Nejste přihlášen/a.
Pardon..chyba..Má 17,5 let.Autoškola A2 Plus B.
Asi by bylo dobré uvést, co je to, pár jízd. Pokud já se pamatuji tak autoškola na motocykl "A" tedy bez omezení výkonu se dělala objetím cvičiště a hotovo.
"A" tedy bez omezení výkonu -dnes až od 21let,Jinak objetí cvičište a hotovo se dělalo jen na 50ccm protože to prostě většinou žáka i s instruktorem neuvezlo
Blbost!
Bez omezení výkonu (plné A) až od 24 ( zákon).
Jestli někdo má A2 (tj. max 35kW) dva roky, může dělat plné A od 20.
Protože si spletla rukojeť a páku, tak je zjevně nováček a může si vzhledem k věku dělat max. A2.
A co vlastně chcete poradit?Jak se na AŠ případně instruktorovi zahojit?Jinak splést spojku a plyn? nějaké divné spojka je páčka a plyn rukojeť.
Prostě Vaše dcera je plnoletá a věděla co se může stát a přesto chtěla ŘP na moto a Vy nemáte co ji toto zakazovat nebo povolovat, maximálně jste měl poradit udělat nejslabší -jezdit,pak silnější a jezdit atd a nakonec třeba v 21 letech udělat nejsilnější moto, ale po předchozích zkušenostech-pak by se jí toto nestalo!
Nechci se hojit.Jen chci vědět zda vše bylo v pořádku či pochybení nebo vám by to nevadilo?
Taky dost dobře nachápu co chcete radit. Sobě nic nevyčítejte, v 18 letech už každý odpovídá za své činy. Pokud dcera chtěla řidičák, tak holt do toho šla. Berte to z té lepší stránky - pokud se někdo dokáže bezmála uvést do bezživotí už v autoškole, tak by v reálném provozu dlouho nepřežila. Upřímně řečeno fakt nechápu, jak si lze u motorky splést páčku spojky s heftem plynu.
Jediná rada, která mě napadá - ať se dcera soustředí spíše na nějaký skůtr slabší kubatury ideálně s variátorem.
Autoškoly u nás jsou většinou tragické. Nějak se počítá s tím, že člověk už umí trochu řídit a někdy v tom seděl.
Švagrová si dělala řidičák až kolem 35. Nejdřív přes deset hodin strávila u trenažéru, kde si jí nikdo nevšímal ani když drandila po trávě. Pak místo aby ji vzali na 2-3lekce na parkoviště a automatizovali rozjezdy, ji vzali rovnou do provozu, kde byla vystresovaná nejen z rozjezdů, ale i z pravidel. Řidičák udělala na 2.pokus, ale já bych jí ho nedal. A teprve brácha ji znovu učil základy, rozjezdy přes ručku (které vůbec nezkoušeli), couvání a následně i jízdu v provozu. Učil by ji to i před nástupem do autoškoly, ale bál se o svoje papíry. Myslím, že by to bylo lepší, kdyby se budoucí řidič mohl učit pod dohledem zkušeného řidiče bez trestných bodů a pak jen složil zkoušky na úřadě (podobně jako v US).
Podle mě je motoškola bez instruktora na motorce stejný nesmysl jako autoškola s instruktorem v doprovodném vozidle. Proto má instruktor spojku a brzdu a na motorce ještě řídítka a nohy, aby mohl zasáhnout. Autoškola zodpovídá za to, že se žákovi ani nikomu dalšímu nic nestane a postupně se naučí samostatně řídit. Nejsem z těch, kteří se chtějí soudit, ale tohle bych rozdejchával těžko.
Jednomu známému odmítli přijmout ženu do motoškoly, dokud se nenaučí jezdit na kole. Tak ji začal učit sám a manželka po první jízdě skončila ve špitále.
Jak chcete ovlivnit to, že si splete spojku/brzdu s plynem. Jedno se mačká a druhým otáčí. Tohle by nemohl odhadnout žádný instruktor a ani tomu zabránit, kdyby jel s ní.
Nikdy jsem s autoškolou problém neměl. Pokud to někomu nejde, tak se prostě déle zůstává na parkovišti a trénuje základní schopnost ovládat rozjezdy, řazení a tak. Pokud instruktor vidí, že už máte zkušenosti nebo vám to prostě jde, tak se normálně vyjede do lehkého provozu nejlépe někde s přehledným značením.
Moje první lekce byla na parkovišti, kde jsem strávil 15 minut, dále jsem objel areál nákupního centra a pak mě instuktorka protáhla nejtěžšími křižovatkami u nás ve městě už v první jízdě (bez předešlých zkušeností, kromě parkování u baráku).
Také je vidět rozdíl mezi chlapci a dívkami, když do autoškoly nastupují. Většinou muži z toho nejsou tak vystresovaní a lépe zvládají začátky. V průběhu autoškoly se to většinou vyrovnává díky zkušenostem.
