Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžete mi poradit s tímto autem?

Od: sayer odpovědí: 24 změna:

Ahoj.. nedávno jsem udělal řidičák a chci si koupit nějaké malé auto na vyježdění.. prostě do začátku.. chtěl bych se zeptat jestli se vyplatí tohle auto, dost se mi líbí i vzhledově a je pro mě asi ideální, co vy na to? auto.bazos.cz/...

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek*
hodnocení

0x

no pro začátek asi dobré...akorát ten motor je tak dobrej max tak po městě a to abys tam seděl jen ty:-D do kopca bys to snad musel tlačit a nebo mít hodně kvalitní sluchátka aby jsi neohluchl*smich* i obyčejná filcka by ti dala na zadek

hodnocení

0x

Dobrý den - toto auto je hlavně do města - na dobré parkování. Na jak daleké cesty jej chcete? Zkuste se rozepsat se svými potřebami.

doplněno 28.11.16 15:17:

jj, motor je jednoduchý, není to trhač silnic, ale na popojížďky po městě a cesty do 15km bez potíží. Spotřeba podle nohy, ale dá se dostat pod 6 litrů při rozumné jízdě. U Seatů dávejte pozor na korozi - v případě malého puchýře řešit bez prodlevy opravu - jinak se časem objeví díra :(. Také bezpočnost je "odpovídající" vozu do města - tj. na cesty při 50km/h celkem ok. Kdybyste se vyboural ve větší rychlosti, asi už je to jen o štěstí nebo smůle...

Za mne - pokud je motor ok a kastle ok, berte ho. U motoru se mrkněte na stav - jestli to není "olejnička" - i když motor umyjí, zůstane tam špína od oleje v místech ohybů, kde se jim to umývat nechce... Oprava (těsnění pod víko atd.) jsou jen stokoruny, ale jako argument pro snížení ceny ok.

Brzdy, výfuk, elektrika (zámky dveří, světla v palubce atd.) - to je další případný zbytečný kus investic a dá se uhádat cena... V každém případě pokud nebyla provedena výměna rozvodové sady (i v případě řetězu-pro šťoury) s fakturou za opravu, počítejte s nutnou investici. Rozvody, olej a filtry jsou stejně jako pojištění nutné ihned po koupi vozu.

doplněno 28.11.16 16:14:

Zimní pneu se musí použít za náledí, sněhu, ... nebo když je riziko náledí či sněhu... - pokud je ve městě MHD bez potíží, měšťáci zimní kola nedávají. Ovšem když je máte kam dát na uskladnění mimo sezonu, OK. Nebo raději kupte a jezděte jen na zimních celoročně - s tím nájezdem se ojedou za cca 4 roky, což je akorátní doba na výměnu pneu.

sayer
hodnocení

Dobrý den.. jsem 19ti letý student a auto chci právě když chci jet třeba do města nebo se jen tak projet s kamarádama a pokecat.. nejde mi o delší cestování třeba z Olomouce do Prahy to určitě ne.. maximálně tak do 15km..dál bych stejně asi netrefil :D.prostě se za někým stavit a tak.. o to parkování mi právě jde.. nebudu lhát ale couvání a hlavně parkování mi vůbec nejde, proto chci menší auto na začátek

Tak ano, vtom pripade jsou tyto male auta idealni.
sayer
hodnocení

Otec pro něj zajede semnou.. v autech se nevyznám a on je na auta expert takže mi poradí co a jak..jestli je v dobrém stavu a nejsou nikde nějaké závady..Počítám s tím, že budu muset dokoupit i zimní pneumatiky,že?

repkin*
Já kupoval loni 195/65 R15 Barum Brilantis nebo Polaris 2 (teď nevím přesně) vyrobené 4/15 za 850,-/ks nové, se zárukou, přes internetový obchod, osobní převzetí. Tou dobou je mělo např. Auto Kelly za cca +/- 1.450,-/ks
doplněno 29.11.16 14:35: Já jsem s nima zatim spokojený, nájezd mam cca 10tkm ročně, jsou skoro jako nové, letní mám také Barumky a vše ok, vydrží podle mě dlouho. Jiné jsem zatim nezkoušel.
asd1

Brillantis - na mokru kloužou, citlivé na aquaplanning - se vzorkem 2,5 mm plavaly už při 80 kmh. Ojel jsem jednu sadu a už mi na auto nesmí.

Polaris 2 - na mokru kloužou, na sněhu taky. Ojel jsem je na 5mm vzorku a zahodil. Po nich jsem měl GY Ultragrip 7+ - překvapilo mě jak obrovský to je rozdíl.

= ani jedny nemůžu doporučit, nechtěl bych je ani zadarmo.

Polaris 3 je možná na sněhu už lepší, ale už to nekoupim (podle testů pořád na mokru zoufalství), vozim TS 850 a letos TS 860 - absolutní spokojenost. 185/65 R14 sada za 6k i s přezutím, ty TS850 mají ca po 25kkm 5,5 mm vzorek, barumka už byla sjetá. O dost lepší i na spotřebu - prakticky jedna guma je zadarmo. Tebe stály Barumky 3400,- a po 20kkm koupíš další, mně stály výrazně lepší gumy 5600,- ovšem další koupim až po ca 30, 35kkm a za spotřebu se jedna guma odečte, tj. ve výsledku vyjdou levněji.

