Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měření oleje - kdy?

Od: octann odpovědí: 14 změna:
Zdravím, chci vědět v jaký moment měřit olej v motoru. Jestli za studena nebo za tepla. Za studena jsem nad maximalni ryskou a za tepla jsem 3mm pod maximem na rysce. To znamena ze behem provozu motoru je to v norme ale kdyz auto stoji, tak to ze všech kanálků steče do vany a jsem nad maximem. V návodu mám, nastartovat motor, nechat běžet a vypnout, chvili počkat a měřit. A to mám hladinu 3mm pod maximem. Děkuji za názory!

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

danys*
hodnocení

0x
Logicky za studena. Jak chceš měřit olej za tepla,který mas rozhozeny po celém motoru? Takže pokud chceš,aby ti auto ještě sloužilo,tak vypust olej,aby byl za studena mezi ryskami
mot
takhe vyrobce to ma v navodu spatne? :)
octann
hodnocení

Dobre, kdyz odpustím olej mezi rysky za studena, tak behem jizdy automobilu to klesne na minimum. Je to v poradku? Je to TSI motor ktery vyuziva olej do spousty mechanismu napriklad do napinaku retezu atd. Protoze po startu si to olej do tech mist nahrne.

hodnocení

0x

no..., vždycky jsem měl za to, že se všude udává a také tudíž kontroluje skutečné množství oleje tzn. za studena (při běžné teplotě tzn. cca 20°C). V tomto stavu by mělo být maximum oleje v olejové vaně a také nezkresluje informaci tepelná roztažnost. Rysky na měrce jsou ocejchovány výrobcem tak, aby bylo v každém případě oleje pro motor dostatek a zárověň ho nebylo příliš, protože ani to není vhodné.

fik
hodnocení

0x

Nouzově změříš i za tepla,zastavíš,počkáš dvě minuty než většina oleje steče dolu a změříš. Není to přesné ale pokud nevíš jestli máš nějaký olej v motoru tak to zjistíš. Přesně samozřejmě za studena

octann
hodnocení

Dekuji, odpustim olej tak aby za studena byl olej mezi ryskama...snad to nebude vadit motoru, ze pri jizde bude hladina kousek nad minimem. Dekuji
fik

Olej se měří na klidném motoru-logicky. Proto tam jsou ty rysky,aby když motor běží a něco si nasaje,aby tam byla pořád dostatečná rezerva a čerpadlo nezůstalo na suchu. Bez oleje se motor fatálně zničí do 20 sekund,pokud je roztočený třeba při dálničním tempu tak klidně i dřív,že když se ti rozsvítí kontrolka,ani nestihneš zareagovat a máš po motoru.

Jednoduše,pokud ti na studeném motoru za klidu,olej neklesne pod rysku min tak se nic nestane,ale doporučoval bych jej držet pod horní ryskou

tycoon*
hodnocení

0x

Řídil bych se postupem, který udává výrobce. To jste naměřil 3 mm pod ryskou, takže je vše OK.

BTW Co se týče studeného a teplého motoru, tak kupříkladu Škodovka u většiny motorů neudává, jestli se má měřit za tepla nebo za studena. Výjimkou je například motor 1.2 HTP 47 kW, kde předepisuje měřit za tepla a motor 1.2 HTP 44 kW, kde naopak předepisuje měřit za studena.

xyz*

Ale otázka není "za tepla" nebo "za studena", ale "za chodu" nebo "po vypnutí motoru". Je jasné, že u vypnutého motoru. Navíc i po 15 minutách je motor teplý, takže by dle definice nešlo olej měřit.

To jsi vyčetl kde ze za chodu? Každopádně bych se držel instrukci výrobce. Můj názor je čim víc oleje tím lip. Takže nastartuju vypnu, počkám pár minut a jestli je na max tak ok. Nějaký milimetr dva nemůže mít absolutně na nic vliv.

asd1
hodnocení

0x

Drž se návodu. A důležité je aby auto stálo rovně.

Měřim většinou tak že dojedu, 5 minut nechám stát a měřim tj. za tepla až olej steče do vany. Když měřim za studena, tak naměřím prakticky to samé - sice dolu steče všechen olej, ale tím jak vychladne tak se zmenší jeho objem a vyjde to nastejno...

Pokud dolívám, tak během půl minuty dolu steče prakticky všechno a pak už nepřibývá.

stanley*
hodnocení

0x

Treba sa riadiť výrobcom automobilu a konkrétnym motorom. Stretol som sa s tím že sa má merať za studena, ale u niektorých a hlavne hliníkových motorov zasa za tepla :)

solenza*

Přesně tak. řídl bych se doporučením výrobce. Protože třeba u některých speciálních strojů ale setkal jsem se s tím u autobusu výrobce předepisuje měřit hladinu oleje při volnoběžných otáčkách. Není tam měrka ale průhledný olejoznak.

octann
hodnocení

Vsem chci moc podekovat za rady... Rozhodl jsem se za studena namerit max na rysce, tudiz jeste upustim cca 3dcl. Ale poradily jste me. Dekuji vsem

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]