Nejste přihlášen/a.
Pokud jde o Xsaru 1,9TDi tak máte A) raritu ,B) nějaký modýlek a tam olej nemusíte dávat! PSA (peu a ctr ) NIKDY své motory neznačil jako TDi, nýbrž je TD (předkomůrkový diesel ) popř SD (mírně přeplňopvaný diesel-55kW místo 66kW) nebo HDi (přímovstřikový diesel s přeplňováním turbodmychadlem).
patří tam oleje :Quartz Ineo MC3 5W-40 ;Quartz 9000 Energy 5W-40 ;Quartz 9000 5W-40 ( total-dnk.lubricantadviso/...
A pkd má hooodně velký nájezd,tak bych se nebál ani dát Total Quartz 7000 10W40 (tento dle prodejce ) od cca400kč/5l (u Boba do cca 1100kč/5l u autokelly.(Bob dvorní prodejce ND pro členy xantiaclubu : autozet.cz/... ) osobně do xantie beru ftry zn Purflux,tuším jsou dávány v prvovýrobě!
nikdy jsem se nedostal s cenou filtrů a oleje na webu plus poštovné pod částku, za kterou mi dává můj servis vše dokupy - svých 20 % marže si nenechá a rovnou slevní, olej bere po 30ti nebo 50ti litrech? takže výrazně levnější než po litrovkách v obchodním domě...
Ruce čisté, jistota kvality a záruky správně provedené práce... Nerozumím lidem, co neví základy o motorech, ale chtějí ušetřit stovku a přes poradny si zjišťují způsob výměny...
@aloisb - to je bohužel velmi častá reakce v ČR - "máte již starší motor, je již najeto, kupte levný" a pak se to diví, že má motor zadřený...
Já mám motor, který krmím i při 330tis km stále Q8 a dávám ty lepší filtry. Motor se mi odvděčí tím, že pracuje jako "zamlada" - nechápu, proč bych díky nájezdu km najednou měl dávat do motoru olej rostlinný jen kvůli úspoře 300,- za rok - a přitom si tím motor odrovnal, byť to mohlo najet dalších 300 tis km. Ale někteří si říkají - hodím to tam, pak to prodám nějakému troubovi...
A kolipak Vás stojí výměna oleje a filtru v tom servisu? Já mám FORD S-Max, motor 2,0, TDCi a kupuji v e- shopu 5 litrů oleje za 580,- Kč a filtr za 100 Kč a olej si měním sám. Takže 680,-Kč a trochu špinavé ruce. A Vy?
Ještě odpověď pro tazatele: Máte už dost staré auto, jehož motor má jistě už dost najeto. Koupil bych proto olej pro dieselové motory 10W-40 a filtr nějaký levnější, zkuste třeba e- shop HASPA v Praze.
Filtr právě ten nejkvalitnější. Ty laciný šroty mají netěsné zpětné ventilky a motor ti ráno běží dlouho bez oleje
Obecně olej splňující specifikaci požadovanou pro motor, ani nemusí být drahý (kvalitní olej pro moderní motor běžně stovka za litr). U dieselu je hlavní rozdíl jestli má DPF filtr nebo ne, pokud ho nemá tak stačí skoro jakákoliv 5W40 nebo 10W40...
Filtr je dobré dát opravdu kvalitní, např. Mann (i ten jde většinou sehnat kolem stovky za kus)
= materiál olej + filtr obecně 500 - 800 korun
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.