Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Predjíždění na konci obce

Od: ridic odpovědí: 13 změna:

Jak řešit tuto běžnou situaci a přitom se nedopustit přestupku?

Když v obci nepřekračuji nejvyšší povolenou rychlost, tak se za mnou utvoří kolona vozidel a před výjezdem z obce mě tato kolona začne předjíždět.

Pokud v obci pojedu rychleji, tak se dopouštím dopravního přestupku.

Pokud začnu na konci obce zrychlovat (když mě kolona začíná předjíždět), tak se také dopouštím dopravního přestupku, protože bráním v předjíždění.

Když nezačnu zrychlovat, tak se také dopouštím přestupku, protože pomalou jízdou omezuji provoz.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Přestupek je bezdůvodně pomalá jízda. Pokud je rychlost omezena dopravními předpisy, není to bezdůvodně.

To, že striktně předpisová a bezpečná jízda není totéž, to je na jinou diskusi.

hodnocení

5x

Nijak , neres to. Jed si podle sebe a zavodnici at te klidne predjedou. Stejne by to tak ci tak udelali.

hodnocení

2x

Mnohokrát se podobné řešilo.

Myslíte zrychlení jízdy za cedulí konec obce, začínáte zrychlovat, začínají Vás předjíždět ty, co zrychlují rychleji.

Jim nebráníte předjíždění, páč ono jsou daleko rychlejší, pokud jim opravdu nebráníte v předjetí zrychlováním jízdy.

Že byste omezoval provoz si sám vyvracíte tím, že tvrdíte, že Vás předjíždějí. Takže koho tedy omezujete.

Správně píšete, že je to běžná situace, kterou se časem naučíte řešit tak, že doprava bude plynulá a bez přestupků.

Přeji klidné ježdění.

doplněno 12.01.17 13:22:

-------------------------------------

ridiči po doplnění.

Pokud bych na to šlápnul, tak mu v úmyslu předjet zabráním, ale zároveň překročím povolenou rychlost

Vy chcete porušovat zákon? Nechcete. Tak ty dvě auta nechzte v klidu předjet, bude to trvat 20vteřin, mezitím dojedete na konec obce a pak začnete plynule zrychlovat. Nic neporušíte, jedete plynule, nikoho, ani sebe) nestresujete v pohodě jedete za svým cílem. Neřešte, že druhý porušuje předpisy, nesnažte se mu překážet. Ať si jede. V klidku ho v příští obci dojedete, on se stresuje, Vy jste klidný. nebo Vás zlobí ještě neco?

ridic
hodnocení

Mám dost výkonné auto, takže pokud bych chtěl, tak mě těžko předjedou.

Ale představte si, že cca 100 m před cedulí konec obce už řidič za mnou (2 v koloně) vyhodí blinkr a tím mě i řidičům za ním dává na vědomí, že začíná předjíždět. Pokud bych na to šlápnul, tak mu v úmyslu předjet zabráním, ale zároveň překročím povolenou rychlost. Ale když na to nešlápnu, tak mě začne předjíždět celá kolona, jak jsem již v dotazu uvedl.

doplněno 12.01.17 16:12: Děkuji za odpovědi. To byla jen moje reakce na tuto část věty: " páč ono jsou daleko rychlejší,". Jen jsem chtěl ukázat, že i já můžu být rychlý (pokud bych chtěl). Jinak jezdím v pohodě a vyprovokovat se nenechávám.
honzik*

odpověď je jednoduchá. Je třeba využít často relativně snadnou a přitom často i bezpečnou příležitost k předjetí. Předjíždět pak někde v plné rychlosti v zatáčkách, mimo obec, je podstatně horší. Když mě takto někdo předjíždí tak mi to nevadí. Ať si jedou. Vadí mi to jen ve 2 případech. První jsou kamioňáci, kteří to valí 70 přes obec a já je se svýma 55 - 60 děsně zdržuju. Těm i pak bráním předjíždění zrychlením, když mě ještě před koncem obce začnou předjíždět. Druhý případ jsou narušení jedinci v osobácích a dodávkách, co prostě nesnesou delší dobu jet za kýmkoli a přitom pak nemusí jet ani rychle nad zákonný limit.

xygahifele

Jezdit v supersportu a řešit takové kraviny. *ee*

V autě jezdím často na tempomat, kdy mám nastavenou rychlost v obci a mimo. A jen přepínám. Při normální jízdě tam mám skoro pořád 6ku, takže zrychlení za obcí je pozvolné i u 270HP auta. Pokud mě někdo chce předjet, klidně může. Ale nikdo se na mě většinou nelepí a ani za obcí mě moc aut nepředjíždí.

