Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v roce 2005 jsem prodala auto, nový majitel se navrhl, že převod zajistí sám a tak jsme zašli na OÚ pro ověření plné moci a on se měl o vše postarat. Samozdřejmě odešel i velkým techničákem. V současné době jsem zjistila, že nejen že auto je pořád napsané na mě, ale že na něj není placené poviné ručení. Přes známé na policii jsem zjistila, že auto je prodané neznámé třetí osobě a člověk, který ho odemne kupoval je nedostižitelný. Prakticky nemám ani auto ani techničák, mám jen podepsanou kupní smlouvu, ale s tou nic nenadělám. Auto bez techničáku, přítomného auta, nebo SPZ prostě nejde neodhlásit a dluhy na pojistném mi dále porostou. I kdybych toto pro mne již imaginární auto chtěla pojistit, zase k tomu potřebuji velký techničák. V okolí mi nikdo není schopen poradit! Prosím poradíte vy? Jak se "zbavit" auta, které už 4 roky nemám.
Děkuji S.
Vážená paní, jste tu dobře. Poradím Vám, zcela přesně, jen mi ale nebudete za začátku věřit. Aůe během několika textů mi pak dáte za pravdu, jako mnoho jiných: To se vychvaluji co?
Tak teď jdeme na to.
"mám jen podepsanou kupní smlouvu, ale s tou nic nenadělám" tak to je velká chyba z neznalosti. Právě proto, že máte v ruce jediný a důležitý dokument, svědčící o tom, že nejste právní majitelkou. Vy nemůžete právně nic dělat, nemáte techničák, nemáte vozidlo, SPZ, zkrátka nic. Právně vozidlo není Vaše. Že je někde na úřadě napsáno na Vaše jméno, není důležité. Je to jen administrativa.
" Jak se "zbavit"auta, které už 4 roky nemám" auta jste se již dávno zbavila.
Pokud si myslíte, že jsem psal nepravdu, tak se koukněte na :
bohužel, zákonodárce zakotvil do zákona povinnost vozidlo na sebe registrovat,bohužel nestanovil lhůtu do kdy...Tak se může stát, že auto bude měnit majitele a Vy budete v seznamu pořád zapsána jako poslední vlastník...k absolvování technické prohlídky stačí, když má dotyčný velký a malý TP, akorát na registru vozidel nelze provést žádný úkon a žádnou změnu, dokud nebude žadatel zapsán jako vlastník i v registrui vozidel...V praxi to funguje tak, že až se konečně někdo z řetězce několika vlastníků rozhodně auto na sebe registrovat, využije služeb zprostředkovatetů, kteří se živí tím, že tyto úkony dělají za občany za úplatu, na základě plné moci, která nemusí být podle zákona č.500/2004Sb. ověřena...tak se možná jednou vyrobí někde plná moc s Vaším falešným podpisem k nahlášení změny vlastníka...nový vlastník se pak na základě této odhlášky přihlásí v registzru vozidel ve svém trvalém bydlišti...a najednou zjistíte, že už v registru jako vlastník zapsána nejste...
Milá paní, zde je postup, jak se dá věc vyřešit snad do 1 měsíce.
1) Pokud máte adresu kupujícího, pošlete mu doporučený dopis, že porušil vašo dohodu o zaregistrování vozidla na své jméno a na základě toho k tomu a tomu datu bude vozidlo vyřazeno z registru. Pokud má námitky, ať se ozve.
2) Pokud se neozve, se smlouvou, kterou máte, zajděte na registr vozidel, všechno jim pravdivě popište s tím, že auto registrované na vaše jméno chcete vyřadit z registru. Sedí tam většinou taky jenom lidi a pomůžou vám.
3) Předpokládám, že vás pravidelně kontaktuje pojišťovna, kde auto bylo pojištěno naposledy. Té pošlete kopii smlouvy o prodeji s kopií dokladu o vyřazení vozidla. Vysvětlete jim, že vozidlo od prodeje není provozováno a vy jste byla kupujícím podvedena. Tím by to pro vás mělo skončit.
Jediný problém může být v tom vyřazení z registru. Jelikož zákon neudává lhůtu, do kdy auto musí zaregistrovat na sebe, kupující vlastně nic neporušil. Snad jen dohodu mezi vámi, že auto zaregistruje hned jak to půjde, na což asi nemáte doklad. Proto je důležité mu prokazatelnou formou dodat informaci o budoucím vyřazení z registru a dát mu čas na reakci. Hodně štěstí.
