Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se bránit proti výzvě k zaplacení pokuty

Od: karolinka* odpovědí: 20 změna:

Přeji všem hezké ráno a prosím o radu. Přišla mi výzva k zaplacení z městkého úřadu za nesprávné parkování vozidla. Nedostala jsem ani botičku, ani oznámení za okno ani nebyl nikdo přítomen při mém zaparkování, pouze mi přišlo rozhodnutí z úřadu o zaplacení pokuty. Přestupkkku jsem se měla dopustit tak, že jsem vyjela z vlastní garáže, auto jsem zaparkovala před svým domem,ale postavila jsem ho do protisměru, než jsem odjela. Auto nebránilo nikomu v cestě, nebot bydlíme v malé obci a komunikace se nachází mimo hlavní tah. Jakou mám možno postupu obrany,mám nejdříve zaplatit a potom se odvolat, nebo úřad již dávno rozhodl. Děkuji všem. Karolinka.

doplněno 07.02.17 03:39:

Přeji všem, kdo reagovali na moji prosbu krásné ráno a děkuji všem, kteří mi odepsali. V první řadě musím napsat, že jsem vše vyřešila zaplacením pokuty, jednalo se opravdu o malou částku, ale v podstatě mi nešlo tak o to placení , vadí mi to, že bez důkazů lze zaslat již přiklepnuté rozhodnutí a občane starej se. Fotodokumentace chybí (náhled do spisu), takže toto bylo na udání
a to je ten pravý důvod, který mne hooodně ... udavačství, závist,nenávist. Přeji všem dnešní krásný den a spousty pozitivního. Karolínka.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cechacek*
hodnocení

4x

Pravděpodobně jste porušila § 25 odst. 1 za a, zákona č. 361/2000 Sb., zajděte na úřad tam vám předloží foto - dokumentaci a poté se můžete vzpouzet, odvolávat, doplňovat, že řidič byl cizí státní příslušník, neb je již v Austrálii a.p.

karolinka*
hodnocení

Děkuji ano jedná se o tento paragraf, za odpověd ještě jednou děkuji, moooc pomohla. Ještě jeden dotaz - pokud na úřadě bude chybět fotodokumentace myslíte si, že mám šanci "vyhrát"

Pokud bude chybět fotodokumentace, tak to bude tvrzení proti tvrzení. Ale když sama přiznáváte, že jste tak zastavila, proč se bráníte zaplatit pokutu? Zákony se mají dodržovat. Taky nejsem svatá, přesně takto parkuji, než zavřu garář, ale pokud by mě za to pokutovali, tak musím zaplatit a nebudu se dohadovat.

danys*
hodnocení

2x

můžete podat odpor nebo stačí sankci neuhradit a celá věc půjde do správního řízení. o přestupku rozhodnuto nebylo, jedná se o správní delikt majitele/provozovatele vozidla. Můžete si zaplatit takový drobný odpustek a věc se nebude řešit. Předpokládám, že jste majitelkou vozidla, pokud s tou sankcí nebudete souhlasit, tak zaplatíte správní řízení a sankci jakožto vlastník/provozovatel vozidla. Bránit se lze a to, že nebudete parkovat v protisměru. tyhle přestupky- ve vašem případě správní delikt, se řeší většinou na udání a stížnosti spoluovčanů.

doplněno 06.02.17 12:11: Nikdo vám na úřadě nic neukaze dokud nedojde na správní řízení! Takže nic neplatte, ve správním vám fotky na 99% předloží. Pak zaplatí správní řízení (běžně přes tisíc korun a sankci-spis víc než vám ted přišla, body nedostanete,pokud se nepriznate). Zkuste neparkovat jak číča,usetrite si spoustu starosti a peněz ;)

hodnocení

1x

Karolinko, Vy, nebo někdo kdo vozidlo řídil, spáchal přestupek. Sama popisujete situaci, že jste přestupek udělala Vy. Úřad má situaci určitě zdokumentovanou, proto oznámil provozovateli, že ...

Vy máte možnost se bránit dle zákona a Vašich možností a znalostí. Obávám se, že neustojíte argumentaci "Auto nebránilo nikomu v cestě, nebot bydlíme v malé obci a komunikace se nachází mimo hlavní tah"

Můžete dostat drobnou pokutu, nebo ve správním řízení tisíce.

albatros498022*
hodnocení

0x

Pokud vám přišla výzva k zaplacení pokuty, zak již bylo o přestupku rozhdnuto.

hodnocení

0x

Pokud bych věděla, že jsem přestupek udělala, tak bych se nebránila...

asd1

ale postavila jsem ho do protisměru,

= přestupek jste spáchala. Nejspíš bude dokumentace = foto atd. Zajděte tam, nasypte si popel na hlavu. Můžou to řešit i domluvou.

