Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chladící kapalina do auta

Od: heterak® odpovědí: 8 změna:

Jakou tekutinu mám dolévat do nádobky s chladící kapalinou? Fridex?

Nebo tam mám dolévat nějakou speciální chladící kapalinu a "fridex" se dolévá jen při nouzovce.

Prominte za možná hloupý dotaz

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

danys*
hodnocení

1x

pokud tam máš modrou, dej tam modrou, pokud růžovou, tak růžovou (G12)

hodnocení

1x

Stačí dolévat jen buďto obyčejnou vodou nebo vodou destilovanou! Potom jedenkrát ročně před zimou změřit do kolika °C je .Jedenkrát za 3 roky zelená ,modrá,vyměnit ,další oranžová, růžová směs 1x5 roků.Všeobecně starší s cyklem výměny 3 roky se navzálem moho mísit stejně jako 5-leté mezi sebou navzájem,ovšem tříleté a pětileté již mezi sebou nelze mísit!

Jinak Fridex=chladicí kapalina=nemrznoucí smě či kapalina.Podle starého vrobku před rokem 89 se stále těmto říká lidově fridex!

Doporučím zajet do servisu nechat změřit ndo kolika minusových °máte chladivo a dle toho jednat-vyměnit celou náplň a dát novou nebo dolít vodou. osobně měním směs D (růžová 1x5roků a nemám potřebu celou dobu dolévat směs,tuto jen cca měsíc pom výměně .do dokonalého odvzdušn+ění soustavy a potom pokud v rpůběhu doby ubude-dolévám jen vodu.Za těch 5 roků klesne "zámrznost" o cca3°C !

"Podle starého vrobku před rokem 89 se stále těmto říká lidově fridex..."

Fridex se stále vyrábí, ten na fotce je vyrobený v srpnu 2016 a koupený je minulý týden. A dolévat čistou vodu? Tazatel sice nepíše, proč bude kapalinu dolévat, ale pokud má z nějakého důvodu zvýšený úbytek kapaliny a bude dolévat jen vodu, po pár dolití už ta kapalina asi moc nemrznoucí nebude.

Chladící kapalina do auta

majcoo
hodnocení

0x

bud g11 alebo g12 jedna je modra je g11 a ruzova g12 odporucal by som kupovat specialne z predajni, ktore ponukaju sortiment len s takymito vecami.. alebo cez internetove obchody ktore predavaju podobne produkty.. respektive neodporucam kupovat z tesca lidl a pod..niektore su tak agresivne, ze po case dokazu vyzrat tesnenie pod hlavou..

jabraka*
hodnocení

0x

Základem složení nemrznoucích směsí je etylenglykol ,případně doplněný vyšším alkoholem.(propylalkohol).Může u dražších směsí obsahovat i antikorozní přísadu.V prodeji jsou koncentráty,které se ředí podle potřebné teploty ,proti níž jsou odolné.Pokud v létě doléváme jen destilovanou vodu,pak s očekáváním mrazů stačí dolít koncentrát.Pak je nutno auto nastartovat a projet,aby se kapalina promíchala.Lze změřit speciálním hustoměrem jistotu zamrznutí.Ale i bez měření není potřeba mít u běžných teplot do -5 stC obavy,směs nemůže zamrznout do bloku-.Zůstane kašovitá.Pokud chceme mít skutečně jistotu,odebereme ze zásobní nádržky trochu kapaliny a dáme ji do mrazničky.Tam je určitě -15 stC.Pokud obsah po 5 hodinách neztuhne,je chladič ošetřen.

JABRAKA

hodnocení

jabraka: díky za krásnou odpověd. Jde mi jen o to jestli tam dolévám správnou tekutinu. Jmenuje se to "FRIDEX" a pochopotelně se jedná o typ který je určen pro mé auto. Jde mi jen o to jestli to není pro nouzový použití,jestli se tam nedolévá něco jiného

Ano, leje se tam normálně FRIDEX. V nouzi se tam leje čistá voda ;)

Jabrako -všechny nemrzky obsahují tzv inhibitory koroze! V mrazáku je kolem -20°C! V mém dokonce při 2°výkonu -25°C,respektive při této teplotě jsem vytahoval teploměr a lahvičku s nemrzkou (když se mi podařilo rozbít hustoměr)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]