 19:17:

Ale pane kolego Ronixi, zde se vůbec nemluví o tom, že vozidlo není pojištěné. Jak jste na to přišel, že není pojištěno? Ale máte pravdu, že bez pojištění nesmí na pozemní komunikaci veřejně přístupnou. Taky se pak musí značky odnést na evidenci vozidel.

ronyx*

Pokud vím, tak auto, která nemá uzavřené platné PR nesmí na veřejnou komunikaci - tzn. že na ni nesmí ani stát. Důvod je celkem jednoduchý - pokud to auto způsobí nějakou škodu (ano, zní to třeba divně, ale pokud by stálo např. na kopci a samovolně se rozjelo...), tak když nemá PR, kdo náhradu škody z majitele auta "vyrazí"?
Možná si vzpomínáte - je to nějaký čas, co se řešilo dokonce i to, že i auto neprovozované, odstavené na soukr, pozemku, by mělo mít PR, protože kdyby způsobilo škodu (např. vytekl olej do půdy), tak není po kom (přesněji není jak) z majitele vymoci náhradu škody. Bylo to lobbováno pojišťovnami - ale nakonec to neprošlo.
Tím, co jsem psal, jsem si zcela jistý (nesmí stát na veřejné komunikaci, ale pouze na soukr. pozemku), protože když se začalo okolo tohohle blbnout, sháněl jsem se po tom z osobních důvodů - měl jsem auto na RZ, ale bez PR, dlouhodobě prokazatelně nejezdící a potřeboval jsem vědět, kde ho musím mít odstavené, abych nemohl být jakkoli finančně postižen. A soukr. pozemek byla jediná možnost.

ronyx*

Předpokládám, že PR bylo buď na bývalého majitele případně na autobazar a ať ten či onen určitě své PR dnem prodeje zrušil
- proč by platil PR za dny, kdy už auto není jeho, případně s ním nejezdí - nebude jezdit (autobazar - zkušební jízda)
- nebude chtít, aby kdokoli cizí, koho vůbec nezná, jezdil na jeho PR (když nový majitel způsobí škodu, majitel PR přijde o bonus
Takže si dovolím trvdit, že auto na 100% už nemá PR.
Ano, auto, které nemá PR, by mělo být tzv. v depozitu, ale naštěstí už výpalné pro CKP bylo zrušeno, takže když nebudete mít PR, ale neodevzdáte RZ a auto bude stát na soukr. pozemku, čistě teoreticky na majitele nikdo a nijak nemůže.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]