Nejste přihlášen/a.
Několik let jsem v zimě řešil problém špatného startování u Fabie I, 1,4 TDI (r.v. 2007).
Vůz jsem koupil od lízingovky, 6 a půl roku starý a byl používán jako referenční. Před koupí jsem ho nechal
prohlédnout automechanikem, ten mi koupi doporučil s tím, že mám vyměnit baterii a měl bych být spokojen.
Také se žádné problémy nevyskytly až na to zmíněné zimní startování (i s novou baterií).
V servisu proměřili nabíjení a shledali ho v pořádku, baterii nabili a sdělili mi, že pokud se s autem
v zimě málo jezdí atd... Stará známá a pochopitelná věc. Jenže když teploty vystoupily na jarní či letní teploty,
problém nastal až tak po dvoutýdenním odstavení. Loňskou zimu jsem koupil solární panel asi za 500,- a
baterie vydržela asi tak o den déle (cca 3 dny odstavení pod -5°C). Letošní zima je krutější a nabíjel jsem už
několikrát. Napadlo mě změřit ampérmetrem odběr z baterie naprázdno (při zamčených dveřích) a zjistil odběr
kolem 100 mA. Dokonce při připojení měřidla mezi baterii a zemní přípoj na několik sekund až 400 mA, pak pokles na
100 mA. Je to normální? Co může tolik odebírat? Vše vypnuto, nic nesvítí, panýlek z autorádia vyjmut, dveře zamknuty.
Jednoduchým výpočtem zjišťuji, že za 24 hod se jen tímto zratí cca 2,5 - 3 A.
Baterie je Starline 60 A. Při letošních -10°C třetí den už nenastartuji. Poraďte prosím.
Doplnění: ještě si vzpomínám, když jsem auto koupil, dotazem u původního řidiče, který auto užíval jako služební, jsem zjistil, že bylo vybaveno GPS lokátorem, protože převáželo cenné věci. Před odevzdáním vozidla musel dojet do servisu, kde měli GPS vyjmout, ale ůdajně mu řekli, že přístroj už je po 6ti létech používání pro ně bezcenný a jen vyndají SIMku.
Takže tam možná stále je. Nemůže být dúvodem vybíjení?
Těžko říct že by tolik bral nějaký lokátor,a navíc pochybuju že bude bez simky vůbec v pohotovostním režimu. Buď je to než usnou řídící jednotky a pak se odběr sníží,nebo pokud je takový odběr třeba i po hodině,něco musí běžet a něco tu elekriku musí žrát. Řešil jsem stejný problém u svojí felicie,když jsme byli letecky na dovolené,baterka po 10 dnech a to v létě úplně mrtvá,startér jenom cvakl a nic. Klidový odběr byl klidně někdy i 250Ma. Po hlubokém zkoumání,chvílích beznaděje a vsteku,jsem nakonec našel viníka. Žralo to laciné rádio sencor,a to že si odneseš panel ti nepomůže,poněvadž to je jenom displej s tlačítky,to hlavní v autě zůstává a pořád to žere elektriku. Nechápu co jí v tom může žrát tolik ale je to tak. Když jezdím každý den tak mi to nevadí,ale když náhodou potřebuju auto odstavit,na přívodním kabelu k rádiu mám vypínač. Když se rádio vypne tím vypínačem,klidový odběr poklesne na nějakých 30-40Ma a to už žere alarm s centrálem
To je normální odběr řídících jednotek v aktivním stavu. Ty usínají až po cca 15 minutách naprostého klidu (uzamčené auto) a odběr následně klesne na cca 20mA. Může se lehce lišit dle výbavy vozu. Tedy to co aktuálně měříte není klidový odběr.
Abyste to byl schopný změřit, musíte trvale připojit ampérmetr k baterce na vedení, uzamknout auto (pozor na kapotu motoru pokud je tam mikrospínač, musí být zavřený také), následně vyčkat než usnou a pak se teprve podívat, kolik je odběr.
A keď je teplé,tak potom štartuje normálne aj v zime?
Môže to byť tým,ak ho neodpojil.No neodpovedali ste na môj dotaz,čo som sa pýtal.
Vždy jsem vybíjení zkoušel tou metodou, že jsem měl připojený ampérmetr a vytahoval jednu pojistku za druhou - i když gps lokátor nebude vyveden z klasických pojistek, někde napojený na zdroj být ale musí. Samozřejmě rádio v pohotovostním stavu si taky něco bere. Důležité také je stáří baterie a kolik už prodělala zimních období. Příliš levný multimetr z číny taky nebude ukazovat přesně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.