Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, známý má staré auto ve kterém mám zalíbení. Auto je přihlášené, ale bohužel je v takovém stavu, že by se snad musela měnit i celá kastle. Má původní SPZ do kterých jsem taky blázen a je jich strašně málo. Bude auto pravděpodobně likvidovat, tak mě napadlo jestli bych si mohl vzít SPZ, on by nahlásil ztrátu a já bych mu to samozřejmě zaplatil, ale nevím jaké jsou pokuty a postihy. Nevíte někdo? A jak je to s depozitem? Měl tam také schované značky. A mohl by auto odhlásit a dát mě ho vcelku na díly? Díky za odp.
Dobrý den,
při vyřazení vozidla z evidence je nutno odevzdat i značka. Ovšem je již možnost při (ne)odevzdání napsat na žádosz tuto větu. "Značku jsem někam založil, bohužel jí nemohu najít, jakmile jí najdu ihned jí odevzdám" Takto to alespoň píšu já a mám sbírku značek.
Pokud vozidlo vyřadí z evidence, tak jen na základě určité skutečnosti, například že vozidlo se utopilo, shořelo, bylo předáno na ekolikvidaci. Takže nelze si vozidlo nechat, vyřadit ho z registr a pak ho i prodat, třeba na díly.
S depozitem (po staru) je to stále podobné, uložíte za poplatek, při vyzvednutí musí být pojištěno a s platnou TK.
Už jsem tu o tom psal:
Vyřazení vozidla z provozu, tzv. depozit, dříve dočasné vyřazení vozidla z provozu je možné na dobu 12 měsíců, odevzdává se Osvědčení o registraci ("malý TP") a všechny vydané tabulky RZ (registračních značek). provádí se záznam do TP. Případné porušení a sankce viz dále.
Zánik vozidla, dříve trvalé vyřazení vozidla z provozu se provádí na žádost majitele a kromě mimořádných příčin zániku (totálka, shoření apod.) je nutné kromě ORV, všech vydaných tabulek RZ a TP předložit ještě doklad o ekoligické likvidaci vozidla, který je NUTNÝ a vydávajího pověřená vrakoviště a pověřené sběrny surovin.
Podrobnosti z.č. 56/2001Sb., §§ 12 a 13.
Porušení a sankce nebudu vypisovat, najdete je v tomtéž zákoně, § 83
Pokud si případně chcete ponechat staré RZ, nahlašte jejich ztrátu, (ne odcizení, musela by prošetřit policie) a nechte si za poplatek tuším 600,- Kč vydat nové. Je to podvod, ale v podstatě nezjistitelný.
Můj příspěvek prosím konfrontujte s příspěvky shora, abyste se chováním podle nich vyvarovali problémů, jsou tam někdy nesmysly.
Oprava poplatek za tabulky RZ (SPZ) je 400kč (á 200kč) a k tomu správní poplatek 50kčtakže dvě jsou 450kč!
Ok však je to jen doplnění!Pokud bych si to nepamatoval-taky bych nehledal i když to tu byli několikrát!Jinak za Vaši odpověď-i !
S tím depozitem to není tak horké...sice píšou nebo říkají 12měscíců...já už tam mám auto 17let
Krtku-ano lze to, ale dle nynějších podmínek?Kdo ví jak pak bude ouřada jednat!Taky jsem měl auto přes deset let -dle tehdejší podmínek!
Nemáš, už je vyřazené, dle dnešní terminologie zaniklo. Zlomová data jsou myslím 31.12.2015a 30.6.2016, nemám chuť to hledat, pro výsledk to už nemá význam.
"nemám chuť to hledat" - to je škoda. pak byste třeba neuváděl podobné nesmysly!
"Vyřazení silničního vozidla z provozu" bylo a současně i je možné na neomezeně dlouhou dobu.
Velká škoda, že "nepředpokládáte"!
Jinak nestačí jen hledat a číst, ale i správně pochopit. Vaše odkazy na znění zákona 56 nijak nemění mé tvrzení, že vyřazení silničního vozidla je možné na neomeznou dobu. Navíc zcela bez problémů mám uvedeno v doložení místa a způsobu využití vyřazených vozidel zhruba toto: Vozidlo se nachází na území toho a toho kraje a je v demontovaném stavu využíváno k znaleckým úkonům.
Je mi líto, ale přečti si dobře ty §§ zákona, na které odkazuji a pak přestaň psát nesmysly ty.
Nepředpokládám, že bys měl na mysli to, že budeš poctivě plnit ust. § 12 odst. 3 a 4 mnou shora uvedeného zákona, mít vozilo zabezpečené, nerozebírat ho na ND a každý rok poctivě hlásit na obecním úřadě s rozšířenou působností stanovištěvozidla a hlavně způsob jeho využití.
Donutil jsi mě hledat, tak jsem ti to našel. Přečti si z.č. 239/2013Sb., čl. II, odstavce 1 až 5.
A to nemluvím o tom, že každou změnu, týkající se toho "vyřazeného vozidla" (přemístění, změna účelu užívání) musíš bezodkladně rovněž ohlásit na obecním úřadě s rozšířenou působností.
Je mi líto, hádat se nechci, ale souhlasit nemohu. 1. "Z registru vyřazovali hlavně vozidla v polopřevodu a ty vozidla,které byly v depozitu delší dobu a nebylo majitelem doloženo,kde se vozidlo nachází...nejlépe doloženo fotografií..." je mi líto ale znění z.č. 239/2013Sb., čl. II, odstavce 1 až 5 je velice jasné, takže minimálně to "hlavně" do té věty nepatří, fotgrafie jako doplňující je vhodná, ale nutné je přesné určení místa - adresa. 2. "Zatím lze mít vozidlo v registru delší dobu,ale může přijít někdo s nějakou novelou a bude zase sranda..." Asi jsi se upsal, vozidlo musí být v registru po celou dobu po kterou je provozováno, v depozitu pak ano, může být delší dobu, ale za podmínek, které jsem zde už poměrně podrobně popsal. 3. S posledním odstavcem souhlasím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.