Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Doma mám jeden litr mot. oleje 5W-30 , jeden litr 5W-40 a jeden litr 10W-40 . Mohu je všechny dohromady nalít do mého auta (10let starý diesel) aniž bych zničil motor? Díky.
můžete, ale 3 litry stejně nestačí, myslím že ten 4. litr by mohl být i obyčejný olej do míchačky, současně je nutné začít šetřit na jiný motor ( minimálně 15-20 tisíc na funkční z vrakoviště)
Blbost ten 10 starý diesel je stejně již po smrti takže se nic nestane.
Je po smrti neboť to je dle dat co zde tazatel dal rv 2006.tzn není to kvalitní předkomůrkáč.Tento jsem měl s milionem km ale NIKDY by mne nenapadlo do něj lít směs takvých olejů!Navíc dle výrobců je již poplánovaném konci!
A pokud není tak jistě s takovým mixem olejů bude,navíc to vylepšení nějakým ekolube?!
Chtít aby mi vydržel o nejdéle-měním předepsaný olej dle norem (spíše zkrácené) s filtrem a ne odsátím,ale vypuštěním!
Tuto otázku jsem zde napsal proto , že jsem si kopil olejové čerpadlo (takové to malé na 12V) a chci si olej měnit sám. Před rokem jsem si nechl olej měnit v servisu (značkovém) a protože se mě zdál chod motoru po výměně hlučnější ,tak jsem zkontroloval výšku hladiny oleje. A zjistil jsem že mě to přelili o cca 5 cm nad horní rysku. Ještě že jsem to tenkrát zkontroloval. Ale kdyby auto měla ženská , tak asi nic nepozná a zničí si motor. No nic. Takže asi tak. A ty oleje co mám jsou sice už 5 let staré ale uzavřené,takže bych nového oleje mohl koupit jen cca 2 litry. A taky jsem si do oleje přidal Ecolube, takže ten můj starý motor nebude až takový "šrot" ...Má najeto cca 116tis ...
Upřímně,to je výměna úplně na h***. Olej musíš vypouštět přes zátku motoru. Tím čerpadlem těžko vytáhneš všechno,protože měrka nemusí vést až na dno vany. Navíc tou zátkou vypouštíš i ten sajrajt. To samý musíš vyměnit olejový filtr,vyčerpání oleje bez výměny filtru je zcela zbytečné..
Na olej můžeš zajet do jakéhokoliv servisu,to nemusí být zrovna autorizák
Jinak k otázce smíchání olejů. Těm olejům se nic nestane,ale vznikne z toho mix vlastnosí všech těch olejů a opravdu těžko říct jaký to bude mít na motor vliv. Určitě se nestane že by se zadřel,ale může to velmi urychlit jeho opotřebení. Pokud je to PD tak zapomeň,ten potřebuje opravdu olej určený pro PD,jinak si zničíš vačku
1. co to je za motor? Common rail, turbo, DPF atd. To není vejtřaska které stačí cokoliv co aspoň trochu maže...
2. chceš ušetřit 300,- za olej a kvůli tomu riskovat že odrovnáš motor? To je opravdu šetření na špatným místě. Radši prodej to čerpadýlko, protože to je ti na dvě věci. Olej se správně vypouští spodem - projet auto a olej hned vypustit ještě horký. Mění se i filtr a je třeba dát kvalitní.
Starý oleje si nech do pily a kup nový podle požadavků motoru. A nevymýšlej píp.
Chyba v servisu dost možná vznikla odsátím vrchem - v motoru zbyl olej a mechanik pak nový nalil podle tabulek a pak nezkontroval měrku. Není se čemu divit, v autorizáku obvykle sice mají drahou hodinovku, ale mechanikům platí málo = pak tam zbydou lemplové kteří se sami neuživí.
Nesmíš míchat vzájemně oleje syntetický polosyntetický a minerální.Pokud jsou oleje jednoho druhu nebude problém.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.