Naopak tohle by zkušený instruktor měl přece předpokládat! Ale hlavní nesmysl vzešel z ministerstva dopravy. Kdyby instruktor seděl za ní, tak by to zašlápl a motorku udržel přes druhá řídítka. Další nesmysl z MD je, že kdokoliv s řidičákem na auto může sednout na 125ccm skůtr s automatem, ale nemůže jezdit třeba na 50ccm simsonu (protože má řazení a vyšší konstrukční rychlost než 50)! Když pak chvíli jedu za holkou v lodičkách a šatičkách na skůtru bez základních znalostí nájezdu do zatáček a brzdění, ...
Zkušenosti švagrové i několika mládežníků z mého okoli jsou zase takové, že na parkoviště se trénovat nejezdí a jede se rovnou do provozu. A instruktoři jsou často kapitola sama pro sebe. Třeba synovci jeden vynadal, že sleduje auto řítící se na ně po vedlejší, že na hlavní je on a nemá se o ně starat. Kdybych se tím řídil, tak už mám za sebou několik totálek.
Já dělal papíry hned po revoluci v jedné z prvních soukromých autoškol. Žádná teorie (teda asi 3h na konzultace), žádný trenažér, ale asi 30h v plném provozu se Š120 a skvělým 60letým instruktorem, který mě protáhl po celé Praze a učil předvídat.
nemusela se zrovna splést stačí rychleji pustit spojku a tím jak to "kopne",cukne plynem a jde na zadní...každopádně první jízdy by se měly dělat s instruktorem,ten by měl vědět jestli dotyčnou může pustit samotnou za řídítka
Lepší autoškoly mají pro podobné případy pojistku
Ano, smí se to tak provádět ( zákon). Na cvičáku je jen 45min, dalších 12x45min (často děláno jako 6x1,5h) je na silnici ( zákon).
Údajně ČR byla jediná země v Evropě, kde byla povinnost výcviku v tandemu po celou dobu autoškoly, proto to bylo změněno (+ sehnat některé typy motorek se zdvojeným ovládáním prý bylo obtížné).
Nutno si uvědomit, že A2 jsou velké mašiny. Autoškoly musí podle zákona používat minimálně 395ccm.
Vzhledem k cenám za autoškolu za AM/A1/A2/A chápu, proč lidi jdou rovnou na A2 (předpokládám, že dělala A2).
já bych spíš řekl že si spletla přední brzdu se spojkou.. plyn se snad splest neda pokud neni uplně blond.. jinak určitě ji instruktor v prvnich hodinach plně seznamil s ovladanim motocyklu.. myslím si že pokud by ji to vyloženě nešlo, tak by ji nenechal jet samotnou... jestliže si ale někdo splete brzdu splynem či spojkou, tak s tím se snad nedá nic dělat.. ono nadruhou stranu, kdyby jela ve dvojko, tak mohla ještě zmrzačit instruktora.. není to žádná prdel... my jsme třeba měli zakazane používat přední brzdu..
když jsem jezdil s instruktorem s dvojřídítkama mačkal si spojku a brzdu jak uznal za vhodné ..a přední brzda bere víc takže za provozu to bez ní dnes nejde zvlášť ve dvou
je to na každém instruktorovi
po 23 letech a pár desetitisících km mi taky při pádu cukla ruka na plynu...
Dobrý večer
Jestli Vám jde o odškodné tak pokud máte ofiko uzavřenou smlouvu - zaplacené školné vše u sebe, předat
advokátovi a potom ať se pan instruktor a majítel potí.Proto je autoškola která je kvalitní za cca 13 000,- a ta která
ne za 9 000,-
A proč jako by se měli potit? Tím spíše pokud je vše OK ,což ani já a Vy od PC tuplem nevíme,aby nakonec ještě holka nemusla platit škody na mašině?!.
Tondo.Pokud žadatel o výcvik na moto neumí na jízdním kole-beru že neumí na kole udržet rovnováhu,jak se má pak učit na moto?To je docela podstatný problém pro jízdu na moto!
omlouvám se - není to rada, jen zírám jak může někdo posadit samotného žáka, který si na motorce plete spojku a plyn, na půllitra (jedno kolik má kW!). To za našich mladých let nebývalo
!
Zdravím.!
Posadit naprosto nezkušenou holku na "půllitra", mi připadá poněkud podivné.
Já, jako desetiletý, začínal na Jawě 555 (pařez, či "jednobob") lítat s klukama
po haldě. S tím byla taky spojena spousta zkušeností s opravami a "úpravami"
Když jsem šel v patnácti do autoškoly, (na Fichtla) tak jsem tam šel v podstatě jen
pro razítko.
Poté následovaly další "papíry"... "Mašina", Osobák, náklaďák, Návěs...
Jsem zastáncem toho, žeby se měla dodržet jistá posloupnost v získávání těchto oprávnění.
Možná budu označen za "staromilce", což chápu, jelikož doba je dnes hektická a každý chce
VŠECHNO A HNED..! Což mi připadá celkem špatné.
