Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíl pneumatik mezi 215/55 a 215/60

Od: honzin25486025 odpovědí: 9 změna:

Zdravim,

v techničáku mám předepsané pneu 215/55 R16 93H, koupil jsem 215/60 R16 99H. Je mi jasné co je co, jen mě známý trochu znejistil, tak bych potřeboval názor i někoho jiného.

Jde mi o to jestli to nějak vadí, nebo jen pneumatiky budou vyšší, tudíž třeba spotřeba trochu vzroste, ale jinak se ni neděje ne?

Dík

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Spotřeba nevzroste. Jednak ten rozdíl je dost malý a není pravidlem, že čím větší kolo, tím větší spotřeba. Zcela jistě však bude větší obvod kola, tudíž bude rychloměr ukazovat nižší rychlost. Ovšem opět - rozdíl je minimální a neviděl bych to jako kritický problém.

rqwope*
hodnocení

0x

V případě, že tyto pneu neodpovídají předepsaným, je rozdíl markantní - vozidlo nebude způsobilé provozu po pozemních komunikacích. Zjistit technickou nezpůsobilost je třeba první krok pojišťoven při případné škodní události.

hubas*

Vzhledem k tomu, že rozdíl poloměrů pneumatik je 3,5%, tak auto bude na vyšším profilu o něco línější a bude o něco hůře brzdit, ale nebude to žádná tragédie. Tachometr bude ukazovat správně, protože na předepsaných (menších) pneuatikách vždy o něco přeměřuje. Ale jak se již napsalo, je to neschválený rozměr.

hodnocení

0x

Ten rozdíl není veký, ale může se vám stát, hlevně později při nižším taku, že auto bude hůře reagovat na prudkou změnu směru jízdy, prostě více se zhoupne do boku při cuknutí volantem, myšce..

hodnocení

0x

Průměr kola dle TP máte 320mm a nového je 331mm;podvozek se zvýší o 11mm a tachometr bude ukazovat o 3% nižší rychlost a to je v mezích 5% tolerance !(čerpáno zde : tuning.sk/... )

doplněno 17.11.16 19:01:

Jj asi tak jak píše p.Ovczaak!Vše je v mezích tolerance a kdo ví zdali nejsou tyto dokonce schváleny na dané auto také,jen s tím,že v TP jsou obvykle psány jen 2-3 rozměry a víc cz ouřada nedopíše!

honzin25486025
hodnocení

dobře, díky pro jistotu si je nechám vyměnit ať mám tedy klid na duši. Moc děkuji za odpovědí zase vím o něco víc :)

ovczaak*

ano,nechte je vyměnit,jen ať se peníze točí a ekonomika ožije,ach jo. já bych si je nechal. není to až tak velký rozdíl,aby to bilo do očí. v případě pojistné události by asi pojištovna musela prokázat,že k nehodě došlo vinou těchto gum,aby nemusela plnit,což si nedovedu představit...tímto nerozporuji,že podle předpisů je na autě mít nemáte...mmchdm,mám dva pickupy,favorita a felicii. na obou má být 165/70 R 13,v létě jezdím na 175/75 R 14,na zimu obouvám 165/75 R 14. to už rozdíl je,viditelný. nikdy s tím nebyl problém,ani při kontrole PČR. na stk samozřejmě přezouvám *smich*

hodnocení

0x

Na tom rozměru 60 místo 55 bude komfortnější jízda.

ovczaak*
hodnocení

0x

tak dnes,jako bych to přivolal,kontrola PČR. byli zlí,brali vše,co mělo kola,asi i kočárky. jel jsem feldou. v prvním kole standard,řidičák,techničák,platnost stk. potom začala sranda,polda obhlídl auto a utrousil - ááá felda na steroidech,že? koukl do podběhů - o kolik,o deset? říkám -ne,jen osm /auto je podloženo na tlumičích osmicentimetrovýma podložkama/. koukl na kola - z čeho? odpovídám - golf. koukl na korbu - kolik to uveze? tunu? - ofic 350kg ale tunu už jsem odvezl taky. -tak štastnou cestu,pane řidiči,nashle...*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]