Punto 2 má 185/60R14 ty jsou levnější...

Na pneu se naprosto shodneme - Barumky v domě již nikdy více.

Na jednom mám michelin, na druhém continental - nájezd nad 30tis km s pneumatikou není problém. Na starém toledu jsem měl barumky s nájezdem snad 18tis km a už se s tím nedalo jezdit ani na suchu.

repkin*
Tak příště zkusím jiné teda :)

Když jseš takový expert, tak co říkáš na zimní pneu zn. TORQUE?

testpneumatik.eu/...

pozice pneu 22 resp. 29 nejsou lichotivá umístění

doplněno 29.11.16 19:48:

na "starší"auto se hodí i kormorán - pro ty, kdo chtějí ušetřit - jsou to pneu z Michelinu a koho jsem potkal s těma gumama, vždy je chválil (škodovky 12-Fabia, menší vozy)

asd1

Torque neznám. Podle testů horší střed, pravděpodobně slušný vzorek ale horší směs, na prašan a hlubší sníh nemusí být nejhorši, ale námrazy, ujetý sníh a mokro nic moc. Životnost a spotřeba s otazníkem...

Já je zkoušet nebudu, levnýma jsem si už prošel a beru už jen to nejlepší, rozdíl v ceně až tak velký není... Jenom spotřeba - jak píše s Barumkou stoupla o 0,3, to je na 20kkm 1800,- Kč navíc (pokud beru litr paliva za 30 kaček) = to už celkově vyjde jako prémiovky. A prémiovky přestávám dojíždět ¨do mrtva (letní mám), ale prodávám je když mají mezi 5-6mm a jsou ještě dobře prodejné = další tisícovka k dobru a celkově to nakonec vychází levněji než nejlevnější čína. Jen je třeba vyšší počáteční investice a gumu nezničit ;)

K levným gumám se dostanu jen když s nima koupim auto nebo řídim cizí - drtivá většina z nich na mokru klouže jak kvalitní na sněhu (a to nepřehánim)

Barum Brilantis jsou letní gumy, zimní jsou Polaris. Každopádně jsou však podle mě nevhodné, kloužou jaxviňa. Letos jezdím už druhou zimu na Kleber Krisalp, cenově byly (pokud vím) stejné jako Barumy, ale rozdíl víc než patrný. Lepší než Barumky jsou i Debica Frigo se superhyperkrámu fakci za pětikilo. Tchán to má na Feldě, já je měl před lety taky a nejsou špatné.

Pochopitelně Micheliny, GoodYear UltraGrip, nebo Bridgestone jsou výborné, ale bývají dražší...

repkin*
Tak mám brilantis na leto a polaris na zimu, az doslouzi, zkusim neco jineho. Spotreba sla nahoru o 0,3-0,5 l/100km

asd1
hodnocení

0x

Koukni na Punto 2 po FL, motor 1,2 8V - za 30k seženeš opravdu slušný kus s 5 dveřma. Je to výrazně lepší auto než ta Arosa, ve městě živý a moc nežere, nemusíš řešit rozvody protože v tomhle motoru nedosáhnou ventily na píst = při posunutí rozvodu se motor nepotká, jen nahodíš nový řemen a jedeš dál. Tehle motor je jeden z nejlepších malých motorů.

Arosa váží 860 kg, Punto 970 - při nehodě to je dost velký rozdíl v bezpečnosti. Do města je výborná Panda (se stejným motorem) - má vysoký posez a výhled dozadu je super. Bezpečnost taky slušná (taky váží tunu). Ale je dražší než Punto (to má taky posez dost vysoko - projeď se v tom.)

doplněno 28.11.16 17:20:

A ano zimní pneu je vhodné koupit nové, nebrat klouzvou čínu! Malý nájezd Debica Frigo/ Sava Eskimo (dezén je GY ultragrip 6 tuším), na velký nájezd Conti TS 860, GY Ultragrip 9, Michlein Alpin A5 atd. - gumy jsou jediný co tě drží na silnici. Starý pneu s kterýma to koupíš si necháš jako letní, pokud to bude mít i zimní tak si necháš letní, starý zimní prodáš a koupíš nový zimní...

Po koupi vyměň všechny náplně = olej, filtry (dop. Mann), brzdovku, klima pokud je atd.

doplněno 28.11.16 17:27:

Pozor Arosa je asi Euro 2 = ekopoplatek (pokud není zaplacený)

autatua.com/...

Punto je Euro 4 viz: autatua.com/...

