Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opravy motorek - EET

Od: motorky odpovědí: 7 změna:
Dobrý den. Mám dílnu, kde opravuji na živnostenský list motorky. Kamarád mi říkal, že od 1.3.2017 budu muset mít EET. Je to skutečně pravda? Já myslel, že to budu muset mít až od 2018, jako ostatní řemeslníci. Děkuji za odpověď. Zdeněk

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

az518wed
hodnocení

0x

Ano je to tak.

Oprava motorek je dle zákona z pohledu úniků asi daleko horší, než oprava aut, proto EET platí již od příštího roku.

Vítejte v ČR.

vanad1*

A že je těch opravářů tolik, že ovlivní ekonomiku alespoň jedné vesnice... Ve skutečnosti už stát neví, jak občany okrást o to poslední a tak vymýšlí různé ekologické daně, skryté daně ve formě EET ( měsíční náklady.. na provoz) atd. V domácnosti si vesměs normální člověk vyhodnotí příjmy a náklady a podle toho zredukuje výdaje. Stát naopak podle výdajů upravuje příjmy. Rád bych věděl, kam až to může zajít, než lidé řeknou dost. Pro tuto variantu stát velmi slušně platí vojáky, policii, soudce. Lidi ale pro svůj život soudce za 100000 měsíčně nepotřebuje. Spravedlnost se díky soudu nikomu nedostane. Viz obludné kauzy H-Systém, zlodějské kliky exekutorů aj.

Buď si řeknete dost a budete to dělat pro své známé za protislužby nebo budete makat, zisku budete mít méně tak jako tak a uvidíte, jestli co vám to kromě starostí přineslo.

rider*

Není to pravda, opravy motorek jsou až ve 3. fázi od 1.3.2018.

Druhá fáze se týká jen maloobchodu a velkoobchodu. V zákoně je uvedeno, že z kódu NACE 45.4 "Obchod, opravy a údržba motocyklů, jejich dílů a příslušenství" se 2. fáze EET (od 1.3.2017) týká jen obchodu. Zbylé činnosti jako údržba spadají do 3. fáze.

moto*
hodnocení

0x

2. fáze (od března 2017) – velkoobchod a maloobchod
NACE 45.4 Obchod, opravy a údržba motocyklů, jejich dílů a příslušenství

Vypadá to že ano. Je ovšem možnost se EET vyhnout tím, že budete práce fakturovat a platby přijímat bezhotovostně. Není moc složité. Na účet si nechat poslat zálohu a po dokončení vyfakturovat a případný přeplatek vrátit. Pokud máte banku poblíž, zákazník muže vkládat na váš účet.
Mne se to také týká a rozhodně nějaký týden od března budu dělat jen bezhotovostně a počkám, jak se to časem vyvrbí. A to již mám v podstatě do EET investováno, kvůli Kontrolnímu hlášení jsem musel pořídit nové programy které jej umí a budou umět i EET. Jen nehodlám být v této druhé a mnohem masivnější vlně pokusným králíkem a počkám. Může se stát, že systém bude padat, což považuji i za pravděpodobné a mařil bych čas který mohu věnovat zákazníkům. A pokud některý nebude ochoten překonat jisté nepohodlí bezhotovostní platby, pošlu jej za ověřenýcm melouchařem a budu se věnovat relaxaci a koničkům. Pro bezpapírové melouchaře je totiž EET dar z nebes. Poctiví blbci budou investovat do systému, mařit s ním čas a melouchař se bude o ten čas bude poklidně věnovat svým klientům. Velká část melouchařů v mé branži pracuje i někde jako mechanici, větší firma jím dá jistoty sociálního zázemí, dostupnosti informací, materiálu a hlavně kontakty s případnými zákazníky, kteří si raději nechaji udělat za půl v garáži melouchaře, než u mateřské firmy. A ještě je daleko pravděpodobnější, že to melouchař udělá pečlivěji než u své mateřské firmy. Mechaniky jsem zaměstnával a vím přesně jak to funguje. Měli i drzost si na melouchy půjčovat mé vybavení, včetně speciálních přípravků, které jsem pracně vyrobil či koupil.
Ostatně, tak to funguje ve všech oborech. A na tento typ melouchařů nemá žádný systém. Fungovalo to za komunistů, bude fungovat i za toho přebarveného, který si myslí, že poručí větru dešti.

rider*

Ne, v zákoně to takhle není. Je tam uvedeno, že se druhá fáze od 1.3.2017 týká "velkoobchodu a maloobchodu uvedených
v klasifikaci NACE pod kódy 45.1, 45.3, 45.4, pokud jde o obchod, 46 a 47". Z toho vyplývá, že jde výslovně o obchod. Údržba motorek je mimo a spadá až do třetí fáze.

mzxy*
hodnocení

0x

Napište Andrejovi dopis,jako ta babička co v garáži prodává jablka...za rok nevydělá téměř nic a proto se vše ošetří nějakým paušálem, minimální zálohou...bez nutnosti EET

vanad1*

Ale Babiš věděl dobře, že malopěstitelé toho moc nevydělají, pokud mají vůbec úrody. Nezdá se, že by ho to nějak zajímalo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]