Dobry den, mam dotaz ohledne Renault twingo 1997. Poprve se mi stalo pred tydnem to, ze jsem chtela nastartovat, ale motor se jen tocil a chytnul asi az na 5. pokus. Potom cely tyden az dodnes zase v pohode. Dopoledne jsem jela do obchodu, na parkovisti stalo asi 2 - pul hodky a venku bylo vyjimecne pomerne teplo (zadny mraz), takze zimou gi byt nemohlo. Kdyz jsem chtela nastartovat, motor se opet tocil, ale nechytl. Takhle jsem to zkusila asi 10x za sebou. Potom jsem dve minuty pockala a motor chytnul. Posilovac, olej a baterie na palubce svitily. Ted se bojim, ze rano nenastartuju a neodjedu do prace. Treba to bude ok, ale co kdyz ne? Cim to muze byt? Nejakou pricinu to mit musi, i kdyz by se to stavalo jen jednou za cas, ne? Jeste bych se chtela zeptat, jestli to muze zpusobivat stary olej? Auto mam po duchodkyni, ktera s nim od roku vyroby 1997 najezdía pouhych 60 tisic km a ja behem necelych dvou let dalsich 14 tisic, takze ma najeto 74 tisic a dnes jsem zjistila, ze byl olej meneny v r. 2011. Muze to zpusobovat olej? Nebo na co je treba se podivat? Predem mockrat dekuju za pomoc.
Olej nechte vymenit ale tim to asi nebude pokud nestartuje jen obcas muze to byt nekde volny kontakt.vzhledem k tomu ze jste zena doporucim jen servis.Ta zavada muze byt v dodavce paliva nebo vadne svicky,zapalovani.
michaelak
Myslela jsem, ze bych se zeptala kolegu v praci, jestli by se mi na to nemohli podivat, ale nejdriv jsem si tu chtela zjistit moznou pricinu, abych kdyztak mohla rict, co maji zkontrolovat, kdyby uz nevedeli. Bohuzel ted nemam sanci se kvuli praci do servisu dostat, tak kdyby to byla nejaka prkotina...
Pravdepodobne vadný Hallov snímač,čiže snímač otáčok motora.
michaelak
Tak ted rano v 6:20 v meazu mi motor chytnul hned na prvni pokus. Jeste jsem skrabala cely auto, takze opravdu bylo pod nulou. Jsem z toho blazen, muze se stat, ze to takhle obcas proste bude blbnout? Nebo uz je proste neco spatne, jakmile chytne az na nekolikaty pokus a mela bych to resit? Minimalne ten olej necham vymenit a v dubnu pred technickou pujde do servisu na prohlidku.
Olej to způsobovat nemůže, ale vyměň ho co nejdřív. Pak jsou ještě termíny brzdová kapalina a všechny filtry, hodilo by se i chladicí kapalina a rozvody (pokud není jistota že se měnily). Pokud to je stará plečka na dojetí tak bych vyměnil jen olej, brzdovku a zbytek dojezdil do zdechnutí...
Příčin může být několik 1. přívod paliva = palivové čerpadlo, kabeláž k němu (malý tlak paliva). 2. Zapalování - cívka, kabely, svíce (nedá dostatečnou jiskru). 3. Nějaké čidlo nutné pro běh motoru blbne - snímač polohy kliky (hallův snímač), pak čidlo teploty a další spousta možných závad...
V okamžiku kdy to funguje se chyba špatně hledá, ideální je diagnostikou načíst live data v okamžiku kdy točí a nechytne...
vanad1*
Jestli je v motoru plej podobný mazutu, tak to tedy způsobovat může díky velkému odporu a nízkým otáčkám při startu.
asd1
"dělá jen občas" = že by mazut byl jednou hustý a jednou řídký? A řídký zrovna když mrzne? Asi néé Tohle mazut vylučuje.
michaelak
Na dojetí není a vzhledem k ujetým km už vůbec ne. V servisu před půl rokem mi řekli, že je po technický stránce skoro jako nový auto. Už jsem se domluvila se známým, že mi zkontroluje na co si troufne a kdyby to nebylo nic z toho, tak to šoupnu někam na prohlídku.
smutnyklaun*
Obávám se,že bez potřebné diagnostiky bude i dobrý mechanik jen zkusmo vyměňovat díly a to je nejen drahé,ale i zbytečné.U Renaultů tohle většinou dělá čidlo horní úvrati,tzv.motýlek.Je to malá součástka a opravdu vypadá jak motýl s roztaženými křídly.Projevuje se to přesně jak popisujete.Není to Hallův snímač,jak tu někdo psal,to je váha vzduchu a ta se projevuje zcela jinak.Zkusil bych to čidlo vyměnit,je to velice častá závada,není to ani složité,ani nákladné.Výměna je na pár minut.
Klasika renault.Snímač otáček.Někdy stačí jej očistit ale většinou je na hranici smrti.Oprava do 1000kč včetně montáže.Kupte novej nekupujte z vrakáče.Jen příklad snímačů.
Dobrý den. Vypadá to na načatý snimač horní úvratě.Je umístěn na frémě nad setrvačníkem. Je to dost častá závada vozů Renault. Někdy pomůže třeba půl hodiny počkat, než se motor ochladí. M,J.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.