skutečně vynikající rada, alespoň teď všichni vidíte, proč musí být úředníci opatrní...každému z Vás se teoreticky může stát, že koupíte auto, které na sebe hned nezaregistrujete, původní vlastník pod tlakem včerejšího vystoupení zástupce ČKP v Nově začne panikařit, nechá si poradit od blbce, půjde na registr vozidel, kde bude lhát a lhát, a nakonec možná auto na jakési čestné prohlášení že bude využito jako skalka v rozporu se zákonem trvale vyřadí...nikdo po něm nebude chtít fotodokumentai jako důkaz toho, že jeho tvrzení je pravidvé, přesto že mu zákon ukládá zánik účelůu využití doložit...jako důkaz, že auto skutečně má a že stojí na soukromém pozemku nebo zahradě...proč také být jako úředník sice slušný ale rozhodný asertivní a dohadovat se před dalším žadateli s lhářem? I když lhář nemá ani jeden registrační doklad ani značky...Hodný úředník, který si zákon vyloží tak, aby všem vyhověl , auto vyřadí...nový vlastník má najednou v ruce neplatné registrační doklady, značky na autě, vedené v registru vozdidel jako ztracené, a auto, které trvalým vyřazením z registru navžda ztratilo technickou způsobilost...při první silniční kontrole zjistí, že několikrát hrubě porušil zákon a hrozí mu správní řízení, pokuta, odečtení bodů a zákaz řízení na půl roku...Má ale také kupní smlouvu, zajde na Policii a podá trestní oznámení, zatím na neznámého pachatele...mezitím vyrazí na úřad, kde má trvalé bydliště, a začne na nic netušící a nechápající úřednici ječet, jak si mohl někdo dovolit vyřadit jeho auto a bude se dožadovat vysvětlení...no a pak mu můžete všichni začit radit a pomlovat tady ty blbce úředníky, co akorát celé hodiny popíjí kafe a pro občany nic neudělají...
Rádoby milý nespokojenyuredniku. Na základě čeho by paní měla mít v registru vozidel na sebe zaregistrované auto, jehož není vlastníkem a registraci nechce (už 4 roky)? Nový majitel také o registraci nestojí (už 4 roky), proto snad zrušení registrace v registru vozidel ničemu a nikomu nevadí. Mimochodem, paní bylo razeno, aby na úřadě mluvila pravdu a od blbce si také nenechala poradit, jelikož váš příspěvek není radou.
už tady bylo asi stokrát napsáno,co je registr vozidel a k čemu slouží, a že každě auto, které je provozováno na veřejných komunikacích musí být vedeno v registru. Dále tady bylo asi stopadesátkrát naspáno, že registr vozidel nekopíruje vlastnické vztahy, ani je nezakládá...je to jen seznam, obyčejný seznam, více - méně přesný...nepřesný...i přičiněním uvedené důvěřivé paní...když paní přijde na úřad, nejlépe za mnou, poradím jí, aby se spojila s novým vlastníkem a domluvila se s ním na tom, že provedou odhlášku společně...změna vlastníka musí být zapsána současně do elektronické části registru vozidel a také do dokladů...protože je paní nemá, nelze provést zápis změny vlastníka...není kam...když je předloží, změna vlasrtníka bude proverdena...a že si vy myslíte že paní nestojí o to, aby byla zapsána v registru, je sice pěkné, ale nelzr jen proto vyřadit z registru auto toto auto totiž není její...a nový vlastník by určitě nesouhlasil s tím, aby mi někdo bez jeho vědomí a bez jeho asouihlasu auto trvale vyřadil...je to totiž jeho vlastnictví, to je chráněno ústavou, a psrávní orgán nemůže jednat a rozhodovat tak, aby svým jednáním někomu způsobil škodu...
Chápu a souhlasím. Jen si uvědomte, že nový majitel na sebe nezaregistroval auto nejspíš proto, že nechtěl platit pojistku. Je to jednoduše podvodník se snahou obohatit se na cizí úkor.
Suma sumárum, ať se paní dohodla s kupujícím na čemkoli, nejspíš to nebylo " Tady máte moji plnou moc a už se neuvidíme, nechte to registrované na mě." Jinak paní se defakto zbavila odpovědnosti za cokoli spojeného s autem jeho prodejem, na což má doklad. Ale situace, v jaké je, je pro ni nepříjemná a to na základě toho, že kupující nedodržel, co slíbil. Nejlepší by bylo, celou věc nechat tak, ale paní bude nervózní ještě 10 let.
opět se hluboce mýlíte, už poněkolikáté, paní se nezbavila žádné odpovědnosti, "de facto" ani "de iure"...Pověření někoho plnou mocí znamená, že paní nebude na úřadu jednat osobně, ale na základě zastoupení zmocněncem...Toto umožňuje zákon č.500/2004 Sb. správní řád...Bohužel s e na úřad k jednání nedostavil zmocněnec, ani zmocnitel...a dostavit se na úřad do 10 dnů k nahlášení změny ukládá zákon...takže zákon byl porušen, a to vlastníkem, zapsaným v registrui jako vlastník...plná moc je jen projev její vůle a důvěry...důvěřuj, ale prověřuj, říká se...
Tazatelka prosila o radu. Z vaší strany dostala informaci, že udělala chybu a když si počká, až někdo na základě podvodu s falešnou plnou mocí přihlásí auto na sebe, bude mít pokoj a má po problému. Doufám, že přesně toto paní chtěla slyšet. Uznávám, že moje rada, aby na úřadě řekla pravdu a snad narazí na úředníka, který jí pomůže byla zcestná. Spokojených úředníků ochotných poradit moc není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.