Nejste přihlášen/a.
@Promon Vyhláška nahrazena zákonem: Dovolím si citovat:
Řidič nesmí
b) obtěžovat ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích ani jiné osoby zejména nadměrným hlukem, znečišťováním ovzduší, rozstřikováním kaluží, bláta nebo zbytečným ponecháním motoru stojícího vozidla v chodu,
Nicméně pochybuji že by se tak dělo na parkovištích po celou dobu odpočinku. V první řadě to stojí benzín, potažmo naftu. Ve druhé je to opravdu obtěžující a nevím jak by se odpočívalo kdyby to tak dělal každý.
Ještě jsem měl dodatek který se smazal po času možné úpravy příspěvku. Takže vynechám co jsem psal o tom, jestli řidič je vlastně řidič, když jen přespává, a jestli parkoviště soukromé benzínky může takovou věc tolerovat a dodám jen poslední věc.
V diskuzi s policií by se dalo vyhrát (řidič-neřidič, soukromé parkoviště), nicméně neohlížel bych se na zákon, ale toleroval bych spící ostatní a chránil životoní prostředí. No a když by mi byla ukrutná zima, tak si ale přitopím.
Ne je to nelegální a ani to auto by ti nepoděkovalo,tolik hodin běžet na volnoběh.Nehledě na to že by jsi se asi moc nevyspal. Vím že není dobrý říkat kdyby,ale kdyby ti náhodou selhal termospínač na ventilátor,tak teplota poroste,motor se uvaří a pokud poběží nadále,může auto klidně chytnout a ty s ním
Ze všech odpovědí jsem nepochopil (jsem osel), proč bych si nemohl v zimě přitopit ve stojícím vozidle běžícím motorem - taky jak jinak, pokud nemám nezávislé topení. Třeba při čekání v mrazivém počasí nebo předehřev ráno před odjezdem. A stejně i pro odpočinek na dlouhé jízdě. Pokud vypnu motor a sedím (dřímnu) v autě, pak stejně neodjedu, skla se zamlží a při mrazu i namrznou zevnitř. Když byly u nás naposled minus patnáctky, nechával jsem ráno auto vrčet normálně a na chvíli zalez do tepla a nebyl jsem jediný. To se ráno nedalo. O přespávání v autě asi v dotazu nejde, celou noc je to nesmysl. Odpočinek v pohodě, neřešil bych.
Já zase tvrdím, že nemůžete. Aspoň zákon v tomto hovoří jasně, už jsem byl ostatně několikrát svědkem, kdy to policajti pokutovali - typicku u nás na benzince, Schází se tam omladina, jak je zima, nalezou do aut a nechají je běžet. Což zase vytočí některého ze sousedů a volá policajty. Řešili jsme to i na školení řidičů - jednoznačně nelze, přitápět jedině nezávislým topením. Jedinou vyjímkou je uvíznutí v koloně např na dálnici, kdy nelze jen tak z auta odejít do tepla.
Ale upřímně : mě celá tahle otázka přijde vyhnaná ad absurdum. Mám už nalítano hrubě přes milion, ale poslední auto, které bylo nutné v mrazech nechat trochu ohřát, jinak nejelo, byla Š100. Vůbec nechápu, proč nechávat zahřát současná auta, výrobce to ostatně nedoporučuje, doporučuje zvolna vyjet bez vytáčení motoru. Jak je mráz, tak prostě vezmu flašku teplé vody, poleju skla - ty rozmrznou z obou stran, samozřejmě se prohřejí , alespoň natolik, aby se nezapotila do doby, než zabere topení. Sednu do auta a vyjedu - prosté, ne? Proč nasírat sousedy tím, že brzy zrána nechám vrčet a smradit auto pod okny, ne? A věřte, že to nejsou plky od někud zaslechnté, vyjíždím každodenně před 6 ranní a tak, pochopitelně i za mrazů, které na těch našich opičích horách dosahují i pod -30°C ( pravda, poslední roky to nebylo až tak).
To už úplně pomíjím možnost, že nastartované auto je sakra silným magnetem ´přinejmenším do něj může někdo šáhnout, v horším případě ukrást.
Zase ze zkušenosti - neexistuje, že bych byl venku z auta a klíče uvnitř. Když už pominu výše uvedené kriminální důvody, tak mnohé auta se dovedou samy zamknout a to i nastartované (cca před dvěma roky jsem podobným nešťastníkům pomáhal vyříznout přední trojuhelníkové okénko na běžícím Sprinterovi -nebo oblíbený vtípek třeba Octávek : otevřu si kufr, něco z něj vezmu, klíče zapomenu v kufru, zabouchnu a je o veselí postaráno. Zažil nejeden kolega v dobách, kdy jsme jezdili Octaviemi.
Co se týče motoru na volnoběh - něco počtení zde:
Nechci v této otázce být za radikála - je mi vcelku jedno, kdo si jak mrší auto. to je čistě a jen každého věc. Ale spát v jiném autě než na spaní přizpůsobeném (kamion se spaním, obytňák) mě přijde špatný nápad. Já často nedojedu domů - když se třeba protáhne servis, nebo když mám nazítří servis nedaleko - tak prostě zajedu někam na ubytování. Všude se dá sehnat i za pár kaček, což sice nebývá pětihvězda, ale stále lepší, než se kroutit v autě.
Ale jak už jsem říkal - nemíním se tu s nikým hádat - každý svého štěstí strojvůdcem
promone, jak zákon hovoří jasně, že se nemůže spát v nastartovaném autě?
Díky za poučení
Promone, když si přečtete moji diskuzi, tak určitě nenajdete souhlas se spaním v nastartovaném autě. Páč se člověk nevyspí. Je pak zbytečné psát o vetříesce pod oknem, které topí jen v létě.
Jen sděluji dokola, že to zákon nezakazuje, nechat z nějakého důvodu běžet motor. Vy tvrdíte, že bezdůvodně je to zakázané.
Oba máme pravdu.
Spát v autě snad zákon neřeší. Běžící motor stojícího auta už jo - už tu kdosi dával i přesnou citaci.
Jak jsem už psal - já to neřeším, motor mi běží, jen když jedu. Nicméně nám to opakovaně zdůrazňovali při školení řidičů
Ale zkuste to vzít empatricky. Představte si, že Přijede nějaký Pávek v Vám pod okno, nechá svou PV3S hrčet a čudit na volnoběh a dá šlofíka. Za jak dlouho po něm vyběhnete? Navzdory tomu, co tu píšete?
Navíc dneska, v době kdy jsou ekoteroristé v sedle a mají potřebu řešit Startstop systémy - připravuje se zanedlouho prý povinně a nevypnutelně, mě podobné počínání přijde prostě jako blbá provokace.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.