Nejste přihlášen/a.
Předjel mě autobus. V mlze, těsně před horizontem se zatáčkou vlevo a odbočkou vpravo a na horizontu odbočil vpravo. Stalo se to v pátek ráno v obci, za tmy, v místě, kde je přechod pro chodce a plná čára. Cesta byla mokrá až kluzká. Poté, co autobus odbočil vpravo, projel za 2 sekundy v protisměru malý náklaďák.
Co byste udělali, kdyby se Vám něco takového stalo?
odpověď na Vaší otázku je, že bych nedělal vůbec nic, nikam bych to nepsal, a ani bych se nenazval slušným řidičem.
I toto je rada. Díky za ní!
PS všem: řidič autobusu je místní. Jméno znám, SPZ ne, tu si nepamatuju, ale lehce se dá zjitit, parkuje autobus před domem. Přes horizont nemohl vidět, za ním je zatáčka a kolem domy. Na odraz světel od protijedoucích aut spoléhat nemohl, byla mlha. Ano, já jsem jel pomalu, protože jsem se rozjížděl do kopce, autobus se ale rozjížděl také, ze zastávky na rovině o kousek dál, on ale na plný plyn a úmyslně mě tímto manévrem chtěl zabít. Proč by jinak tohle dělal, když hned zase odbočil? Těch 100m mohl klidně jet za mnou, v rychlosti 30-40km/h a ne 60-kou a s rizikem že zabije mě nebo jiné. Záznam z kamery existuje. Ale po všech těchto radách to už řešit nebudu a počkám, až mě příště zabije doopravdy...
lehce od tématu -jel jsem u nás v obci předpisově 50 a předjela mě Š120 s naloženým vozíkem. Po 100 m odbočoval doleva a dával přednost protijedoucím vozidlům takže mě vlastně taky chtěl asi zabít a to hned 2x . V tom samém místě mě pak předjížděl kamion...
ne že bych byl tak pomalý nebo slušný řidič ale zrovna v tomhle úseku je radar a je to oblíbené místo výběrčích,krásná táhlá zatáčka uprostřed obce
kolegové, já vždy čtu, "já jsem ten dobrý ostatní jsou mizerové."
Proč si nepřečtu "já jsem mizera, ostatní jezdí OK"
Asi je to v lidech.
Milane, pro pobavení: Jeli jsme v létě naším autem po vedlejší a blížili se k ypsilonce od Pardubic, hlavní. Známe to tam velice dobře. Manžel řídil a nějak, prostě - přehlídl, že po té hlavní silnici od Pardubic jede VELIKÝ ČERVENÝ LINKOVÝ AUTOBUS. Ten začal troubit, řidič divoce gestikuloval, brzdil. My už byli v křižovatce, musel nás tedy pustit, i když byl v právu on. Běsnil, ale jel za námi. Manžel tvrdil, že ten autobus přehlídl, jak koza palouk, neviděl nic. Tak vjel do křižovatky.
V obci jsem si poručila zastavit u prodejny potravin. Vystoupila a šla dovnitř. Vracím se s chlebem, červený autobus stál /mimo zastávku/ za naším autem, řidič venku a řval a dorážel dovnitř na manžela. Ten se krčil zcela připosraženě v zamčeném autě. Nebylo divu, řidič byl postavou něco jako Bronislav Poloczek, silný, vysoký, navíc šedé husté vousy až do půlky prsou. Vypadal jako zlý Krakonoš. Šel z něho strach. Nakonec, když se do auta nedostal, ještě zahrozil a odjel.
Od té doby, když někam jedeme a vidím jet červený autobus /je jich u nás dost/, říkám manželovi: Schovej se pod volant, jede fousatej řidič! Ale nikdy už jsem ho neviděla. Jsem mu docela vděčná, že to zvládnul, kdyby do nás ten autobus napral, už bych tady na Poradně neprudila. A mohli bychom si za to sami.
