Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
jsem řidičem asi měsíc a dostal jsem starší Fiat Punto na klasické cárání (cesta do školy atd. ).. Auto jezdí v pohodě.. ale teď k dotazu..
Jelikož bývá ráno opravdu kosa (-10), může zamrznout chladící kapalina?
Při startu a cestě do školy je to pohoda.. ale když jsem zaparkoval, všiml jsem si červeného světýlka u chladící kapaliny. Po škole jsem to zkontroloval, jestli můžu jet domů a kontrolka nesvítila, tak jsem vyrazil.. když jsem dojel domů (cca 10km) tak zase svítila a motor měl jiný zvuk jak při startu a prvních pár kilometrech.. Jelikož se o auto bojím a nebokázal jsme včas zareagovat a zastavit, tak se ptám .. mohlo to nějak auto ohrozit? Případně v čem je problém.. hádám že v chladící kapalině nebo chlazení celkově.
Díky.
Tak to by asi chtělo zvednout kapotu a podívat na měrku chladící kapaliny ne?
Je možné, že je ji prostě jen málo. Takže doplnit a řešit teprve pokud by zase "zmizla". Zamrznout nemůže, pokud tam tedy není místo chladící kapaliny čístá voda.
No zítra se na to podívám, případně hodím do servisu. V motoru se moc nevyznám :D jsem v tom totální nemehlo, jak říkám, řidičák mám měsíc a dřív jsem se o auta nezajímal.
Jaký tam je motor? Punto 1, 2, 2 po FL, evo, grande?
Pokud tam někdo nanalil čistou vodu tak zamzne těžko... Servis tě stáhne z kůže... Podívej se na víčko chladicí kapaliny jestli na něm není mazlavý šlem, taky na víčko dolévání oleje na to samé. Zkontroluj množství chladicí kapaliny. Pokud bude málo, tak dolej destilkou, prohlídni jestli někde neteče z chladiče, hadic atd. Pokud nepoteče tak nastartuj a znova prohlídni, zaměř se na bublinky v nádržce chladicí kapaliny.
Kam tě směruju - na podfouklé těsnění pod hlavou - motor tlakuje do vody/ voda jde do válců a vyletí výfukem. Ten šlem na víčku nebo bublinky v chladicí kapalině znamená že je propojený spalovací prostor s chladicí kapalinou... (stejně tak tlakování hadic)
Pokud to dáš do běžného servisu, tak je velká pravděpodobnost že tě to bude stát desítku a ještě se budou tvářit jak je to levný...
PS snímač hladiny tam je? Pokud ne, tak těch problémů může být víc...
Díky Servis vede známej ale radši na to mrknu sám s pomocí starších řidičů u nás v rodině :D Jinak Punto je 1.3 JTD .. já jen doufám, že se tomu nemohlo nic stát při jízdě s přehřátou chladící kapalinou.
Oprava: 1.9
takže 1,9 JTD, tušim v Puntu jsou tři verze 59, 61 a 63 kW... Právě že stát se mohlo, klidně může být po motoru... Pokud mění zvuk tak tam něco bude (jinak mohlo jít i jen o vadný snímač teploty). Zkontroluj chladicí kapalinu viz výše a uvidíš jestli to je na servis nebo ne... a počítej že větší oprava tohohle motoru se těžko vyplatí, obvykle vyjde líp prodat to na díly a koupit celý jiný auto... Nebo sehnat komplet motor.
Tenhle motor - nesmíš mu dát pohulit za studena (a ohřívá se nejmíň 10 km), po dojetí musíš nechat dochladit turbo (půl minuty na volnoběh) a občas když je dobře prohřátý motor tak "vyhnat pavouky z výfuku" = dlouhej kopec motor v zátěži až do 4000 otáček, ideál je dlouhé stoupání na dálnici. Do nafty přidávej VIF, občas se zadírá čerpadlo kvůli nekvalitní naftě...
1,3 se dělá jen multijet, pak byl ještě 1,9 multijet
To těsnění pod hlavou se týká spíš 1,2 benzínu, na 1,9 pookud vim tak neodchází...
PS chladič dolej spíš rovnou směsí nemrzky s destilkou - pak nemusíš řešit bod tuhnutí pokud doliješ a bude to OK...
Může to dělat i seklý termostat - zůstává zavřený na vnitřní okruh = vodu nepustí do chladiče a přehřeje se to. Oprava za pár korun a zvládneš i sám... Se modli aby to bylo tohle
Po startu "rukoměrem" zkontroluj teplotu hadice k chladiči - měla by být studená a až se motor ohřeje takmá termostat pustit vodu do chladiče a hadice se ohřeje.
Nouzově můžeš vnitřní okruh chladit topením na max. - výměník topení je na vnitřním okruhu, řekl bych že zvládne motor dochladit aby se nepřehřál...
On je ten motor v pohodě, 2 týdny zpátky to jelo normálně.. ono to spíš bude tou zimou (možná málo chladící kapaliny nebo špatná a zamrzla), protože motor byl nejspíše přehřátý.. dnes při startování byl zase v pohodě.
No uvidí se, zkusím se ještě zítra projet odpoledne až nebude zima a zhodnotím.. stejně za pár dní auto vezu na technickou :D ještě před tím, než se zpřísní.
Je to vůbec Punto?
1.kontrola chladicí kapaliny - množství, šlem na víčku, 2.kontrola funkce termosatu - rukoměrem teplota výstupní hadice od termostatu do chladiče - do ohřátí motoru musí být studená, po ohřátí (tipuju min. 10 km jízdy) termostat otevře a hadice je horká. Doufej že to bude ono...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.