Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám řidičák teprve čerstvě. Autoškolu jsem dělal ve VW Golf 1,6. Teď jezdím v Golfu 1,4. Učili mě, že při couvání stačí pouze pouštět spojku, že tou zrychluju a zpomaluju, že vůbec nemám používat plyn. V autoškole jsem s tím neměl problém. Teď ale když couvu a postupuju stejně, tak mi auto pořád chcípá. Nemá někdo prosím nějakou radu, čím to je a jak se má tedy správně couvat?
Děkuji za rady
Každé auto (i stejné značky) se chová trochu jinak. Ten Váš Golf holt trochu plynu potřebuje. Lze se to naučit. Chce to jen čas a trénink.
Nic si z toho nedělejte, nejrůznější auta řídím přes 40 let a nikdy mi couvání (i s vlekem) potíže nedělalo. S posledním mým autem, které řídím prakticky denně 8 let, jsem se to ještě nenaučil .
Volnoběh je málo /jaký trotl vás to učil?
Levá noha pouští spojku do záběru podle potřeby a současně pravá noha dávkuje plyn tak, aby otáčky byly mezi 1000 - 1500. Nízké otáčky vadí motoru, vysoké zase pálí spojku... Do kopce s nákladem musí být otáčky vyšší, mírně z kopce stačí i ten volnoběh.
Ad volnoběh - pokud otáčky poklesnou pod volnoběžné, tak si ŘJ sama přidá plyn i bez sešlápnutí pedálu, slabší motor to ale při puštění spojky nestihne a chcípne.
Nejlíp se to učí se slabým benzínem např. starou škodovkou - jakákoliv chyba a chcípne. Silné auto (obzvlášť starý nafťák) si nechá líbit skoro všechno a chyby se neprojeví...
asd1, věřím tomu, že Vy zvládnete vozidlo rozjet na volnoběh, proč by to nezvládl někdo jiný, když to umí. Sám tazatel tvrdí, že mu to v autoškole šlo. Proč by učitel měl být trotl?
asd1, respektuji Váš názor, ale nesdílím ho, že rozjížděním na volnoběh se nemaže vozidlo. Vždyť se jedná o rozjezd v řádu dvou vteřin, pak přidá plyn a couve.
Holt musíš přidat trochu plynu,na 1500 otáček cca a pak pouštět spojku a tou už si jen regulovat rychlost. Ani motoru který to na volnoběh utáhne to neprospívá,nevím co ty lidi dneska učí
Zjednodušuje si práci - je lehčí ovládat jen levou nohou spojku a plyn neřešit.
Taky nechce aby mu žáci pálili spojku - to vyjde levněji než generálka motoru po 200 kkm kvůli vydřeným šálám.
Že pak nový řidič vyleze z autoškoly a neumí se rozjet je výsledek. Platí se jen za řidičák, ne za to že ho naučí řídit. Výuka se omezí jen na nutné minimum aby prošel jízdama.
Možná sis to špatně vysvětlil anebo jste se nesprávně pochopili... U couvání je důležitá práce se spojkou, protože logicky na volnoběh nebo pod mírným plynem při zpátečce nezaparkuji. Důležitý je cit v plynu a ve spojce a né naslepo dodržovat pravidlo které se vztahovalo ke konkrétnímu autu. Mě se ze začátku žáci taky snaží couváním parkovat tak, že přidávají plyn, jako by se rozjížděli do kopce...ale nějak se jim ten správný postup vysvětlit musí...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.