Nejste přihlášen/a.
Měli jsme s přítelem vozidlo škoda120, které jsme ale již v roce 2007 darovali na ND. Zůstali nám SPZ,velký i maly TP a po celou dobu až do dnešního dne je placené povinné ručení. Potřebujeme vozidlo odhlásit,ale nemůžeme doložit doklad o likvidaci,protože vozidlo již nemáme. Jak to máme udělat_ diky
nahlašte na registru vozidel změnu vlastníka, tey toho, komu jste auto darovali, předložíte přitom oba trchničáky, nový vlastník bude zapdá do kolonky vozidlo odhlášeno na...doklady mu předejtte a tím to pro vás končí...Je to Vaše povinnost, stanovena zákonem, hlásit změnu vlastníka do 10 dnů...smlouva o darování může být i ústní, vlastník auta se změnil...zda jste auto darovali na díly, na provozování , nebo na kuličky je jedno...
Markéto, pan NÚ vám dal přesný postup, ale je třeba posoudit, zdali obrovský problém, který přenesete na dárce Vám nepřinese uskalí. Dárce je cizí člověk, nebo kámoš.
Vozidlo z registru lze vyřadit, i když nemáte doklad o ekolikvidaci. Přesněji lze vyřadit, pokud nenarazíte na přepážce na NÚ.
NEEXISTUJE SLOVO NEJDE. více rubrika auto moto, každý týden stejný dotaz.
Pan Cukrár má pravdu, za mnou nechoďte...možná by stálo za to, kdyby pan Cukrár uvedl, na kterých úřadech to JDE, pak by těm občanům z našeho okresu, kteržým jsme nevyhověl stačilo na chvilku změnit trvalé bydliště a pokusit se o podvod jinde...
Jsem rád, že jste mě dal za pravdu. Bohužel nedisponuji takovým seznamem. Sám dobře víte kolik Vás je po republice. Vím o jednom podobném případu někde ze severu Moravy a tuším Ivančice, kde jednali podobně jako vy.
doplněno 19.10.09 13:02:jednali jako vy, právně správně
po republice snad 240, nevím to úplně přesně...no jsem rád, že i Ivančice...nejsem v tom sám...
...dokonce mi volal (asi) vedoucí, proč se zajímám jak to chodí u nich, když jsem z Pardubic. "když tuším, že majitel lže, tak to nevyřadím"
stačí že jen tuší
vždy by měl být zjištěn skutečný stav věci, je na odpovědné úřední osobě a na konkrétním případu, jaký důkaz nebo doklad bude požadovat, pokud jde o novelu platnou od 1.1.2009, stačí písemný popis, jako co bude auto nadále využíváno, a jako doklad toho, že je vyřazováno existující vozidlo stačí fotografie výrobního - typového štítku s VIN, a druhá fotka auta, využívaného jako něco jiného...to jen těžko doloží někdo, kdo auto už 2-3 roky nemá...jak jednoduché...
Jo? To by mi zajimalo, ktera obecne zavazne platna vyhlaska ci zakon uvadi nutnost fotografie VINu.
Pokud se urednik drzi presne zakona (coz ho jiste slechti) tak se ho ma drzet presne doslova a nevymejslet si fotografie.
Pokud vim, v zakone stoji, ze se vuz mimo jine vyradi, pokud zanikl ucel jeho pouziti. O tom, jak se ma dolozit ale zadna vyhlaska nemluvi. Mozna nejake interni doporuceni ministerstva pro urady. Ten ale neni pro obcany v zadnem pripade zavazny. Takze urednik MUSI vyradit i pokud prokazi zanik ucelu i jinak, nez jak chce on.
Jenze jak znamo, urednici se ridi zakonem jen na tolik, na kolik se jim to hodi.
Pokud se s tou existenci zavazneho predlozeni fotografie mylim, sem s tim zakonem.
axusi, dneska je to už po 4 dobrá.
, máte naprostou pravdu s úředníky. Nevíte náhodou, milí axusi, proč to tak dělají, co z toho mají, že slepě vyžaduji i to co nemají chtít?
můžu vyžadovat, co budu chtítl abych se zbavil pochybností, že jste auto prodal dál a teď lžete, protože jste dodnes nepochopil, k čemu je určen register vozidel...postup úředníka se liší případ od případu, když přijde někdo, kdo nemá doklady, nemá značky a bude tvrdit, že auto sice prodal dál,samozřejmě na díly, jak jinak, nového majitele bohužel nemůže sehnat ale je stoprocentně přesvědčen, že auto už dávno není, a že v televizi nebo v této poradně slyšel nebo četl, že stačí napsat čestné prohlášení a auto mu následně vyřadím, budu po něm chtít, aby svá tvrzení doložil...co je na tom nepochopitelného? Když někdo skutečně potřebuje auto využívat jako něco jiného, není pro něj problém svá tvrzení doložit...Proč se tomu také bránit? Proč může 80 letý děda se slzou v oku předložit doklad o ekolikvidaci staré škodovky, kterou celý život mazlil a někdo nemlůže doložit nic? Ani jednu blbou fotku?