V inzerci "Plní EURO 3 (bez eko poplatku)" - že by nový model? nebo lež v inzerci? No možná by bylo dobré požadovat TP před koupí a porovnat CO emise ...

doplněno 29.11.16 08:00:

měl jsem kolegu - přišel do práce a volá "se mi posr.lo auto, ale ty díly jsou tak levný - jen 400,- - kolik stojí na tvoje? 1200,-? chudáku..." Za týden měl opraveno, přišel a "se mi to zase po... ale jen 250,- za díly a práce za flašku... co to tvoje, ND za 800,-? chudáku... A tak chodil co měsíc s jednou až třemi příhodami - já za půl roku nedal mimo naftu do auta žádnou investici, ale on snad 10tis - ale bylo to levný, ty díly :)

doplněno 29.11.16 14:05:

@asd1 - já reagoval na informaci, že raději fiata kvůli levným ND. Fiata jsem také měl - snad 3 měsíce, než šel z domu.

Chtěl jsem říct, že může být vůz s dražšími ND, který ale vydrží bez servisu rok, dva, pět. Právě proto, že ty levný ND jsou šmejdy určené k rychlému opotřebení.

Já najel 100tis km oproti kolegovi s 20tis km za stejné období. On do ND nastrkal 5x více peněž, i když ND na jeho značku auta "jsou levné".

Chápeme?

sayer
hodnocení

ano tahle arosa je novější model rok výroby 2001 to už jsem si zjistil.. starší modely(1997-9) jsou EURO 2..

asd1

? Levný díly jsou i na drahý auto. A drahý díly nemusí automaticky znamenat že jsou kvalitní. Např. pokud máš dvouhmotu nebo ne - je snad dvouhmota spolehlivější protože stojí 3x tolik?

doplněno 29.11.16 14:25:

Právě proto příklad s dvouhmotou. Punto má levný díly ne kvůli kvalitě, ale proto že to je jednoduchý auto a hlavně neplatíš za značku...

sayer
hodnocení

asd1:Nad Fiat Punto jsem uvažoval.. pak mi ale otec řekl ať fiata nekupuju.. protože jsou to prý dost poruchové auta a jsou s nimi problémy tak jsem mu věřil..říkalo mi to totiž už víc lidí co s fiatama mají zkušenosti :/ a tahle arosa je novější model.. tudíž EURO 3 .. starší modely jsou EURO 2.. už mi to otec předtím také vysvětloval :D

asd1

Punto je vcelku spolehlivý auto s levnýma dílama. To píšu jak ten co s Fiatama má osobní zkušenosti - Punto 1 najeto 240kkm pak prodáno - 1x přední ložiska, 2x čepy řízení, 2x zadní ramena (slabina prvního Punta, druhé už je bez problému, rameno stálo asi 2k, opravná sada litr, tj. mně to stálo 0,03 Kč/km), ve 170k spojkové ložisko měnil jsem celou spojku, asi 200k silentbloky ramen, 1x repas alternátoru 1x ještě regulátor napětí (při repasi nechali sterej), jinak spotřebák.

Punto 2 po FL dovoz D, výměna náplní a čtvrtý rok jezdí bez poruchy. Pak znám velice dobře z okolí 2x Marea, 3x Panda (jedna jezdí jako pečovatelka po městě a okolí a má nalítáno opravdu hodně), 1x Stilo... Ani jedno se nesype.

= buď mám štěstí na kusy, nebo to jsou jen předsudky a zažraný názor... Díky těm předsudkům jsou tu Fiaty levný - každý říká "jen to ne" a přitom v tom nikdy neseděl. Srovnej motor FIRE 1,2 8V a škodováckej 1,2 HTP - a to ti drtivá většina řekne že ten od škodovky je mnohem lepší protože to neni Fiat ale koncern :D

Punto 2 - občás odchází el. servo (snímač natočení volantu), repas asi za 6k.To je asi největší moucha, během životnosti to potká asi čtvrtinu aut... Jinak se opravdu moc nesype.

Dost asi dělá, že v ČR si Fiaty kupuje typ lidí který na auto totálně s... a rozsypalo by se jim cokoliv...

Dobře si to promysli, jezdit v tom budeš ty, ne tvůj otec nebo sousedi.. Panda je z malých aut do města jedno z nejlepších (proto je dražší než Punto - to je delší a hůř se s nim parkuje, proto lidi do města berou menší), Punto je technicky hodně podobný, o něco větší. Panda je 4 místná.

Další výhoda je, že se to nekrade - kidně to můžeš nechat stát s klíčema ve dveřích ;)

Díky propagandě ..nebrat nic mimo koncern..a hlavně nic italského nebo francouzského jsou ojeté Fiaty dost pod cenou. Takže za málo peněz víc muziky. A asi úplně nejpodceňovanější je Stilo a to myslím naprosto bezdůvodně. Já jsem zatížený na Frantíky ale stilo bych klidně bral.
asd1

Asi tak. A ta propaganda je zažraná opravdu hodně - viz teď otec zblbnul syna natoolik, že to rovnou vyřadí z výběru a radši vezme horší auto za víc peněz... Pak se člověk podívá na fóra "kvalitních držáků" co všechno tam řeší a musim se smát.. Holt u koncernu platí "stane se je to stroj", zato Fiat je poruchovej šrot :D Ale to mi nevadí, aspoň jdou sehnat levně a nekradou se :)

alecram*
hodnocení

0x

Ještě k ceně připočítat Eko polatek.

asd1

Euro 3 bez (zatim. Může se to posunout a pak bude euro3 hůř prodejná)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]