Nejste přihlášen/a.
Ahoj,mám škodu octávku,1,9 TDI,rok 2006 77 kw,měnil jsem olej kvůli turbo cirka před 3000 km.Turbo je nové,já nevím mě přijde,že to i tak nějak bere olej,dám příklad:Od nového turba jsem najel cirka 3000 km,z toho půlku na dálnici!A dneska jsem doléval asi 0,4 dcl oleje a furt není plná ryska měříci.Taky mě dojde,že od minulého týdne co jsem si to měřil mě zas ubylo a to jsem najel jen 100 km,ubylo od minulého týdne tak 2 milimetry...?je to normální,co myslíte?
Neteče olej přes výpustní štroub?
Neteče olej přes olejový filtr?
Mám auto o 10 let starší a na 10 000km nemusím žádný olej dolívat.
Normální to není. Koukni pod auto jestli neteče a jinak musíš hledat kudy žere, poku dpředtím bylo OK tak problém v turbu být může.
Tahle odpověď je absolutní nesmysl,olej má být vždy na max. hranici rysky.Příčin úbytku může být celá řada-od vadného těsnění pod hlavou,pod olejovou vanou,opotřebení motoru,turba atd.Normální spotřeba je ještě zhruba 1 litr na 10tis.km,potom už je něco opravdu špatně.Studený(pokud nemá -20st.) olej lít do horkého vůbec nevadí,je to nesmysl.Olej se měří na rovné cestě alespoň po 30 minutovém stání,jesli je olej teplý nebo studený je vcelku zanedbatelné.Nevím proč tady radí lidé kteří o tom očividně nic neví.
Vysvětlete Proč na max.hranici rysky?
Už od let 70 (od té doby se o toto trochu zajímám ,neboť jsem se tehdy stal motoristou) odborníci,motoráři, řidiči automechanici a všichni co mají co do činění s motory (spalovacími) říkají "zlatá střední cesta" tzn v polovině mezi min a max,na to to tam je. Pokud by to mělo být dle Vás tak není minimum a maximum ale jen jedna ryska!
To zcela jednoduché,je je žádoucí aby v motoru bylo max.množství oleje,pro jeho chlazení a čištění.Olej se totiž zásadně podílí na chlazení a čištění motoru od karbonových úsad a ve větším množství se toto děje lépe.Proto je dobré stav oleje kontrolovat a dolévat vždy na max.Hlavně u dnešních aut u kterých je olejová náplň menší než byla kdysi.
Olej je skutečně lepší držet na horní rysce. A to z mnoha důvodů, které již popsal zrk. Další důvod je, že větší množství oleje pomaleji degraduje a při úbytku oleje, je větší rezerva ,než dojde ke špatnému mazání.
Kdyby skutečně bylo nejlepší držet pouze střed, tak je tam pouze ta jedna ryska.
Odpovím vám ještě jednou.Když si koupíte nové auto,nebo si necháte olej vyměnit v autorizovaném servisu vždy bude dolit na max.(myslím tím horní rysku)důvody proč to tak je jsem popsal níže.Pokud budete dolívat olej normální pokojové teploty do teplého motoru nestane se vůbec nic a to ani na té pánvičce.Oleji se zabývám již 20 let.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.