Pokud tam dorazíte s tím že přestupek to nebyl, tak pozor aby vám neosladili neznalost předpisů ;)

asd 1 ... já se neptala:) píšu, co bych udělala, kdybych takový přestupek udělala já.

bozinku
hodnocení

0x

Můžete se bránit tvrzením, že jste z garáže vycouvala. Při couvání se "vpravo ve směru jízdy" nachází na opačné straně než při jízdě popředu.

doplněno 06.02.17 17:59:

Máte volant vlevo? Tak při couvání zastavit vpravo ve směru jízdy znamená zastavit na té straně, na které máte volant.

To si děláte srandu, že jo ;). Auto stálo v protisměru, což je přestupek. Je úplně jedno jestli tam zaparkovalo popředu, pozadu, zhora, nebo zdola. Prostě tam tak stát nemělo.

doplněno 06.02.17 17:19:

bozinku - Aha, takže to auto do toho protisměru nepřijelo, ono se tam znenadání samo od sebe prostě vyskytlo. A jak na potvoru čumákem opačně, než kdyby přijelo. :-D

bozinku

Auto nikdy nemůže stát v protisměru, to je nesmysl. V protisměru může být jen to co je v pohybu.

doplněno 06.02.17 15:26:

Magdon, neberte to prosím jako urážku, ale to co jste napsal vypadá přesně jako argumentace strážníka městské policie.

no pozor... pokud dobře čtu zákon, tak tam není nijak definováno, jakým způsobem musím vykonávat jizdu.. když vycouvám na cestu a zastavím při pravém okraji ve směru jizdy, tak co jsem porušil? jiná situace by nastala, kdybych jel v pravem pruhu, pak to střihl do protisměru a zastavil při okraji...

doplněno 06.02.17 16:19:

nicméně, co se dotazu týče tak tam je to ta druhá možnost..

Magdone, oba si dělají srandu, páč toto nemůže tvrdit nikdo, kdo má řidičák. Jen jako srandu.

"Auto nikdy nemůže stát v protisměru, to je nesmysl. V protisměru může být jen to co je v pohybu."

Když zaparkujete na normální komunikaci u levého obrubníku, stojíte v protisměru?

doplněno 06.02.17 18:43:

Honzo, nechcete po mne, abych Vás poučoval ze zákona 361/2000. To mi nepřísluší, od toho jsou autoškoly. Z popisu se lze domnívat, že jste zastavil tak, či tak. Musel byste namalovat obrázek.

§ 11

Směr a způsob jízdy

(1) Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji vozovky, pokud není stanoveno jinak

§ 25

(1) Řidič smí zastavit a stát jen

a) vpravo ve směru jízdy co nejblíže k okraji pozemní komunikace a na jednosměrné pozemní komunikaci vpravo i vlevo,

co na tom není jasné?

bozinku

Abych mohl stát, musím nejprve zastavit. Teprve až bude vozidlo klidu nad dobu dovolenou pro zastavení, budu stát. To auto tam opravdu nemůže jentak spadnout z nebe. Když zaparkuji u obrubníku který mám po levé straně, znamená to že jsem zastavil vlevo ve směru jízdy a dopouštím se přestupku. Když vycouvám z garáže a zastavím vpravo ve směru jízdy, do rozpočtu obce nic nepřispívám i když chápu, že obec by si podobnými triky rozpočet vylepšovat chtěla.

milane dal jsem dvě situace ktere mohou nastat.. tak mi napiště co jsem napsal tak srandovního.. popřipadě rozvedte a odcitujte zakon.. teda jestli tim oba myslite mě..jinak se omlouvam.

Ano, vpravo ve směru jízdy. Směr jízdy je při couvání opačný a toto vpravo ve směru jízdy je tedy na opačné straně. Nebo je něco jinak?

culdabulda1*
hodnocení

0x

- já bych raději zaplatila (..zřejmě to nebude žádná horentní částka) - a pak bych se teprve dohadovala. Dneska může taková nevinná pokuta vyjít na pěkných pár tisíc - toho bych se bála !

doplněno 06.02.17 17:50:

diesel

- AHA ! - no tak pardon.

Culdo-po zaplacení pokuty se můžete opravdu již jen hádat!Zaplacení= souhlas s přestupkem.

mmmmmmmmmmmmmmm
hodnocení

0x

1.) naučit se číst, na konci každého rozhoduntuí je poučení o opravnýchprostředcích

2.) v zákonné lhůtě využít opravných prostředků

3.) Jako prevenci přestupků doporučuji studium zákona následné parkováná podle zákona

4.) V naší vesnici parkují podobní umělci od rána před bankomatem, také v protisměru, když je ráno míjím cestou do práce svítí mi tlumenýmisvětlydo očí a nic nevidím

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]