S motorkama jsem skončil na Jawě 500 OHC. Tu jsem koupil rozebranou, ve třech zelených bednách od granátů,
od jednoho dědy po infarktu, který už se nechtěl zabývat její renovací. Dal mi k tomu dvě knížky s tím...
že "to dáš do kupy"... No, dal jsem. Trvalo to téměř rok. (Koupil jsem to za 2.500,-Kčs v roce 1980)
Ovšem výsledek byl fantastický. Po sestavení ta mašina chytla na první šup, což mě samotného docela
překvapilo. Navíc ten zvuk motoru, byl nádherný.
Pak přišla rodina a já se musel s mašinou rozloučit a vyměnit ji za auto.
Dodnes je mi jí líto.
Prodal jsem ji za 15.000,- a koupil za to Škodu 100. Ten šmejd, co ji koupil, ji odvezl na nějakou německou
burzu a vyšmelil za ni tenkrát (začátek devadesátých let) šedesát tisíc.
No, je to trochu mimo téma. Omlouvám se. R.
A kdo ti bránil jí prodat za více peněz sám?
Nazvat schopného člověka, který našel díru na trhu šmejdem?
Řekl bych instruktorovi, že je mi jedno, co je podle nařízení možné, že on má odpovědnost a má mít nějakou předvídavost a nejdřív ji posadit na nějakou malou motorku, případně si sednout za ní. Že jsem ji k nim poslal, aby ji naučili jezdit, protože jsem spoléhal na jejich zkušnosti. A že zmrzačit jsem si ji mohl sám. A asi bych měl problém ho při tom nepraštit ...
To bylo někde na cvičáku nebo v provozu? Kam to dcera poslala a jak to s ní vypadá?
Přeju dceři rychlé uzdravení a Vám pevné nervy.
Ale od toho tam ten učitel přece je, aby to odhadnul, a proto ji tam táta taky poslal. Jenže on ji radši posadí na motorku, aby mu neutekla jinam. Na druhou stranu, kdyby si udělala papíry na auto, tak se pak může legálně ve stovce rozmlátit na 125ccm skůtru s automatem.
nejdřív ji posadit na nějakou malou motorku
Ty jsi taky logik. Holka chtěla papíry na půllitra, což může, protože na to má jako dospělá (v době závěreček) věk, rozum (podle zákona) a právo a proto ji autoškola posadila - světe div se! - na půllitr, přesně jak zákon vyžaduje.
Třetí hodina jízd s velkou pravděpodobností znamená, že měla za sebou už 3 hodiny (2x1,5h) ježdění na tom půllitru.
Kdyby chtěla papíry na mopeda, tak ji posadí na mopeda. Nebo tebe snad při výcviku na auto trénovali na Velorexu, aby jsi se rozjezdil?
Přečti si, co píši výše o zákonech o výcviku na motorku.
Osobně bych asi nezkušenému začátečníkovi doporučil hledat autoškolu, kde se celou dobu kurzu používá zdvojené ovládání s instruktorem za zadkem. Těch jízd je ale jen 6 (po 1,5hod - lze dohodnout [a i samozřejmě zaplatit] více), takže asi volit 5x s instruktorem a poslední sám jako přípravu na závěrečky - ty se jezdí samy.
Jak se řeší zranění v autoškole nevím. Osobně jsem ještě o nikom, kdo se v autoškole zranil, neslyšel.
Sám jsem v autě v autoškole kdysi trošku boural (ne vlastní vinou - instruktor zašlápl brzdu, aby předešel případné těžší nezaviněné nehodě a do kufru se nám lehce posadil ten, co jel za mnou).
No na Velorex snad potřebujete papíry na motorku, ne? ...a v tý autoškole vás taky neposadí do 300kW auta, ale do nějaké fabie. A to jestli na to holka má nebo ne, je na posouzení učitele, který je zodpovědný za to, že ji naučí jezdit. Nebo případně nenaučí, protože je kopyto, ale v žádném případě nemá během kurzu student zranit sebe nebo někoho jiného.
A to tento učitel očividně nezvládl. On ji to měl navrhnout, o ji měl říct, že je to špatně, že chce sedět za ní a že si musí připlatit ..
hele tobě se to lehko řekne.. motorka především není auto.. to zaprvé.. na motorce se můžeš vyvratit ani nevíš jak.. vím jak mi vyprávěl instruktor v autoškole.. stačí moment a letíte oba dva.. jak bys chtěl zabránit tomu aby ti třeba nedupl z ničeho nic na brzdu na mokré přechodové čáře? na štěrku? atd...? ono riziko že se ti něco stane je, když už na to sotva sedneš.. stačí když se ti ta motorka vyvrati a některe bambuly to drži do posledni chvile a pak jim to přilehne nohu.. prostě vůbec není nikde zaručené, že pokud sedí za tebou, tak se ti nemuže nic stát.. za druhé, vůbec nemůžeš vědět, jak se to stalo atd-- třeba byla holka šikovná, ale když jela posléze sama, tak zazmatkovala.. instruktor neni nostradamus..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.