Naopak dlouhodobě pozoruji jednu věc, tzv. syndrom pick-up felicia. *smich* I když jedu rychleji než ve Volvu, tak se na mě neustále někdo lepí na zadek a snaží se mě předjet. I kdyby se měl třeba zabít. Přece nepojede za mnou. O rychlost ale většinou nejde, protože následně mě brzdí.

Na motorce se v obci snažím jezdit také reálných 50km/h. U cedule přidám a prakticky skoro vždy všem ujedu. Aut nad 500HP zase po silnici moc nejezdí a také mimo obec nikoho moc nebrzdím.

Takže to chce použít rozum.

No a není tedy přes Vaše auto špatně vidět nebo za sebe hodně cáká případně čudí z výfuku? Protože za něčím takovým také nejsem ochotná jezdit *smich*

Jinak má tazatel na výběr dvě možnosti - buď bude dál jezdit striktně podle předpisů, což je jeho věc a nechá ostatní, aby si to vyřešili podle svého nebo začne jezdit plynule tak, aby nikde nepřekážel - protože pokud s tímto máte opravdu problém pravidelně, je to k zamyšlení. Pokud někoho předjíždím na konci obce, osobně s jeho zrychlováním počítám. Stejně tak s ním tedy určitě budou počítat i ti, kteří Vás předjíždí.

ridic
hodnocení

Milý coltíku, děkuji za odpověď. Na silnici nesmrdím ani nekouřím ani necákám a je přez mě asi vidět, protože mám také Colta r.v. 2007 a to je dobré auto, jak mi asi dáte za pravdu.

Jinak jezdím v pohodě a nestresuji se. Otázku jsem dal jen do diskuze, protože se to běžně stává. Dokonce jsem byl svědkem toho, když několik řidičů obviňovalo jednoho řidiče z toho, že když dodržuje v obci 50ku, tak ohrožuje ostatní řidiče, protože kvůli němu vznikají v obcích kolony.

Super, tak jste nám napsal, jak máte výkonné auto a že také můžete předjíždět *hej* Gratuluji :)

batx

"Pokud bych na to šlápnul, tak mu v úmyslu předjet zabráním, ale zároveň překročím povolenou rychlost." -Především nic takového nesmíte udělat proto, že podle §17 odst.2: Řidič předjížděného vozidla nesmí zvyšovat rychlost jízdy ani jinak bránit předjíždění. Tam už nejde jen o nějaký přestupek, ale už o nemalé riziko nehody. Jestli vás za obcí zdržují ti kteří vás předjeli, co vám brání abyste na to s vaším silným autem šlápnul až v bezpečnější situaci?
Nějaký důvod proč vás chtějí předjet určitě existuje. Možná je zdržujete už přímo v obci jestli jedete podle špatně ukazujícího tachometru, možná zdržujete už před obcí někde v zatáčkách... určitě vás nechtějí předjet proto, že byste byl rychlejší než ti za vámi.

vilik*
hodnocení

0x
Jestli jde jen o to, nedopustit se přestupku, dodržujte maximální povolenou rychlost. Samozřejmě s ohledem na stav vozovky.

cechacek*
hodnocení

0x

To je normálka v České kotlině, ale když přejedu hranice do Rakouska, tak jsou čeští mistři jak beránci

mzxy*
hodnocení

0x

bohužel značná část řidičů má stejné mezery v znalostech dopravních předpisů a stejně nízké nebo téměř žádné právní vědomí, proto uvažují a jednají stejně

ale pravda a láska nakonec zvízězí

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]