Takže uznávám, chybu udělá každý, manžel a já taky. Jsme jenom lidi. Hlavně aby to neskončilo zraněním či dokonce smrtí někoho z účastníků. Hezké Vánoce - Jaga.
Vážená paní Kolegyně, podobné se stane každému několikrát. Jen ale občas narazíte na někoho, kdo to po několika minutách nevydýchá a stojí mu za to vylézt ven a nadávat...
I Vám přeji hezké vánoce..
Nic se nestalo, jede se dál...
Ale když tě předjíždí autobusy - zbytečně pomalá jízda je taky riziko. Pokud jezdíš jak s hnojem tak se nediv že vytváříš rizikový situace... To autobusáka samozřejmě neomlouvá, měl předjet bezpečně nebo se v klidu loudat za tebou... Ale taky mohl mít lepší výhled a předjíždět bezpečně - v autobusu sedí výš a vidí mhohem dál, nejspíš cestu dobře zná...
Chtěl bych uzde upozornit na to, že řidiči dieselů, kteří dbají o svůj motor, jezdí v prvních cca 5 minutách po startu a to zejména nyní v zimě na 2. převodový stupeň a dost pomalu. Já při tom každému za mnou signalizuji pravým blinkrem, že může předjet, pokud nic nejede proti. Jede-li proti jedno auto za druhým, tak to těm za mnou asi dost vadí
Pokud to neni do prudkého kopce, tak nemusíš 5 minut šnečit na dvojku, ale zvolna se rozjet na trojku, čtverku... Stačí nechtít po motor u víc jak třetinu výkonu, tj. pokud máš 100 kW motor tak z něj brát jen kolem 30 kW = lechtat plyn, nevytáčet nad 2500 (ani nepodtáčet pod 1500). Šnek je pro ostatní brzda a pro motor i převodovku to je zbytečné...
Mohl to být místní řidič který zná průhledy 2-3 zatáčky dopředu ...uznávám ře v mlze by se mělo jezdit opatrně ale to jak jezdí někteří řidiči osobáků i když mlha není...to už není ani na facku ale přímo na odstřel
nejsem řidič autobusu, jen kvůli úrazu dojíždím 3. měsíc skoro denně autobusem na rehabilitace
Prvně bych zapřemýšlel jestli zase ten provoz až zbytečně nebrzdíš. Situace kdy autobus předjíždí auto je velmi vzácná a většinou k tomu není důvod,a ani na to ten autobus nemá zrychlení. Pokud jsi jel normálně a předjel tě nějaký šílenec,tak nenaděláš nic,leda by jsi měl palubní kameru s takovým rozlišením že by na ní byla čitelná SPZ,to by jsi pak mohl udat,ale jinak by to bylo tvrzení proti tvrzení
Jestli Vás musí předjíždět autobus, tak se s tím raději nikde nechlubte. Pomalej řidič vytváří pro ostatní řidiče víc krizových situací než silniční pirát.
Něco mi říká, že je Vám přes šedesát, potvrzení od obvoďáka, že smíte řídit máte?
Správně dylíne, já mám rád mladoši, hlavně pokud kroutěj kolovrátkem krátkou dobu a drží na uzdě alespoň dvoulitr, neb třílitr, zezadu přiletí, odletí a občas se někde přilepí, a to nehulím, nemromcám, nejsem snad starý při hedvábném sametu jsem ještě běhal po houbách a také jezdím pomalu s nákladákem mám rychl. omezení, s osobákem s vlekem s multikárem, traktorem a.p., takže občas piloty, mistry volantů také zdržuji a zavčas se klidím k pravému okraji, abych umožnil jejich mistrovský rozlet a případně dobrou práci po přilepéní na strom, černém havranům.
I mně je přes 60, přesto nemám rád bezdůvodně zdržující řidiče. Ale mlha je pro pomalou jízdu snad důvod dostatečný i pro řidiče výrazně mladší. To jen někteří frajeři, často ještě s mokrým řidičákem si myslí, že pro ně neplatí fyzikální zákony.
Mimochodem, lékařské potvrzení je potřeba až od 65 let .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.