Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Propadlý profesní průkaz

Od: dominik97® odpovědí: 9 změna:

Ahojky mám na Vás dotaz, mám profesní průkaz a i když ho momentálně nepotřebuji, chodím každoročně na povinné školení řidičů. Letos jsem zjistil, že platnost mého profesního průkazu skončila loni v listopadu. Chci se zeptat jak v tomto případě dál postupovat, za pomoc předem děkuji :)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

neregctenar
hodnocení

0x

Při výměně řidičáku (předpokládám, že máte ještě papírový profesní průkaz) vám ho tam zapíší. Asi budou chtít potvrzení, že máte absolvovaná prav.školení. Řidičák můžete jít vyměnit i teď. Ty se zapsaným prof.osvědčením jsou platné 5 let, místo běžných 10.

hodnocení

0x
Dnes je to součástí řidičáku, knížečka už nefunguje.

neregctenar
hodnocení

0x

Protože platnost průkazu skončila, máte možnost si nechat udělat nový a pak už nedělat prav.školení. Průkaz bude platit 5 let a jestli si ho pak budete chtít prodloužit, tak můžete udělat 35hodin školení. Nebo ho necháte po těch 5 letech propadnout, protože víte, že ho X let nebudete potřebovat a nebo ho nebudete potřebovat z hodiny na hodinu a až zase budete potřebovat jezdit, tak si průkaz obnovíte jednorázovým 35h školením.

35h být musí, ale my chodíme na D každý rok, za 5 let je to těch 35h. Pro C je to jinak?
neregctenar

Má se chodit 5x7, ale lidi sem psali, že dodělávali kurzy za 3 roky zpátky i za celých 5 let zpátky (35h) a jejich úřadu to nevadilo. Úřad zajímalo jen celkových 35h za posledních 5 let.

Ta prav.školení - pokud vím - nemají vliv na momentálně běžící 5-letou platnost, ale jsou potřebná pro vydání průkazu na další 5-letou platnost po doběhnutí té současné.

hodnocení

0x
Tou knížečkou je myšlen papír kde sbíráš razítka?
Profesní způsobilost se zapisuje do řidičského průkazu a ten je platný 5 let. Pokud si aktivní řidič, chodíš na školení vždy každý rok, pokud si profesák jen "udržuješ" a nejsi řidič z povolání, stačí když před koncem platnosti půjdeš na 5x7h (35h) školeni. Pokud ti již propadl a nepožádal sis o výměnu, pak si na ty školení chodil zbytečně a musíš si ho pomocí 35hodinového kurzu obnovit.
Unikl mi detail - neaktivní řidič. Tam to asi tak bude.
neregctenar

Pokud ti již propadl a nepožádal sis o výměnu, pak si na ty školení chodil zbytečně a musíš si ho pomocí 35hodinového kurzu obnovit.
Neviděl bych to tak tragicky. Prav.školení splnil a tím mu vzniká nárok na prof.průkaz. Asi mu ale vydají řidičák s platností končící 5 let od minulého listopadu, kdy mu předchozí profesní průkaz vypršel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]