Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, měl bych prosbu.
Koupil jsem si nabíječku autobaterií. Jako spousta lidí v těchto mrazech. Nabíječka je na 6 a 12 V a maximálně 80Ah. Baterie je 12 V a 72Ah. Do baterie jsem před nabíjením dolil elektrolit a připojil. cca po 4 hodinách jsem se podle ukazatele dostal na 50% nabytí. Tady se to zastavilo a zůstalo stát cca 8 hodin.
A teď moje otázka. Mám něco špatně s baterkou, nebo nabíječkou.
Případně jak to zjistit.
Díky za rady.
Asi neni nic uplně špatně, ale je důležité to potovnat s návodem na použití nabíječky. Olověný akumulátor se dá nabíjet stálým napětím, stálým proudem, jejich kombinací a nebo taky programen - to je patrně Váš případ. Postupy zjištění nabití jsou vždy trochu odlišné. Jinak do baterie nikdy nedoléváme elektrolyt, ale jen destilovanou (demineralizovanou) vodu. Jen pro představu, jestli je baterie zcela vybitá bude to trvat 24h i více.
Koupil jsem si nabíječku autobaterií. - jakou nabíječku? Typ...
Po 4 hodinách jsem se podle ukazatele dostal na 50% nabytí. - Podle jakého ukazatele? Signálky na nabíječce? Nebo něco jiného?
Zkušenost s automatickou nabíječkou (s mikroprocesorem); pokud se při nabíjení napětí na autobaterii dostalo nad 14,3V, omezila nabíječka nabíjecí proud na cca 0,9A...na začátku nabíjení byl proud okolo tří, čtyř A...po poměrně krátkou dobu - záleží na nabití baterie, na kolik je vybita.Takže nabít vybitou 72Ah baterii trvá dlouho, více než 70 hodin (při těch 0,9A)...Zkuste změřit multimetrem nabíjecí proud... Otázka pro majitele automatických nabíječek - měřili jste proud a napětí v průběhu nabíjení? U jakého typu, příp. značky nabíječky?
Olověný akumulátor se zaplavenými elektrodami je charakterizován několika hodnotami.Mluvíme o plně nabitém aku.Jednak je to svorkové napětí naprázdno.Bez zátěže.těsně po nabití lze naměřit až 14 V.Hustota elektrolytu je 35%,1,285kg/dm3.hodnota napětí rychle po nabití klesne na 12.8V a ještě pomalu klesá,až se ustálí na 12,6V
Hluboce vybitý akumulátor nesmí zůstat ve vybitém stavu ani do druhého dne.Jinak hrozí totální sulfatace,a tím ztráta kapacity.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.