..
myslím že se hluboce mýlíte, úředník je povinen dobrat se materiální pravdy, stačí se podívat do zákona č.500/2004 správní řád, napište sám, jak si představujete dokladování zániku účelu využití...a nezkoušejte to na mě s čestným prohlášením, to si můžete strčit za Váš kovbojský klobouk...to by pak v zákoně bylo uvedeno, že zánik účelu využití je žadatel povinen nahlásit, prohlásit, ohlásit...čestně nebo nečestně...
tak přečetl jsem si Váš příspěvek ještě jednou, uvádíte, že prokážete zánik účelu využití...jak prokážete? Samozřejmě, že když mi to prokážete, auto na počkání trvale vyřadím, od toho jsem tam, jako služba občanům...
Tak za prve. K tomu cestnemu prohlaseni. Samozrejme, ze zakon pojem cestne prohlaseni zna, i kdyz se snazite namluvit opak (poikud si pamatuju z jine diskuse).
Napriklad dle zakona 200/1990 Sb. o prestupcich, paragraf 21, odstavec 1, pismeno g: ...úmyslně podá nepravdivou nebo neúplnou svědeckou výpověď ve správním řízení anebo úmyslně uvede nepravdivý údaj v čestném prohlášení u správního orgánu, ...hrozi pokuta...
Z toho jasne plyne, ze se s cestnym prohlasenim pri spravnich rizenich pocita a toto cestne prohlaseni ma stejnou vahu, jako jakykoliv jiny pravni dokument.
Navic tvrdite, ze se musi prokazat a zaroven, ze se nepripousti cestne prohlaseni, ze by o nem musela byt v onom zakone zminka. Jiste. Stejne tak ale ve stejnem zakone neni jedina zminka o jakemkoliv prokazovani.
Proste a jednoduse se vyradi, kdyz zanikl ucel vyuziti. A nic se dle onoho zakona nemusi prokazovat. A kdyz uz neco vyzadujete, tak pro vas MUSI byt jako dostatecny dukaz pravni dokument Cestne prohlaseni. Proto take existuje. A nemuzete spekulovat, zda je pravdivy. Jako nepravdivy by se samozrejme prohlasujici vystavoval postihu a to si prece nikdo nedovoli. Proto se tomu take rika CESTNE.
Muzu vam nofitit tisic fotek, ale nemuzete mi prinutit nafotit VIN. Mohl treba vyreznout, ze. A pokdu napisete, ze v tom pripade vas nikdo nemuze prinutit vozidlo vyradit, tak porusujete zakon.
A ze musite zjistovat skutecny stav veci. Dobre. Zvednete se a jedte tricet kilometru presvedcit se, ze ucel vyuziti skutecne zanikl. Nikdo vam nebrani.
Skratka jde o to, ze jako zakona dvbaly urednik si nemuzete vymyslet postupy, ktere vam zakon jednoznacne neumoznuje (fotografie). Musite si vystacit s tim, co vam zakon umoznuje, k cemu vas opravnuje (cestne prohlaseni).
na své názory , i na ty nesprávné máte samozřejmě právo, ale jsem pobaven Vaší logikou, ve správním řádu je ve vztahu k čestnému prohlášení jednoznačně a jasně uvedeno, že čestným prohlášením lze nahradit listinu, resp. listinný důkaz, pokud je to speciálním nebo zvláštním zákonem stanoveno...zvláštním zákonem je v uvedeném případě zákon č.56/2001Sb., který řeší problematiku trvalého vyřazení vozidel z registru...a není tam o čestném prohlášení ani slovo...přestupkový zákon s trvalým vyřazením nemá nic společného...samozřejmě že se s čestným prohlášením ve správním řízení počítá, ale jen pokud to umožňuje příslušný zvláštní zákon...
Kdyby jste si zákon č.56/2001 přečetl pozorně, zjistil by jste, že zánik účelu vyžití musí občan DOLOŽIT. Takže pokud nechcete něco prokazovat, tak do DOKLÁDEJTE.Čestné prohlášení není žádným právním dokumentem. Jeto jen Vaše tvrzení. Když proghlásíte, ža zaikl účel využití vozidla, budu po vás chtít Vaše tvrzení doložit fotkou se záběrem VIN...Samozřejmě Vás nebudu nutit, aby jste předložil fotogragfii části karoserie s VIN, protože když se budete kroutit, bude mi to podezřelé , respektive bude mi hned jasné, že auto nemáte...a když auto nemáte, kde tedy je? Samozřejmě se pak na ás nevztahuje zákon č.383/2008Sb., proto je Vaše žádost bezpředmětná a bude zamítnuta ...předtím Vás ale řádně poučím, a vše Vám vysvětlím...vy jste žadatelem,.proto je důkazní povinnost na Vaší straně...Vám ukládá zákon povinnost Vaše tvrzení doložit...proto 30 km nikam jezdit nemusím, stačí správní řízení na nějakou dobu přerušit a vyzvat Vás, aby jste doložil to a to, a pokud tak ve stanovené lhůtě neučiníte, bude řízení zastaveno...resp. Vám bude nevyhověno...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.